Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mielenkiintoiset faktat tutusta ruoasta: Tiedätkö, milloin pasta on parhaimmillaan?

Sana 'pasta' tarkoittaa durumvehnän ja veden yhdistelmää, taikinaa.
Sana 'pasta' tarkoittaa durumvehnän ja veden yhdistelmää, taikinaa.Shutterstock
Julkaistu 25.10.2017 08:40

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Spagetti, tagliatelle, penne, ravioli ja satoja, satoja muita lajeja. Lempiruoalla on jopa oma päivänsä: maailman pastapäivää vietetään tänään 25.10.

Pasta on yksi suosituimpia, tunnetuimpia ja totta kai herkullisimpia ruokia mitä maailmalla tunnetaan. Pasta tehdään perinteisesti vain kahdesta aineksesta, durumvehnäjauhosta sekä vedestä, ja se nautitaan useimmiten erilaisten kastikkeiden seurana.

Oikeasti pastaa ei kuulu syödä lusikan ja haarukan yhdistelmällä, vaan pelkästään haarukalla. Tiesitkö myös nämä muut jännittävät faktat tutusta ruoasta?

Al dente -pasta pitää kylläisenä pidempään

Pastan sanotaan olevan parhaimmillaan al dente -kypsänä. Al dente tarkoittaa sopivasti kypsää, hampaille mukavaa pureskeltavaa. Parhaimman koostumuksen lisäksi juuri sopivan kypsä pasta pitää kylläisenä ja verensokerin tasaisena pidempään, sillä keholla kestää kauemmin sulattaa al dente -pasta.

Kaikki pastat ja pastakastikkeet eivät sovi yhteen

Eri muotoja, painoja, kokoja ja koostumuksia löytyy pastoista siksi, että pastat luovat erilaisia kokonaisuuksia kastikkeiden kanssa. Nyrkkisääntönä valkoiset ja kermaiset kastikkeet sopivat parhaiten pitkien, litteiden pastalaatujen kanssa, kun taas putkilomaiset muodot ovat parhaimpia paksujen kastikkeiden kanssa. Tomaattikastikkeen kanssa sopivat hyvin kuviopastat.

Pastassa on proteiinia

Vaikka usein ajattelemme, että pasta on vain hiilihydraatteja, pastan syöminen on oikeasti hyvä tapa saada hiukan lisää proteiinia ruokavalioon. Esimerkiksi reilut kaksi desiä spagettia voi sisältää jopa 8 grammaa proteiinia. Pastassa on myös aminohappoja, jotka auttavat pysymään terveenä.

Jo muinaiset kiinalaiset söivät pastaa

Pasta on italialainen ruoka, eikö totta? Itseasiassa jo Kiinasta on löydetty 4 000 vuotta vanha kulho nuudeleita, joka osoittaa, että kiinalaiset ehkä ehtivätkin hiukan aiemmin. Marco Polon onkin väitetty tuoneen pastan Eurooppaan. Teoria on kuitenkin hyvin kiistelty.


Pasta, jona se erityisesti länsimaissa tunnetaan, syntyi kuitenkin ilmeisesti Roomassa. Ensimmäinen maininta keittokirjassa pastasta on 1000-luvun paikkeilta.

Pastalaatuja on jopa kuusisataa

National Pasta Associationin mukaan erilaisia pastalaatuja on yhteensä jopa 600 erilaista ympäri maailmaa! Oletko esimerkiksi kuullut caccavellesta, candelesta, cellentanista, corzettista, trottolesta tai quadrefioresta? Ne ovat kaikki tuttuja Italiasta löytyviä laatuja, vaikka niitä harvemmin tapaa Suomessa. Tutuimmat pastalaadut ovat kuitenkin spagetti, penne ja makaroni.

Pastalaatujen nimillä on tarkoitus

Pasta-nimi itsessään tulee italian kielen sanasta pasta, joka tarkoittaa durumvehnäjauhon ja veden yhdistelmää tai taikinaa. Se ei kuitenkaan ole ainoa nimi, jolla on merkitys. Esimerkiksi farfelle tarkoittaa italiaksi perhosia ja spaghetti pieniä nauhoja.

Lähteet: The Daily Meal, Pasta For All

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Mitä pastaa käytät pastasalaattiin? Valinnallasi todella on väliäKokit paljastavat, mitä pasta-annoksia ei todellakaan kannata tilata ravintolassa: "Tehdään usein ennakkoon ja lämmitetään uudelleen"Pastamestari Jarkko lyö faktat tiskiin: Tämä on suomalaisten yleisin virhe pastan valmistuksessa – et kai sorru? Ketsuppi, croissant ja spagetti bolognese – näiden tuttujen ruokien oikea alkuperä saattaa yllättääMilloin pasta on täydellisen kypsää? Henri Alén paljastaa lyömättömän vinkinItalialaiskokki jyrähtää: Pizza ja pasta eivät ole epäterveellisiä!
PastaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • Eilen16:45
    Ruokaniksit

    Saksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksen

  • 3.12.16:45
    Ruoka

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa

  • 28.11.18:52
    Ruokaniksit

    Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavasti

  • 27.11.16:15
    Ruoka

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • 20.11.20:48
    Italia

    Väärennetty carbonara sai Italian raivon valtaan – ministeri vaatii EU:lta välitöntä tutkintaa