Mielenkiintoiset faktat tutusta ruoasta: Tiedätkö, milloin pasta on parhaimmillaan?

pasta
Sana 'pasta' tarkoittaa durumvehnän ja veden yhdistelmää, taikinaa. Shutterstock

Spagetti, tagliatelle, penne, ravioli ja satoja, satoja muita lajeja. Lempiruoalla on jopa oma päivänsä: maailman pastapäivää vietetään tänään 25.10.

Pasta on yksi suosituimpia, tunnetuimpia ja totta kai herkullisimpia ruokia mitä maailmalla tunnetaan. Pasta tehdään perinteisesti vain kahdesta aineksesta, durumvehnäjauhosta sekä vedestä, ja se nautitaan useimmiten erilaisten kastikkeiden seurana.

Oikeasti pastaa ei kuulu syödä lusikan ja haarukan yhdistelmällä, vaan pelkästään haarukalla. Tiesitkö myös nämä muut jännittävät faktat tutusta ruoasta?

Al dente -pasta pitää kylläisenä pidempään

Pastan sanotaan olevan parhaimmillaan al dente -kypsänä. Al dente tarkoittaa sopivasti kypsää, hampaille mukavaa pureskeltavaa. Parhaimman koostumuksen lisäksi juuri sopivan kypsä pasta pitää kylläisenä ja verensokerin tasaisena pidempään, sillä keholla kestää kauemmin sulattaa al dente -pasta.

Kaikki pastat ja pastakastikkeet eivät sovi yhteen

Eri muotoja, painoja, kokoja ja koostumuksia löytyy pastoista siksi, että pastat luovat erilaisia kokonaisuuksia kastikkeiden kanssa. Nyrkkisääntönä valkoiset ja kermaiset kastikkeet sopivat parhaiten pitkien, litteiden pastalaatujen kanssa, kun taas putkilomaiset muodot ovat parhaimpia paksujen kastikkeiden kanssa. Tomaattikastikkeen kanssa sopivat hyvin kuviopastat.

Pastassa on proteiinia

Vaikka usein ajattelemme, että pasta on vain hiilihydraatteja, pastan syöminen on oikeasti hyvä tapa saada hiukan lisää proteiinia ruokavalioon. Esimerkiksi reilut kaksi desiä spagettia voi sisältää jopa 8 grammaa proteiinia. Pastassa on myös aminohappoja, jotka auttavat pysymään terveenä.

Jo muinaiset kiinalaiset söivät pastaa

Pasta on italialainen ruoka, eikö totta? Itseasiassa jo Kiinasta on löydetty 4 000 vuotta vanha kulho nuudeleita, joka osoittaa, että kiinalaiset ehkä ehtivätkin hiukan aiemmin. Marco Polon onkin väitetty tuoneen pastan Eurooppaan. Teoria on kuitenkin hyvin kiistelty.

Pasta, jona se erityisesti länsimaissa tunnetaan, syntyi kuitenkin ilmeisesti Roomassa. Ensimmäinen maininta keittokirjassa pastasta on 1000-luvun paikkeilta.

Pastalaatuja on jopa kuusisataa

National Pasta Associationin mukaan erilaisia pastalaatuja on yhteensä jopa 600 erilaista ympäri maailmaa! Oletko esimerkiksi kuullut caccavellesta, candelesta, cellentanista, corzettista, trottolesta tai quadrefioresta? Ne ovat kaikki tuttuja Italiasta löytyviä laatuja, vaikka niitä harvemmin tapaa Suomessa. Tutuimmat pastalaadut ovat kuitenkin spagetti, penne ja makaroni.

Pastalaatujen nimillä on tarkoitus

Pasta-nimi itsessään tulee italian kielen sanasta pasta, joka tarkoittaa durumvehnäjauhon ja veden yhdistelmää tai taikinaa. Se ei kuitenkaan ole ainoa nimi, jolla on merkitys. Esimerkiksi farfelle tarkoittaa italiaksi perhosia ja spaghetti pieniä nauhoja.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.