3:53

Et ehkä tiedä, miltä juomasi aamukahvi oikeasti maistuu – tee näin, niin totuus paljastuu

Miten kahvia maistellaan oikein, ja miten juoman maut saa parhaiten esiin? Pauligin kahvikouluttaja Jori Korhonen opastaa kahvinmaistelun saloihin.

Jos haluat tietää, miltä suosikkikahvisi todellisuudessa maistuu, kannattaa juomaa joskus maistella ”viralliseen” tyyliin – siis samalla tavalla kuin ammattilaiskahvinmaistelijat sen tekevät. Pauligin kahvikouluttaja Jori Korhonen kertoo kahvinmaistelun perusteista.

Ensimmäiseksi on hyvä tiedostaa, miten vaaleapaahtoinen ja tummapaahtoinen kahvi eroavat toisistaan.

– Mitä vaaleampi paahto, yleensä sen enemmän siinä maistuu kahvin eli raakakahvin oma maku. On hapokkaita, marjaisia ja hedelmäisiä vivahteita. Mitä enemmän kahvia paahdetaan, sitä enemmän se paahteisuus maistuu, Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan hyvän kahvin tunnistaa siitä, että juoman hapokkuus, karvaus ja makeus ovat balanssissa.

– Vaikka meillä on vaalea kahvi, niin se ei missään nimessä saa olla hapanta. Se saa olla hapokasta, mutta ei hapanta. Tummapaahto saa olla karvasta, mutta ei liian karvasta.

Älä maistele kahvia kuumana

Suomalaiset ovat tottuneet juomaan yhtä ja samaa laatua kahvia aamuisin yhden tai muutaman kupillisen verran. Jos kahvin makumaailmaan haluaa perehtyä paremmin, kannattaa testailla eri kahveja rinnakkain. Miten se sitten tapahtuu? Ainakaan kahvia ei kannata juoda maistellessa samalla  tavalla kuin normaalisti: höyryvävän kuumana.

– Kuumasta kahvista ei maistu samalla tavalla maut. Mitä viileemmäksi mennään, sitä enemmän maistetaan, Korhonen muistuttaa.

Kahvia maistellaan lusikan avulla ryystäen. Ryystäminen on erityisen tärkeää.

Katso videolta, miten maistella kahvia oikein!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja