Mainos

Kahvikulttuuri monipuolistuu – uusia paahtimoita syntyy tiheään

2:02

Paahdettua kahvia kului viime vuonna lähes kymmenen kiloa jokaista suomalaista kohden. Valmiina kahvina se on 160 litraa eli noin 1300 kuppia vuodessa. Ei siis ihme, että vihdoin kahvillekin on omat festivaalinsa, jossa omaa kahvitietouttaan ja kokemuspiiriään pääsee laajentamaan. 

Vaikka vaaleapaahtoinen suodatinkahvi onkin edelleen ylivoimaisesti suosituin, kasvaa tummempipaahtoisten ja erilaisten erikoiskahvien suosio tasaisesti. 

Myös paahtimoiden kasvava määrä kertoo monipuolistuvasta kahvikulttuurista. Pienpaahtimoita on Suomessa jo yli 20 kappaletta.

- Niitä tulee kokoajan lisää niin, että ei oikein tahdo itsekään pysyä laskuissa perässä. Uskon, että se liittyy tällaiseen maailmanlaajuiseen megatrendiin, jossa ruoka, juoma, kaikki erilaiset maut kiinnostavat, erikoiskahviyhdistys Speciality Coffee Association of Europe Suomen maakoordinaattori Viivi Ahtiainen arvelee. 

Myös isompien paahtimoiden on ollut kuluttajien tietoisuuden lisääntyessä pakko kehitellä erikoisempia kahvilaatuja ja yhdistelmiä. 

Suodatinkahvia ja panostusta laatuun

Kahvitrendeissä pinnalla ovat nyt panostus laatuun, kylmäuutettu kahvi ja muun muassa edelleen eritavoilla valmistetut suodatinkahvit.

- Eri pavuista ja eri keittimillä valmistettu suodatinkahvi jatkaa voittokulkuaan. Uskon myös, että erilaiset kahvidrinkit alkaa varmasti rantautua pikkuhiljaa Suomeen, Ahtiainen sanoo. 

Yksi uutuus on niin sanottu voikahvi.

- Me yhdistetään laadukas kahvi ja laadukkaita rasvoja eli meidän tapauksessa kookosöljyä ja kirkastettua voita yhteen pakettiin. Se antaa kivasti voimaa treeneihin ja energiaa aamuun, Warrior Coffeen perustaja Riku Uski sanoo. 

Yksi vinkki entistä paremman kotikahvin valmistukseen on paahtaa pavut itse. 

- Ihan siitä kodin mokkamasterista saa todella paljon enemmän irti, jos jauhaa sen kahvin itse. Pavut lukitsee kahviaromit sisäänsä ja kun jauhat ne, niin niistä vapautuu heti aromeita ja pavut ovat silloin parhaimmillaan vastajauhettuna, Kaffa Roasteryn kouluttaja ja barista Sanna Palo vinkkaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.