Oletko maistanut? Supersuosittua kesäjuomaa myydään vuosittain hurja määrä suomalaisravintoloissa: "Eikä suosiolle näy loppua"

2:31 Altian baarimestari Mikael Karttunen valmistaa hävikkidrinkin mintusta ja kurkusta

Onko Aperol Spritz sinulle tuttu juoma? Kyseessä on yksi Suomen suosituimmista kesädrinkeistä, jonka suosio on vain kasvanut matala-alholisten cocktailien trendin vanavedessä. Drinkki valmistuu helposti kotonakin baarimestari Andrei Cioancan vinkkien avulla.

Videolla: Testaa myös trendikäs hävikkidrinkki!

Pohjois-Italiasta maailmanvalloitukseen lähtenyt Aperol Spritz on vakiinnuttanut paikkansa muiden pohjoismaalaisten lisäksi suomalaistenkin sydämissä. Drinkki linkittyy meillä vahvasti aurinkoon ja kesään – sen sesonki alkaa perinteisesti vapun tienoilla ja kausi jatkuu kelien suosiessa pitkälle syksyyn.

Maailman suosituimmat cocktailit:

Drinks International selvittää vuosittain maailman suosituimmat ja myyvimmät cocktailit ja koostaa niistä 50 suosituimman drinkin listan. Vuoden 2021 listalla kärkipaikkoja pitävät vanhat tutut klassikot: Old Fashioned, Negroni ja Daiquiri. Aperol Spritz on tänä vuonna listan sijalla yhdeksän.

− Tällä hetkellä meillä myydään ravintoloissa noin kolme miljoonaa Aperol Spritziä vuodessa, eikä suosiolle näy loppua. Ihmiset ovat innostuneet tekemään drinkkiä myös kotona ja mökillä, sillä se on helppo valmistaa, eikä vaadi erikoisia raaka-aineita, baarimestari ja juoman brändilähettiläs Andrei Cioanca kertoo tiedotteessa.

Näin suosittu drinkki sai alkunsa

Aperol Spritzin syntyhistoria sijoittuu romanttisen ja auringossa kylpevän Venetsian alueelle, joka oli jo 1950-luvulla saksalaisten matkailijoiden suosiossa. Vaikka hurmaava seutu miellyttikin, oli paikallinen valkoviini saksalaisten makuun turhan vahvaa ja intensiivisen makuista, joten he paikkasivat tilannetta kaatamalla lasiin hieman soodaa.

− Tarina ei kerro, kuka sai loistoidean yhdistää valkoviini-spritzeriin paikallisten suosikkijuomaa Aperolia. Tai kuka kehitti reseptistä sen nykyisen version ja keksi vaihtaa valkoviiniin tilalle proseccon, joka kupliensa ansiosta nosti juoman uudelle tasolle.

Se on kuitenkin tiedossa, että juomasta tuli pian hyvin suosittu ensin Italiassa ja muualla Euroopassa, myöhemmin ympäri maailmaa. 

Helppo valmistaa kotona

Aperol Spritzin alkuperäisessä reseptissä on käytetty italialaista proseccoa. Juoman voi kotona kuitenkin valmistaa mistä tahansa kuivasta ja aromaattisesta kuohuviinistä, kuten espanjalaisesta cavasta tai saksalaisesta sektistä. Cioancan mukaan tärkeintä on, ettei juomaan käytä makeaa kuohuviiniä, sillä tällöin drinkin balanssi kärsii.

− Myös soodan voi korvata tavallisella kivennäisvedellä, kunhan se ei ole matalahiilihappoista. Itse hapotettu vesi käy myös. Pohjois-Italiassa drinkki tarjoillaan toisinaan vihreän oliivin kanssa, joka tuo juomaan hieman suolaisuutta. Ei siis haittaa, vaikka käyttäisi perinteistä vichyä.

Riittävien kuplien lisäksi juoma kaipaa runsaasti jäitä, jotka lisäävät maun intensiivisyyttä. Mitä enemmän lasissa on jäitä, sitä hitaammin ne sulavat.

− Jäät sulavat nopeammin, jos lasi on vain puolillaan jäitä. Se taas johtaa siihen, että sulavettä tulee liikaa, jolloin juoman maku kärsii. Tämä kannattaa muistaa muidenkin drinkkien kohdalla, pitkän uran Helsingin ykkösbaareissa tehnyt Cioanca vinkkaa.

Matala-alkoholisten juomien kysyntä kasvussa

Mikä sitten on Aperol Spritzin suosion salaisuus? Cioanca nostaa esille juoman helpon valmistettavuuden lisäksi sen matalan alkoholipitoisuuden.

− Matala-alkoholisten cocktailien kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti Suomessa parin vuoden aikana. Ihmiset kiinnittävät entistä enemmän huomiota hyvinvointiinsa ja tämä heijastuu myös etenkin juomavalintoihin. Alkoholittomien juomien lisäksi suositaan matala-alkoholisia vaihtoehtoja drinkkien lisäksi esimerkiksi oluissa.

Trendi on näkynyt vahvasti muun muassa New Yorkissa, joka kuuluu baarimaailman suunnannäyttäjiin. Kuluttajakäyttäytymisessä tapahtuneen muutoksen myötä baarimestarit ympäri maailmaa ovat kehittäneet erilaisia juomasekoituksia, jotka vastaavat tähän tarpeeseen.

− Kysynnän kasvaessa baarimestarit ovat alkaneet kehittää juomia, joissa on vähemmän alkoholia, mutta edelleen runsaasti makua. Tämä on nostanut Aperolin kaltaisten katkeroiden lisäksi esille myös vermutit, sherryt ja liköörit.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja