Amy jätti kevytkokiksen pois ruokavaliostaan kuukaudeksi – hurjat vaikutukset

Toimittaja Amy Schlinger päätti lopettaa kokonaan dieettilimujen juonnin ja seurasi, miten ruokavaliomuutos vaikutti hänen terveyteensä.

Men’s Health-lehden toimittaja Amy Schlinger kertoo juoneensa aiemmin jopa kolme kevytkokista päivässä. Amy lääkitsi kevytlimulla muun muassa väsymystä, krapulaa tai nälkää.

– Joidenkin ihmisten pahin tapa on tupakointi, kynsien pureskelu tai kiroilu. Minulla se oli kevytkokiksen juominen.

Amy tajusi olevansa pahasti koukussa ja päätti lopettaa kokiksen juomisen kertaheitolla.

– Pääsyy lopettamiseen oli se, että tiesin juoman vaikuttavan jollain tapaa kehooni. Vaikka kevytkokis ei sisälläkään sokeria, siinä on makeutusaineena aspartaamia, joka on 200 kertaa sokeria makeampaa. Kuinka hullua se on? Toivoin myös, että limun juomisen lopettaminen auttaisi minua juomaan enemmän vettä.

Sokerihimo iski kolmannella viikolla

Toisella limuttomuusviikolla Amy matkusti melko paljon, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Amy tajusi juovansa kevytlimua lähinnä istuessaan työpöytänsä äärellä tai katsoessaan televisiota kotona. Pian Amy huomasi, että hän alkoi himoita limua. Hän pakkasi joka paikkaan mukaansa ”limunkorviketta” eli hiilihapotettua vettä. Tämä kikka toimi jonkun aikaa.

– Vaikein päivä oli, kun palasin reissusta. Olin edellisenä iltana juonut hieman liikaa alkoholia ja heräsin nestevajauksessa. Join vettä mennessäni lentokentälle, mutta lentokoneessa huomasin kaikkien muiden juovan limua. Tuntui siltä, kun kaikki olisivat halunneet sabotoida limulakkoni. Pysyin kuitenkin lujana.

Kolmannella viikolla Amy koki päässeensä vihdoin eroon addiktiostaan. Tutkijoiden mukaan pahasta tavasta pääsee eroon 16 päivässä ja juuri näin tapahtui Amyn kohdalla. Hän ei enää himoinnut limua – sen sijaan tällä sokerihimo nosti päätään.

– En tiedä johtuiko se kehoni himosta saada makeaa kokista, mutta yhtäkkiä himoitsin suklaata ja karkkia enemmän kuin koskaan. Yhtenä iltana söin yhdeltä istumalta jäätelön, muutaman pienen Kit Katin sekä puolikkaan pussillisen Skittles-karkkeja.

Himot kuitenkin vähenivät, kun Amy lopetti karkkien ostamisen keittiökaappiinsa.

Vointi parani huomattavasti kuukaudessa

Neljännellä viikolla Amy ei enää edes ajatellut tilaavansa kevytlimua ravintolassa. Limu oli luonnollisesti vaihtunut hiilihapolliseen veteen.

– Kun olin ollut kuukauden ilman kevytkolaa, voin todella hyvin. Osa oli varmasti henkistä hyvinvointia, sillä olin todella ylpeä saavutuksestani. Huomasin myös, että minulla on paljon enemmän energiaa kuin ennen. Nukahdin nopeammin, eikä oloni ollut enää yhtä turvonnut.

– En voi sanoa, ettenkö enää koskaan joisi yhtään kevytkolaa. Mutta 38 päivän limulakko teki minut todella onnelliseksi ja hyvinvoivaksi.

Lähde: Men's Health

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.