Mummokin sen osasi – näin saat kahvista kaikki maut irti!
Haluatko saada kahvista kaikki aromit irti? Jesse Parkkali Johan&Nyströmistä ohjeisti kuulijoita kahvin maistelun pariin Helsinki Coffee Festivaleilla.
Eri maanosista peräisin olevat kahvit maistuvat erilaisille. Erot on helppo hahmottaa, kun kahveja maistelee rinnakkain. Oikeaoppinen maistelu tapahtuu kovaäänisesti ryystäen, vaikka se aluksi saattaakin kuulostaa hassulta.
– Happea muodostamalla mauista saa enemmän irti. Mitä kovemman ääneen saat aikaan, sitä enemmän mukana on happea. Jos jonkun mummo on ryystänyt kahvia tassilta, se on ollut hyvä tapa, kertoo Johan&Nyströmin Jesse Parkkali.
Millasia eroja kahveissa sitten on? Niin sanottu coffee belt kulkee Latinalaisesta Amerikasta Afrikan kautta Indonesian ja Vietnamin alueille. Eri maanosien kahvit maistuvat erilaisille.
– Latinalainen Amerikka on iso alue, mutta sen tyypillisiä makuja ovat pähkinäisyys ja suklaiset maut, jotka ovat pehmeitä ja helposti lähestyttäviä. Latinalaisen Amerikan kahveja on usein sekoituksissa, joita juodaan Suomessa paljon. Usein Brasilia on päämaa, Parkkali kertoo.
Afrikkalaisissa kahveissa on Parkkalin mukaan enemmän hapokuutta. Niissä voi olla olla sitrusta, marjaisuutta ja bergamonttia.
Intian, Vietnamin ja Indonesian kahvit sen sijaan ovat maanläheisiä, mausteisia ja voimakkaita, joista ei hapokkuutta yleensä löydy.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan