Miksi roskaruokaa tekee mieli juuri, kun on aloittanut terveellisen ruokavalion?

roskaruoka
Shutterstock

Miksi pikaruokaa tekee mieli juuri silloin, kun on aloittanut tiukan laihdutuskuurin tai muuten terveellisen ruokavalion? Asiantuntija selittää.

Moni antaa mieliteoilleen periksi ja sortuu hampurilaisiin, karkkeihin ja muuhun epäterveelliseen, vaikka olisi juuri aloittanut terveellisen ruokavalion. Mistä nämä voimakkaat mieliteot oikein johtuvat?

Women's Health -lehden haastatteleman ravintoasiantuntijan Kelly Pritchettin mukaan tilanteelle on kaksi selitystä. Joko elimistö oikeasti tarvitsee himoitsemaasi ruokaa tai ainakin jotain sen sisältämiä ravintoaineita tai sitten yksinkertaisesti haluat sitä, mitä et voi saada.

Koska mielitekojen kohteena ovat usein sellaiset ruoat, joissa on hyvin vähän ravintoarvoa, on jälkimmäinen selitys usein se oikea. Erityisesti silloin, jos jo saat ruokavaliostasi kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet, joita tarvitset.

– Kiellettyjen ruokien himoitseminen on yleensä väkevämpää ja voimakkaampaa, jos on vähän rajoittuneemmalla ruokavaliolla, kuten sellaisella, joka karsii pois kokonaisia ruokaryhmiä, Pritchett selittää. 

Yksinkertaistettuna: jos vaikka kiellät itseltäsi seeprojen ajattelun, et muuta ajattelekaan kuin seeproja. Sama asia tapahtuu aivoissa, kun kiellät itseltäsi jonkun ruoan.

Kohtuudella kaikkea

Vaikka mieliteot ovat pahoja jo itsessään, ne voivat myös aiheuttaa varsinaista ahmimista. Siksi Pritchett kehottaakin sallimaan itselleen pienen määrän lempiherkkuja. Tällöin tulee harvemmin mässäiltyä. 

– Jos esimerkiksi himoitset makeisia, salli itsellesi pieni määrä tummaa suklaata päivittäin, Pritchett vinkkaa.

Jos karsit lautaseltasi pois tietyn ruoan tai kokonaisen ruokaryhmän, varmista, ettet jää paitsi mistään ravintoaineista, sillä se saattaa olla syy mielitekoihisi. Jos esimerkiksi noudatat vähähiilihydraattista ruokavaliota, elimistö alkaa hiilihydraattivarojen tyhjentyessä himoitsemaan nopeasti vaikuttavia hiilihydraatteja, kuten muffineita, keksejä ja muita herkkuja. Tämän vuoksi sinun täytyisikin etsiä hiilihydraatteja terveellisemmistä lähteistä.

Kun noudatat turvallista kaikkea kohtuudella -periaatetta, mielitekoja tulee koko ajan harvemmin ja harvemmin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat