Älä tuhlaa samppanjaa klassikkodrinkkiin – näin korvaat sen edullisemmalla tuotteella

5:57 Halpa vs. kallis: Voiko halpa kuohuviini olla parempaa kuin samppanja?
KATSO MYÖS: Halpa vs. kallis: Voiko halpa kuohuviini olla parempaa kuin samppanja?

Mimosa on klassikkodrinkki, jonka reseptissä saatetaan kehottaa käyttämään samppanjaa. Viiniasiantuntijan mukaan myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto toimii hyvin.

Hulppeiden viikonloppuaamiaisten ja brunssien kruununjalokivi, mimosa, koostuu perinteisesti appelsiinimehusta ja samppanjasta.

Harva meistä kuitenkaan raaskii ostaa samppanjaa, saati tehdä siitä drinkkejä. Mutta onko sillä väliä, tarttuuko drinkkiä varten proseccoon, cavaan vai johonkin muuhun kuohariin?

Samppanjan sijaan edullisempaa cavaa

Samppanjan sijaan mimosoissa käytetään usein italialaista proseccoa, jonka kukkainen makuprofiili toimiikin hyvin kuohuviinidrinkissä.

The Kitchn -sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa sommelier Diane McMartin kuitenkin toteaa, että drinkissä toimisi itseasiassa paremmin espanjalainen cava.

– Se muistuttaa maultaan eniten samppanjaa ja on yleisesti ottaen edullisempi, McMartin toteaa.

McMartin kertoo, että cavaa valmistetaan yleensä samalla metodilla kuin samppanjaa: toinen käymisprosessi, jossa pienet kuplat syntyvät, tapahtuu pullossa. Tämä antaa monelle cavalle hieman hiivaisen sävyn, josta myös samppanja tunnetaan.

Cavan valmistuksessa käytetyissä rypälelajeissa on myös hieman sitruunainen ja terävä maku, mikä tekee cavasta kuivemman ja vähemmän hedelmäisen kuin proseccosta – ja maultaan enemmän samankaltaisen kuin suosituimmat samppanjatyylit.

Jos kuitenkin päätät valita samppanjan, McMartin kehottaa ohittamaan halvimmat vaihtoehdot.

– Kun puhutaan kuohuviineistä, olen todennut, että on parempi hankkia laadukas versio jostain vähemmän hinnakkaasta, kuin halvin versio jostain, joka on yleensä kallista, McMartin toteaa.

Näin valmistat mimosan

Mimosa valmistetaan perinteisesti niin, että siinä on samassa suhteessa appelsiinimehua, mieluiten tuorepuristettua, ja kuohuviiniä.

Osassa resepteissä juomaa terästetään niin appelsiininmaun kuin prosenttienkin kannalta noin 20 millilitralla (2 cl) appelsiinilikööriä. 

McMartin kertoo itse pitävänsä versiosta, johon tulee kaksi osaa kuohuviiniä, yksi osa appelsiinimehua ja tujaus appelsiinilikööriä.

Lähde: The Kitchn

Katso myös: Yllättävä makupari pizzalle – Classic Pizzan Merja kertoo, miksi pizzan kanssa kannattaisi juoda samppanjaa 

3:55

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja