Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miten paistat lohen? Älä ainakaan pilaa kalaa näin: "Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät"

6:58A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
Julkaistu 14.11.2022 13:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kalan paistamisessa kannattaa pitää mielessä muutama perussääntö, muistuttaa Pro Kala ry. 

Suomalaisen kalantuotannon ja kalan sanansaattaja Pro Kala -yhdistys muistuttaa muutamista kalan kypsentämiseen liittyvistä seikoista. Yhdistyksen mukaan ensikertalaiset saattavat pitää kalaa hankalana valmistaa, mutta pienellä harjoittelulla jokainen kotikokki saa taatusi raaka-aineesta herkullista ruokaa. 

Lue myös: Kalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"

"Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät"

Muutama perussääntö kannattaa pitää mielessä kalaa valmistaessa. Liian kova lämpötila ja pitkä kypsennysaika tekevät kalasta kuivaa. 

– Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät, on kalan kypsentäminen liian kovassa lämpötilassa ja liian kauan. Kala kypsyy todella nopeasti, eikä isoakaan lohifilettä tarvitse pitää yli 200-asteisessa uunissa tuntikausia, yhdistyksen tiedotteessa muistutetaan. 

Lohen täydellisenä kypsyytenä pidetään yhdistyksen mukaan 42 asteen sisälämpötilaa, joten jo 20 minuutin kypsentäminen 180-asteisessa uunissa yleensä riittää.

Lue myös: Luulitko ostamasi lohifileen olevan "parasta A-luokkaa"? Moni on täysin tietämätön kalatiskiltä tutun kirjaimen todellisesta merkityksestä

Myös kala kannattaa ottaa huoneenlämpöön ennen paistamista

Moni pelkää kylmäketjun katkeamista, mutta todellisuudessa myös kala kannattaisi ottaa hetkeksi huoneenlämpöön ennen sen kypsentämistä.

– Erittäin hyvä niksi on ottaa kala jääkaapista pois hyvissä ajoin, esimerkiksi noin puolisen tuntia ennen valmistusta, jotta se ehtii hieman lämmetä jääkaappikylmästä.

Jos paistat kalaa pannulla, kannattaa harkita pinnoitettua pannua. Silloin ei tarvitse huolehtia siitä, että kala jäisi pannun pintaan kiinni.

– Liian kova lämpötila ei pannulla paistaessakaan kannata: muuten voi käydä niin, että etenkin isompi filee on pinnalta palanut ja keskeltä raaka!

Joulukauden lähestyessä monessa kotikeittiössä herkutellaan jälleen graavikalalla. Senkään tekeminen ei Pro Kala -yhdistyksen mukaan ole salatiedettä, vaan onnistuu kotikokilta helposti. 

Lue lisää: Moni ei tiedä, mitä graavilohen nimi oikeasti tarkoittaa – tämä kaikki sinun täytyy tietää graavatusta kalasta

Nappaa ohje: Harri Syrjäsen maailman paras graavilohi

Lähde: Pro Kala ry 

Lisää aiheesta:

Näin lohelle pitäisi tehdä ennen sen kypsentämistä uunissaSyötkö kalapuikkoja tai muuta pakastekalaa? Muista aina yksi tärkeä seikka: "On terveysriski"Älä tee tätä virhettä paistaessasi kalaa uunissa tai pannulla: "Voit joutua pettymään"Jos teet usein vain uunilohta tai kalakeittoa, lue tämä: "Tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!"Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheenEthän unohda olennaista sääntöä? Suomalainen ruokavaikuttaja muistuttaa: Tämä on tärkein asia kalan kypsennyksessä
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?