Spagetti, tagliatelle, penne, ravioli ja satoja, satoja muita lajeja. Lempiruoalla on jopa oma päivänsä: maailman pastapäivää vietetään tänään 25.10.
Pasta on yksi suosituimpia, tunnetuimpia ja totta kai herkullisimpia ruokia mitä maailmalla tunnetaan. Pasta tehdään perinteisesti vain kahdesta aineksesta, durumvehnäjauhosta sekä vedestä, ja se nautitaan useimmiten erilaisten kastikkeiden seurana.
Oikeasti pastaa ei kuulu syödä lusikan ja haarukan yhdistelmällä, vaan pelkästään haarukalla. Tiesitkö myös nämä muut jännittävät faktat tutusta ruoasta?
Al dente -pasta pitää kylläisenä pidempään
Pastan sanotaan olevan parhaimmillaan al dente -kypsänä. Al dente tarkoittaa sopivasti kypsää, hampaille mukavaa pureskeltavaa. Parhaimman koostumuksen lisäksi juuri sopivan kypsä pasta pitää kylläisenä ja verensokerin tasaisena pidempään, sillä keholla kestää kauemmin sulattaa al dente -pasta.
Kaikki pastat ja pastakastikkeet eivät sovi yhteen
Eri muotoja, painoja, kokoja ja koostumuksia löytyy pastoista siksi, että pastat luovat erilaisia kokonaisuuksia kastikkeiden kanssa. Nyrkkisääntönä valkoiset ja kermaiset kastikkeet sopivat parhaiten pitkien, litteiden pastalaatujen kanssa, kun taas putkilomaiset muodot ovat parhaimpia paksujen kastikkeiden kanssa. Tomaattikastikkeen kanssa sopivat hyvin kuviopastat.
Pastassa on proteiinia
Vaikka usein ajattelemme, että pasta on vain hiilihydraatteja, pastan syöminen on oikeasti hyvä tapa saada hiukan lisää proteiinia ruokavalioon. Esimerkiksi reilut kaksi desiä spagettia voi sisältää jopa 8 grammaa proteiinia. Pastassa on myös aminohappoja, jotka auttavat pysymään terveenä.
Jo muinaiset kiinalaiset söivät pastaa
Pasta on italialainen ruoka, eikö totta? Itseasiassa jo Kiinasta on löydetty 4 000 vuotta vanha kulho nuudeleita, joka osoittaa, että kiinalaiset ehkä ehtivätkin hiukan aiemmin. Marco Polon onkin väitetty tuoneen pastan Eurooppaan. Teoria on kuitenkin hyvin kiistelty.
