Mikä on parasta naudanlihaa? Maailman kuuluisimman lihamestarin vastaus yllättää

Dario-Cecchini
Dario Cecchini

MTV:n Makuja.fi-ruokasivusto kysyi maailman kuuluisimmalta lihanleikkaajalta, mikä naudanlihan osista on se kaikkein paras.

Suomessa helmikuun alussa vieraillut, Italian Toscanasta kotoisin oleva Dario Cecchini on saavuttanut maailmanlaajuisen kulttimaineen sekä lihamestarina että huikeana show-miehenä.

Cecchini nähtiin vierailevana tähtenä helsinkiläisravintola Groteskissa kahden lihaisan illalliskattauksen verran. Samalla lihanleikkaajalla oli pieni hengähdyshetki aikaa haastattelulle ja mies paljasti Makuja.fi:lle muun muassa salaisuutensa täydelliseen pihviin.

Lihamestarin filosofia: Kaikki osat arvokkaita

Täydellistä pihviä tai muutakaan laadukasta liharuokaa ei kuitenkaan synny ilman täydellistä lihaa. Mikä on siis maailmankuulun lihagurun mielestä naudanlihan "graalin malja" – eli lihoista se kaikkein paras?

– Minun mielestäni parasta lihaa tai lihanosaa ei ole olemassa. Työni on nimenomaan muistuttaa ja selittää, että kaikki eläimen osat ovat yhtä arvokkaita, kun ne on hyvin valmistettu. Että joka ikinen luu, jänne ja lihanpala voi olla todella herkullista, kun ne valmistetaan oikein.

Cecchini haluaakin levittää mahdollisimman laajalle sanomaa vastuullisesta lihansyönnistä. Tämän vastuun lihamestari ja teurastaja ottaa koko yhteisön puolesta

– Meillä on siis tuplavastuu: että tarjoamme ihmisille aina laadukasta ja hyvää lihaa, mutta myös vastuu eläimille, että tarjoamme niille hyvän elämän ja huolenpitoa. Ja osana tätä uhrausta meidän tulee myös varmistaa, että eläimestä käytetään joka ikinen osa nenästä häntään kunnioittaen.

Cecchini nimeääkin elämäntehtäväkseen lihan arvokkuuden esiintuomisen. Eläin on meille kokonaisuudessaan lahja, jota tulee kunnioittaa. Parhaimmillaan liha onkin miehen filosofian mukaisesti sellaisenaan, vai hieman maustettuna nautittuna. Perunamuusia tai kasviksia ei toscanalaisessa ruokapöydässä välttämättä näy.

– Tehtäväni ei ole kertoa, mikä on maailman parasta lihaa. Vaikka välillä vahingossa paistankin maailman parhaan pihvin, Cecchini nauraa.

"Naudanpolvi on henkilökohtainen suosikkini"

Lihaguru kuitenkin myöntyy lopulta toteamaan, että häneltäkin löytyy oma suosikkinsa. Lihamestarin mukaan naudanpolvi ja sen ympärillä oleva liha on yksi aliarvostetuimmista ruhonosista, jota ihmisten pitäisi ehdottomasti syödä enemmän.

– Naudanpolvi on ehkä minun henkilökohtainen suosikkini, koska se on myös suurin haaste. Kyseessä on ruhonosa, joka koostuu jänteistä, rasvasta ja melko sitkeästä lihasta. Kun se leikataan eläimestä, se on kuin ruma ankanpoikanen. Ihmiset kysyvät ihmeissään voiko se olla hyvää syötäväksi. Kun naudanpolvi valmistetaan rakkaudella ja hyvin, siitä tulee kaunis annos ja suorastaan herkullista.

Toimittaja voi allekirjoittaa Cecchinin väitteen, sillä lihamestari tarjoili ylikypsää naudanpolvea myös Suomen vierailunsa yhteydessä. "Ruma ankanpoikanen" muovautui suussa sulavan meheväksi naudanlihasalaatiksi mestarin käsissä.

– Valmistustapa on hyvin yksinkertainen. Keitän naudanpolvet yhdessä porkkanoiden, sipulin ja sellerin kanssa. Keitetystä lihasta tulee lämmin naudanlihasalaatti raakojen kasvisten kanssa nautittavaksi. Ja hieman oliiviöljyä tietysti mukaan, Cecchini kuvailee bravuuriaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja