Vuoden Barista paljastaa tyypillisen virheen kahvin juonnissa – helposti vältettävissä

kahvi
Kahvia ei kannata juoda liian kuumana, barista vinkkaa. Shutterstock

Barista vinkkaa helpon keinon, jolla kahvinautinto on mahdollista nostaa aivan uusiin ulottuvuuksiin. Et tarvitse mitään välineitä, vain hieman aikaa.

Kahvi naamaan ja menoksi, kuulostaako tutulta? Harva kahvinjuoja on taatusti tullut ajatelleeksi, että kahvista on itse asiassa tunnistettavissa enemmän aromeita kuin viinistä.

Jos haluat maistella makuja, Vuoden Barista 2017 -tittelin omaavan Jarno Peräkylän mukaan kannattaa kiinnittää huomiota yhtään tärkeään asiaa; kahvin lämpötilaan. Hirveästi yli 60-asteista kahvia ei kannata miehen mukaan maistella. 

– Kahvin maku muuttuu paljon, kun kahvi jäähtyy. Tai itse asiassa kahvin maku ei muutu, mutta suu tunnistaa aromeita paremmin, kun kahvi ei ole niin kuumaa, mies toteaa.

– Yleensä käy sillä tavalla, että kahvin makeus tulee paljon paremmin esille vähän jäähtyneessä kahvissa, barista kertoo.

Perussääntö on, että kahvi ei saisi polttaa suuta

Kahvia ei siis kannata juoda liian nopeasti. Joissain tapauksissa kahvin kannattaa antaa viilentyä oikein kunnolla.

– Jos sinulla on vaaleaksi paahdettu, oikein hieno ja kompleksinen kenialainen kahvi, josta löytyy pirskahtelevuutta ja marjaisuutta, 20 astetta voi olla sopiva lämpötila, Peräkylä toteaa.

Jos se vain on ajan puolesta mahdollista, kotioloissa Peräkylä suosittelee juomaan kahvia eri vaiheissa; kuumana ja hieman jäähtyneenä. Näin pääset maistelemaan, kuinka paljon kahvin maku oikein muuttuu.

– Tykkään tehdä sillä tavalla, että juon kahvia samalla kun se viilenee. Tämä ei ole suositus siihen, että jätä kahvi pöydälle tunniksi, sillä hapettuminen vaikuttaa makuun ja tuo kahviin metallisia sävyjä, mies muistuttaa.

Perussääntönä voidaan Peräkylän mukaan pitää, että kahvi tulisi juoda sellaisena, ettei se polta suuta. Eli noin 60-asteisena.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja