Mitä pastaa käytät pastasalaattiin? Valinnallasi todella on väliä

pastasalaatti
Pastasalaatista saa helposti kesäjuhlien tähden. Shutterstock

Asiantuntijat listasivat parhaat vinkit, joiden avulla pastasalaatista tulee mahdollisimman herkullista.

Pastasalaatti on erinomainen valinta niin kesän juhliin kuin piknikeillekin – sitä on helppo valmistaa, se on täyttävää ja maistuu niin kylmänä kuin hieman lämpöisänäkin. 

Vaikka pastasalaatin valmistaminen onkin hyvin suoraviivaista, ei ole täysin sama asia, minkälaisen pastatyypin valitset salaattiin. Tietyn muotoiset pastat nimittäin yksinkertaisesti saavat imettyä kastikkeesta enemmän makua itseensä ja toimivat paremmin kasvisten ja juuston kanssa.

Huffpost-julkaisu haastatteli ravintola-alan ammattilaisia saadakseen parhaat vinkit pastasalaatin valmistamiseen.

Valitse joku näistä pastalaaduista

Asiantuntijoiden mukaan mikä tahansa "korkkiruuvimaisista" pastoista, eli esimerkiksi fusilli tai cavatappi sopii pastaan täydellisesti. 

Spiraalimainen pasta on hyvä valinta, sillä kierteet nappaavat loistavasti salaatin kastikkeen, mikä saa pastan maistumaan todella herkulliselta. Kierteiden lisäksi ylipäätään pastan "monimutkaisempi" muoto takaa sen, että kastike tarttuu suuremmalle pinta-alalle.

Rusettipasta, eli farfalle on melko yleinen pastalaatu salaateissa, varmastikin osittain siksi, että se on kauniin näköistä.

Fusillin kierteiden tapaan, myös farfallen kuopat ja taitteet nappaavat makua ja kastiketta pintaansa helpommin.

Rotelle on ehkä hieman tuntemattomampi pastalaatu, mutta sopii niin ikään oikein hyvin pastasalaatteihin. Rotelle on hyvin ohutta ja sen saa hyvin seivästettyä haarukalla salaatista muiden täytteiden kanssa suuhun. 

Maun "vangitsemiseksi" rotellessa on myös paljon nurkkia ja pinta-alaa.

Orzo on lähestulkoon riisiä muistuttavaa ja lopputulos näyttääkin pastasalaattia enemmän "jyväsalaatilta". Pikkuinen orzo sopii kuitenkin kokonsa puolesta loistavasti pastasalaattiin.

Orzon kanssa salaatille ei kuitenkaan välttämättä kannata tehdä majoneesipohjaa, vaan luottaa enemmänkin kasviksiin ja tuoreisiin yrtteihin, ripaukseen suolaa sekä johonkin hapokkaaseen.

Täytetyt tortellinit ovat melkeinpä ruokalaji myös itsessään, mutta niistä saa jäähdytettynä myös erinomaisen ja totisesti täyttävän pastasalaatin. Tortellinien kanssa kannattaa yhdistää esimerkiksi tuoreita kirsikkatomaatteja, basilikaa, mozzarellaa ja balsamicoa.

Muista nämä kun valmistat pastasalaattia

Salaattiin sopii parhaiten kuivattu pasta. Vaikka yleisesti ottaen tuorepasta tuntuukin ylellisemmältä, se sopii paremmin lämpimiin pastaruokiin. Tuorepasta on usein pehmeämpää kuin kuivapasta, jolloin lopputulos saattaa olla hieman sotkuinen ja vettynyt.

Edellä mainittujen pastan muotoa koskevien seikkojen lisäksi kannattaakin lähinnä kiinnittää huomiota korkealaatuisen kuivapastan löytämiseen. Jos pussissa lukee al bronzo, se tarkoittaa, että pasta on puristettu pronssisen suulakken läpi, joka tekee pastaan karheamman pinnan. Karheampi pinta tarkoittaa taas käytännössä sitä, että kastike ja näin ollen myös maku tarttuu pastaan paremmin.

Salaattia varten pastaa ei myöskään kannata keittää aivan kypsäksi, sillä se imee nopeasti nesteitä ja salaatin kastike voi saada pastan menettämään rakenteensa.

Pastaa kannattaa kypsentää hyvin suolatussa vedessä noin minuutin vähemmän aikaa kuin ohjeessa sanotaan, huuhdella pikaisesti ja heittää pastan sekaan öljyä. Sitten pastan voi levittää esimerkiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille jäähtymään.

Salaatin kastiketta ei kannata sotkea pastan joukkoon kun se on vielä kuumaa vaan odottaa, että pasta viilenee noin huoneenlämpöiseksi. Tällöin kastike tarttuu siihen optimaalisimmalla tavalla.

Katso myös: Henri Alénin superhelppo pasta: ”Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…”

Henri Alénin superhelppo pasta: ”Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…” 2:48
Henri Alénin superhelppo pasta: ”Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…”

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!