Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Rakastatko voimakasta kahvia? Siinä tapauksessa, tämä trendikahvi saattaa olla juuri sinun juttusi: ”Tuttu maku satojen vuosien takaa”

2:24Näin teet hyvää kahviaNäin teet hyvää kahvia
Julkaistu 27.01.2019 08:59

Emmi Niiniaho

Rakastatko täyteläistä ja erittäin maistuvaa kahvia? Jos vastauksesi on kyllä, monsuunikahvi saattaa olla juuri sinun juttusi.  

Suomalaiset juovat vuosittain henkeä kohden lähes 10 kiloa paahdettua kahvia, ja eniten kuppiimme päätyy vaaleapaahtoisia kahveja. Vaikka vaaleapaahtoinen kahvi on edelleen ykkössuosikki, myös erikoiskahvit ja tummemmat versiot tekevät hyvin kauppansa. Nykyisin valikoimaa löytyy vaativimmallekin kahvinystävälle.

Tumman ja täyteläisen kahvin ystävät saattavat kaataa kuppiinsa nykyisin vaikkapa monsuunikahvia. Ai siis mitä? 

Intian eteläisissä osissa kahvipapuja altistetaan monsuunisateille, mikä antaa pavuille täysin omalaatuisen makuprofiilin.

Pääkuvan videolla annetaan vinkkejä hyvän kahvin keittämiseen.

Jo 1500-luvulta lähtien, Intiasta kuljetettiin kahvipapuja puulaivoilla Eurooppaan, mikä antoi kahville hyvin omaperäisen aromin. Atlantin tyrskyjä ja puulaivan tuomia aromeja imitoidaan yhä nykyisinkin ”monsuunikahvin” tuottamiseksi.

Monsuunituulten rikastuttamia papuja

Intian eteläiseltä länsirannikolta saadaan kahvia nimeltä Monsoon Malabar, johon meren tyrskyt ovat päässeet heittämään pientä suolaisuutta kahvipapujen pinnalle. Kahvi on voimakasta ja mausteista ja siinä maistuu puunomaisia aromeja.

Lue myös: Suomalaisten kahvimaku poikkeuksellinen – muut jäljittelevät, mutta itse emme osaa arvostaa

Kahvi saa makunsa siitä, että sen jälkeen, kun pavut on kerätty, ne on altistettu kesäkuun lopusta syyskuun alkuun kestäville monsuunituulille, Nespresson barista Guillaume Macquart kertoo Makuja.fi:lle.

– Kahvipavut laitetaan varastoon, jonka seinät jätetään avoimeksi. Avoimista aukoista monsuunituulet pyyhältävät papujen läpi. Papuja myös käännellään lähes päivittäin, jotta tuuli ja kosteus imeytyvät niihin tasaisesti, Macquart kertoo.

MonsuunikahviMonsuunin kypsentämiä kahvipapuja.MTV Uutiset/ Emmi Niiniaho

Autenttinen maku

Hieman puunomainenkin maku papuihin saadaan säilyttämällä pavut puulavitsoilla, Nespresson Boutique manager Ida Väänänen kertoo.

– Papujen altistaminen monsuunituulille ja sateille hieman turvottaa papuja ja antaa niihin lisää makua. Lopputuloksena on autenttinen, satojen vuosien takaa tuttu maku, joka syntyi siitä, kun pavut kuljetettiin juuttisäkeissä Intiasta Eurooppaan puulaivoilla.

”Monsuuni-tekniikka” poistaa pavuista myös hapokkuutta, jolloin niiden täyteläisyys lisääntyy.

Lisää aiheesta:

Pekka paahtoi Suomen parhaan suodatinkahvin – tältä se maistuu Tässä on espresson ja suodatinkahvin todellinen eroIlmastonmuutos voi uhata suomalaisten suosikkikahveja – tutkijaryhmä uskoo ratkaisun löytyneen: "Melkein kuin Graalin malja"Saako kahvia uudelleenlämmittää? Totuus mikrottamisesta – asiantuntijat paljastavat korona-ajan kahvivinkin, jota moni ei ole tullut ajatelleeksiJopa enemmän kofeiinia kuin suomalaisten suosikkikahvissa – tiesitkö tätä alati suosiotaan kasvattavasta kahvilajikkeesta?  Kahvi-Suomi voi vielä huokaista helpotuksesta – kitkerä robusta haastaa arabicaa Latinalaisessa Amerikassa, mutta ei vielä syrjäytä suosikkipapua
KahviJuomatRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi
  • 8.10.07:44
    Terveys ja hyvinvointi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 1.10.07:45
    Ravitsemus

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat

  • 27.8.07:46
    Huomenta Suomi

    Säilytätkö avattua kahvipakettia yli viikon? Toimi näin

  • 26.8.07:45
    Tutkimustulokset

    Nyt selvisi paras aika juoda kahvia

  • 25.8.07:43
    Juomat

    Suodatinpussit loppu – voiko ne korvata talouspaperilla?