Kahvikulttuuri monipuolistuu – uusia paahtimoita syntyy tiheään
Paahdettua kahvia kului viime vuonna lähes kymmenen kiloa jokaista suomalaista kohden. Valmiina kahvina se on 160 litraa eli noin 1300 kuppia vuodessa. Ei siis ihme, että vihdoin kahvillekin on omat festivaalinsa, jossa omaa kahvitietouttaan ja kokemuspiiriään pääsee laajentamaan.
Vaikka vaaleapaahtoinen suodatinkahvi onkin edelleen ylivoimaisesti suosituin, kasvaa tummempipaahtoisten ja erilaisten erikoiskahvien suosio tasaisesti.
Myös paahtimoiden kasvava määrä kertoo monipuolistuvasta kahvikulttuurista. Pienpaahtimoita on Suomessa jo yli 20 kappaletta.
- Niitä tulee kokoajan lisää niin, että ei oikein tahdo itsekään pysyä laskuissa perässä. Uskon, että se liittyy tällaiseen maailmanlaajuiseen megatrendiin, jossa ruoka, juoma, kaikki erilaiset maut kiinnostavat, erikoiskahviyhdistys Speciality Coffee Association of Europe Suomen maakoordinaattori Viivi Ahtiainen arvelee.
Myös isompien paahtimoiden on ollut kuluttajien tietoisuuden lisääntyessä pakko kehitellä erikoisempia kahvilaatuja ja yhdistelmiä.
Suodatinkahvia ja panostusta laatuun
Kahvitrendeissä pinnalla ovat nyt panostus laatuun, kylmäuutettu kahvi ja muun muassa edelleen eritavoilla valmistetut suodatinkahvit.
- Eri pavuista ja eri keittimillä valmistettu suodatinkahvi jatkaa voittokulkuaan. Uskon myös, että erilaiset kahvidrinkit alkaa varmasti rantautua pikkuhiljaa Suomeen, Ahtiainen sanoo.
Yksi uutuus on niin sanottu voikahvi.
- Me yhdistetään laadukas kahvi ja laadukkaita rasvoja eli meidän tapauksessa kookosöljyä ja kirkastettua voita yhteen pakettiin. Se antaa kivasti voimaa treeneihin ja energiaa aamuun, Warrior Coffeen perustaja Riku Uski sanoo.
Yksi vinkki entistä paremman kotikahvin valmistukseen on paahtaa pavut itse.
- Ihan siitä kodin mokkamasterista saa todella paljon enemmän irti, jos jauhaa sen kahvin itse. Pavut lukitsee kahviaromit sisäänsä ja kun jauhat ne, niin niistä vapautuu heti aromeita ja pavut ovat silloin parhaimmillaan vastajauhettuna, Kaffa Roasteryn kouluttaja ja barista Sanna Palo vinkkaa.
Uusimmat
-
09:42
Alkoholittomien oluiden makutestissä löytyi selvä suosikki – ja erikoinen "nakkiolut"
-
09:41
Frank Stella on kuollut
-
09:41
Venäjän ulkoministeriö syyttää Baltian maita vihamielisiksi – Moskova vastaa "epäsymmetrisin toimin"
-
09:32
Nyrkkeilyn supertähdeltä tyrmäävä moukarinisku – tämä ansioluettelo vetää hiljaiseksi
-
09:30
Ellen Jokikunnaksen kivut palaavat Italian-kotia remontoidessa: "Tekisi mieli kiroilla"
-
09:09
Venäläislapset tekevät tyrmistyttäviä natsikakkuja rintamalle – "Tämä sukupolvi on kirottu"
-
09:02
Päiväkotien juhlatavat voivat herättää lapsissa ristiriitaisia tai ulkopuolisuuden tunteita
-
09:02
Poliisi ampui veitsen kanssa riehuneen teinin Australiassa
-
09:02
Snookerin MM-kisoissa melkoinen satutarina – yllättäjä paineli finaaliin
-
09:01
Jokaisessa MM-ralliautossa edelleen vanhakantainen menetelmä – "Ei saa mennä lyhyintä reittiä"
-
08:35
Venäjä iski Harkovaan varhain sunnuntaina – Ukraina sanoo pudottaneensa useita lennokkeja
-
08:33
Kuntosalilla tuntuu, että muut tuijottavat – näin eroon tunteesta
-
08:30
Tutkijat pohtivat Kuuhun hurjan kuuloista ideaa: "Wall of Death"
-
08:08
SM-liigapeluri lyttäsi valmentajansa suorassa lähetyksessä: "Hän on pelle"
-
08:02
Siitepöly kutittaa ja aivastuttaa erityisesti toukokuussa – näin erotat allergian flunssasta
-
08:01
Kalle, 54, tuntee kehonsa rappeutuvan ja tietää kuolevansa – osa tutuista kuulee pysäyttävän diagnoosin tänään televisiosta
-
07:55
Petteri Sihvoselta tylyä tekstiä Suomen "NHL-sooloilijoista" – Leijonista hurja kultaviittaus esille
-
07:39
Max Verstappenin paaluputkelle jatkoa Miamissa – Bottas vaisu
-
07:33
Kommentti: Vihasi lihottaa – lihavan terveystoimittajan terveiset läskifoobikoille!
-
07:25
Tshekkitähti Bostonin sankarina seiskapelin jatkoerässä – Torontolle valtava pettymys
-
Lataa lisää