Luonnonvarakeskuksen tuoreesta tutkimuksesta selviää, miten hurjat vaikutukset suomalaisten tuottamalla ruokahävikillä onkaan.
Luonnonvarakeskus Luke kertoo tiedotteessaan tutkineensa ensimmäistä kertaa kotitalouksien ruokahävikkiä ja sen hiilijalanjälkeä elinkaariarviointilaskentaa hyödyntäen. Kyseinen menetelmä on mahdollistanut aiempaa merkittävästi tarkempaa tietoa ruokahävikin ilmastovaikutuksista. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Cleaner Production -lehdessä.
Lue myös: Presidentti Sauli Niinistöltä tärkeä muistutus suomalaisille: "Ruoan pitäisi päätyä lautaselle eikä jäteastiaan"
"Vastaa kaikkiaan 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonepäästöjä"
Luken ruokahävikin lajittelututkimus toteutettiin kolmella kaupunkialueella eri vuosina: pääkaupunkiseudulla vuosina 2015 ja 2018, Tampereen seudulla 2016 ja Turun seudulla 2019.. Tutkimuskohteena olivat sekajäte ja erilliskerätyn biojätteen sisältämä elintarvikejäte ja ruokahävikki. Tulokset suhteutettiin kaupunkialueiden asukas- ja talotyyppeihin sekä skaalattiin koskemaan koko Suomea.