Mummokin sen osasi – näin saat kahvista kaikki maut irti!

kahvi
Kahvia kannattaa maistella ääneen ryystäen. Shutterstock

Haluatko saada kahvista kaikki aromit irti? Jesse Parkkali Johan&Nyströmistä ohjeisti kuulijoita kahvin maistelun pariin Helsinki Coffee Festivaleilla. 

Eri maanosista peräisin olevat kahvit maistuvat erilaisille. Erot on helppo hahmottaa, kun kahveja maistelee rinnakkain. Oikeaoppinen maistelu tapahtuu kovaäänisesti ryystäen, vaikka se aluksi saattaakin kuulostaa hassulta. 

– Happea muodostamalla mauista saa enemmän irti. Mitä kovemman ääneen saat aikaan, sitä enemmän mukana on happea. Jos jonkun mummo on ryystänyt kahvia tassilta, se on ollut hyvä tapa, kertoo Johan&Nyströmin Jesse Parkkali.

Millasia eroja kahveissa sitten on? Niin sanottu coffee belt kulkee Latinalaisesta Amerikasta Afrikan kautta Indonesian ja Vietnamin alueille. Eri maanosien kahvit maistuvat erilaisille.

– Latinalainen Amerikka on iso alue, mutta sen tyypillisiä makuja ovat pähkinäisyys ja suklaiset maut, jotka ovat pehmeitä ja helposti lähestyttäviä. Latinalaisen Amerikan kahveja on usein sekoituksissa, joita juodaan Suomessa paljon. Usein Brasilia on päämaa, Parkkali kertoo. 

Afrikkalaisissa kahveissa on Parkkalin mukaan enemmän hapokuutta. Niissä voi olla olla sitrusta, marjaisuutta ja bergamonttia.

Intian, Vietnamin ja Indonesian kahvit sen sijaan ovat maanläheisiä, mausteisia ja voimakkaita, joista ei hapokkuutta yleensä löydy. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!