Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Heitätkö ruokaa roskiin? Luken tuore tutkimus paljastaa karun totuuden seurauksista: "Erityinen huomio kannattaa kiinnittää…"

2:03Voiko hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehdä enää halvalla? Asiantuntijalta selkeät vinkitKATSO MYÖS: Voiko hyvää ruokaa tehdä enää halvalla? Näin se onnistuu.
Julkaistu 01.11.2022 08:26

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Luonnonvarakeskuksen tuoreesta tutkimuksesta selviää, miten hurjat vaikutukset suomalaisten tuottamalla ruokahävikillä onkaan. 

Luonnonvarakeskus Luke kertoo tiedotteessaan tutkineensa ensimmäistä kertaa kotitalouksien ruokahävikkiä ja sen hiilijalanjälkeä elinkaariarviointilaskentaa hyödyntäen. Kyseinen menetelmä on mahdollistanut aiempaa merkittävästi tarkempaa tietoa ruokahävikin ilmastovaikutuksista. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Cleaner Production -lehdessä.

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistöltä tärkeä muistutus suomalaisille: "Ruoan pitäisi päätyä lautaselle eikä jäteastiaan"

"Vastaa kaikkiaan 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonepäästöjä"

Luken ruokahävikin lajittelututkimus toteutettiin kolmella kaupunkialueella eri vuosina: pääkaupunkiseudulla vuosina 2015 ja 2018, Tampereen seudulla 2016 ja Turun seudulla 2019.. Tutkimuskohteena olivat sekajäte ja erilliskerätyn biojätteen sisältämä elintarvikejäte ja ruokahävikki. Tulokset suhteutettiin kaupunkialueiden asukas- ja talotyyppeihin sekä skaalattiin koskemaan koko Suomea.

Suomalaisilta kotitalouksilta menee vuosittain ruokaa roskiin hurjat määrät, noin 25 kiloa. 

– Kotitalouksien ruokahävikki Suomessa vastaa kaikkiaan 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonepäästöjä,  tiivistää hiilijalanjälkilaskennasta vastannut Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri tiedotteessa.

Ruokahävikkimäärissä ja hiilijalanjäljissä ei juuri havaittu alueellisia eroja.

Etenkään liharuokaa ei kannata heittää roskiin

Tutkimuksen elinkaariarvioinnin keskeinen tulos oli lihavalmisteiden merkittävä osuus ruokahävikin ilmastovaikutuksista. Luken mukaan kotitalouksien ruokahävikistä lihaa ja lihatuotteita oli tyypillisesti noin 10 prosenttia, mutta kokonaishävikin ilmastovaikutuksesta lihan osuus oli kaupungista riippuen 35–46 prosenttia. 

– On tärkeä pyrkiä minimoimaan kaikkea ruokahävikkiä. Erityinen huomio kannattaa kiinnittää lihatuotteiden ja -ruokien poisheittoon, vaikka se tuntuisikin määrällisesti pieneltä, Katajajuuri toteaa tiedotteessa.

Katajajuuri muistuttaa myös, että suurimmat valinnat tehdään jo ruokalautasen sisältöä suunnitellessa. 

– Merkittävin ruoan ilmastovaikutusten vähentävä toimi on kasvisvoittoisen ruokavalion suosiminen.

Lue myös: Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin – tutkija ruokahävikistä: "Määrät ovat aivan tolkuttomia"

Katso myös: Tältä näyttää todellisuudessa puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja

1:26Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjojaPuolen kilon tavoite vihanneksia, hedelmiä ja marjoja tulee täyteen yllättävänkin nopeasti.

Lähde: Luke

Lisää aiheesta:

Havainnekuva paljastaa karun ruokatotuuden SuomestaSuomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin – tutkija ruokahävikistä: "Määrät ovat aivan tolkuttomia"Presidentti Sauli Niinistöltä tärkeä muistutus suomalaisille: "Ruoan pitäisi päätyä lautaselle eikä jäteastiaan"Ruokahävikki on tähtitieteellisissä lukemissa – Luken tutkimus valmistui: laitoksissa syntyy jopa 78 miljoonaa kiloa elintarvikejätettä vuosittainKumman lautasista otat? Näin ruokavalintasi vaikuttavat ympäristöönVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
RuokahävikkiRuokaEkologisuusIlmastonmuutosMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokahävikki
  • 16.11.08:44
    Ruokakauppa

    Asiakkaat keksivät kieron keinon hyödyntää punalapputarjouksia – näin kommentoivat Lidl, K- ja S-ryhmä

  • 25.10.09:42
    Ruoka

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • 29.9.13:14
    Ruoka

    Herätys, suomalaiset! Kotimaisen kasviksen sato uhkaa päätyä roskiin

  • 27.9.09:43
    Ruoka

    Teemu, 42, elää pelkästään roskiksista dyykatulla ruoalla – voi syödä vaikka vuoden vanhaa pekonia

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!