Joulukinkkua ei tarvitse jättää paistamatta kustannusten pelossa – muista kuitenkin muutama seikka.
Koska kinkku kannattaa paistaa ja paljonko se tulee maksamaan? Lue asiantuntijan vinkit.
Joulun ruoanlaitossa, kuten muutoinkin arjessa, yksi tehokkaimpia keinoja suitsia kuluja on ruokahävikin minimointi. Kun ruokaa ei tee liiaksi, sen kypsentämiseen, lämmitykseen ja säilytykseen ei mene turhaa energiaa ja ”rahaa ei tarvitse heittää roskiin”.
Tärkeää on myös kypsentämistapa ja ajankohta, milloin ruokia kypsentää.
Asiantuntija muistuttaa: Kinkku kannattaa paistaa kulutushuippujen ulkopuolella
Joulukinkun paistaminen ei ole Työtehoseuran kouluttaja, kotitalousopettaja Tarja Marjomaan mukaan yksilötasolla suuri kuluerä, mutta jos kaikki päättäisivät paistaa kinkun juuri samaan aikaan, olisi asia toinen.
– Kyllä kinkun voi ihan rauhassa paistaa, Marjomaa vakuuttaa.
Kinkku kannattaisi kuitenkin mahdollisuuksien mukaan paistaa joulun kulutushuippujen ulkopuolella, kuten yöaikaan.
Marjomaa muistuttaa hyödyntämään myös uunin alku- ja jälkilämmön. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi osa leivonnaisista vaatii juuri oikean lämpötilan onnistuakseen.
Katso yllä olevalta videolta Marjomaan vinkit kinkun paistoon energiatehokkaasti. Videolta selviää myös, mitä muita seikkoja uunin käytössä kannattaa ottaa huomioon.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.