Viikonloppuna herkuttelijoita hemmoteltiin, kun Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettiin kahvi-, jäätelö- ja suklaa-aiheiset festivaalit. Paikan päällä maisteltiin muun muassa Suomen parhaita kahveja.
Helsinki Coffee Festival on Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali. Tapahtumassa kilpaillaan vuosittain muun muassa parhaan suodatinkahvin tittelistä.
Kilpailuosuudet käytiin jo ennen tapahtumaa, jotta voittajatuotteita päästäisiin varmasti maistamaan tapahtumassa. Tänä vuonna voiton vei Pirkanmaan paahtimon kolumbialainen Paola Lemus -suodatinkahvi.
Pirkanmaan paahtimon kahvispesialisti Pekka Heinonen kertoi Huomenta Suomen haastattelussa ihmisten olevan yhä uteliaampia kahvin suhteen.
– Tietoisuus on kymmenen vuoden aikana kasvanut, Heinonen sanoo.
Paahtimolla tämä näkyy muun muassa paineena pitää valikoima kiinnostavana. Asiakkaat kaipaavat paahtajilta myös lisätietoa ja näkemyksiä kahveista.
– Se minkä haluan aina sanoa on, että kahvi ei ole sitä yhtä ja samaa. Vaikka se voi näyttää samalta, niin kahveissa on loppujen lopuksi todella paljon eroja.
Huomenta Suomen juontaja Aki Linnanahde pääsi maistamaan lähetyksessä myös paahtimon valmistamaa Suomen parasta suodatinkahvia. Katso jutun yllä olevalta videolta maistelu.
Lue myös: Vuoden paras suodatinkahvi on valittu
Trendikahveissa maistuu vahvasti hedelmä
Toiseksi paras suodatinkahvi löytyi Espoon kahvipaahtimolta. Paahtimon perustaja Andre Sild sanoo kahvin olevan hyvin moniulotteinen raaka-aine, josta löytyy joka päivä jotain uutta.
Klassiset kahvit ovat Sildin mukaan usein suklaisia, pähkinäisiä ja maanläheisiä. Trendikkäitä kahveja ovat hänen mukaansa tällä hetkellä hedelmäiset kahvit, joiden pavut ovat fermentoitu yhdessä jonkin hedelmän kanssa.
– Kahvista saadaan näin räiskyviä ja selkeitä makuja, Sild sanoo.
Lue myös: "Halpa kahvi on hävinnyt" – paahtimoista kerrotaan, mitä suosikkijuomalle seuraavaksi tapahtuu
"Kahvitottumuksemme ovat muuttuneet monipuolisemmiksi"
Kahvitapahtuman järjestäjän Maija Kestilän mukaan suomalaisessa kahvikulttuurissa on tapahtunut muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana.
– Kyselyjen perusteella yhä useammat ovat alkaneet panostaa kotikahvin laatuun hankkimalla kahvimyllyjä ja erikoisvalmistusvälineitä, mikä viittaa kasvavaan kiinnostukseen tuoreena jauhetun kahvin makuun ja laadukkaampaan kahvinkulutukseen, Kestilä sanoi tiedotteessa.
Sekä pienpaahtimot että kuluttajat suosivat vaaleapaahtoisia, hedelmäisiä ja hapokkaita kahveja. Myös vastuullisuus ja ekologisuus kiinnostaa kahviharrastajia.
– Kahvitottumuksemme ovat muuttuneet monipuolisemmiksi ja laadukkaammiksi. Suodatinkahvi on yhä ykkönen, samaan aikaan vastuulliset valinnat ja pienpaahtimot ovat kasvattaneet suosiotaan. Kahvin alkuperä kiinnostaa yhä useampaa ja se, miten kahvista saa paremman makuista. Panostetaan laatuun määrän sijaan, Kestilä kertoo tiedotteessa.
Katso myös video: Mitä eroa on gelatolla, sorbetilla ja jäätelöllä?
8:26Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailtiin myös jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla. Videolla haastattelussa muun muassa Pappagallon Sanna Sundholm.