Heitätkö ruokaa roskiin? Luken tuore tutkimus paljastaa karun totuuden seurauksista: "Erityinen huomio kannattaa kiinnittää…"

Voiko hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehdä enää halvalla? Asiantuntijalta selkeät vinkit 2:03 Voiko hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehdä enää halvalla? Asiantuntijalta selkeät vinkit
KATSO MYÖS: Voiko hyvää ruokaa tehdä enää halvalla? Näin se onnistuu.

Luonnonvarakeskuksen tuoreesta tutkimuksesta selviää, miten hurjat vaikutukset suomalaisten tuottamalla ruokahävikillä onkaan. 

Luonnonvarakeskus Luke kertoo tiedotteessaan tutkineensa ensimmäistä kertaa kotitalouksien ruokahävikkiä ja sen hiilijalanjälkeä elinkaariarviointilaskentaa hyödyntäen. Kyseinen menetelmä on mahdollistanut aiempaa merkittävästi tarkempaa tietoa ruokahävikin ilmastovaikutuksista. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Cleaner Production -lehdessä.

"Vastaa kaikkiaan 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonepäästöjä"

Luken ruokahävikin lajittelututkimus toteutettiin kolmella kaupunkialueella eri vuosina: pääkaupunkiseudulla vuosina 2015 ja 2018, Tampereen seudulla 2016 ja Turun seudulla 2019.. Tutkimuskohteena olivat sekajäte ja erilliskerätyn biojätteen sisältämä elintarvikejäte ja ruokahävikki. Tulokset suhteutettiin kaupunkialueiden asukas- ja talotyyppeihin sekä skaalattiin koskemaan koko Suomea.

Suomalaisilta kotitalouksilta menee vuosittain ruokaa roskiin hurjat määrät, noin 25 kiloa. 

– Kotitalouksien ruokahävikki Suomessa vastaa kaikkiaan 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonepäästöjä,  tiivistää hiilijalanjälkilaskennasta vastannut Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri tiedotteessa.

Ruokahävikkimäärissä ja hiilijalanjäljissä ei juuri havaittu alueellisia eroja.

Etenkään liharuokaa ei kannata heittää roskiin

Tutkimuksen elinkaariarvioinnin keskeinen tulos oli lihavalmisteiden merkittävä osuus ruokahävikin ilmastovaikutuksista. Luken mukaan kotitalouksien ruokahävikistä lihaa ja lihatuotteita oli tyypillisesti noin 10 prosenttia, mutta kokonaishävikin ilmastovaikutuksesta lihan osuus oli kaupungista riippuen 35–46 prosenttia. 

– On tärkeä pyrkiä minimoimaan kaikkea ruokahävikkiä. Erityinen huomio kannattaa kiinnittää lihatuotteiden ja -ruokien poisheittoon, vaikka se tuntuisikin määrällisesti pieneltä, Katajajuuri toteaa tiedotteessa.

Katajajuuri muistuttaa myös, että suurimmat valinnat tehdään jo ruokalautasen sisältöä suunnitellessa. 

– Merkittävin ruoan ilmastovaikutusten vähentävä toimi on kasvisvoittoisen ruokavalion suosiminen.

Katso myös: Tältä näyttää todellisuudessa puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
Puolen kilon tavoite vihanneksia, hedelmiä ja marjoja tulee täyteen yllättävänkin nopeasti.

Lähde: Luke

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!