Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä pastaa käytät pastasalaattiin? Valinnallasi todella on väliä

Pastasalaatista saa helposti kesäjuhlien tähden.
Pastasalaatista saa helposti kesäjuhlien tähden.Shutterstock
Julkaistu 10.07.2022 17:28

Emmi Niiniaho

Asiantuntijat listasivat parhaat vinkit, joiden avulla pastasalaatista tulee mahdollisimman herkullista.

Pastasalaatti on erinomainen valinta niin kesän juhliin kuin piknikeillekin – sitä on helppo valmistaa, se on täyttävää ja maistuu niin kylmänä kuin hieman lämpöisänäkin. 

Vaikka pastasalaatin valmistaminen onkin hyvin suoraviivaista, ei ole täysin sama asia, minkälaisen pastatyypin valitset salaattiin. Tietyn muotoiset pastat nimittäin yksinkertaisesti saavat imettyä kastikkeesta enemmän makua itseensä ja toimivat paremmin kasvisten ja juuston kanssa.

Huffpost-julkaisu haastatteli ravintola-alan ammattilaisia saadakseen parhaat vinkit pastasalaatin valmistamiseen.

Valitse joku näistä pastalaaduista

Asiantuntijoiden mukaan mikä tahansa "korkkiruuvimaisista" pastoista, eli esimerkiksi fusilli tai cavatappi sopii pastaan täydellisesti. 

cavatappi pastaCavatappi-pastassa kierteet ovat melko loivat.Shutterstock

Spiraalimainen pasta on hyvä valinta, sillä kierteet nappaavat loistavasti salaatin kastikkeen, mikä saa pastan maistumaan todella herkulliselta. Kierteiden lisäksi ylipäätään pastan "monimutkaisempi" muoto takaa sen, että kastike tarttuu suuremmalle pinta-alalle.

farfalle pasta

Rusettipasta, eli farfalle on melko yleinen pastalaatu salaateissa, varmastikin osittain siksi, että se on kauniin näköistä.

Fusillin kierteiden tapaan, myös farfallen kuopat ja taitteet nappaavat makua ja kastiketta pintaansa helpommin.

rotelle pasta

Rotelle on ehkä hieman tuntemattomampi pastalaatu, mutta sopii niin ikään oikein hyvin pastasalaatteihin. Rotelle on hyvin ohutta ja sen saa hyvin seivästettyä haarukalla salaatista muiden täytteiden kanssa suuhun. 

Maun "vangitsemiseksi" rotellessa on myös paljon nurkkia ja pinta-alaa.

orzo pasta

Orzo on lähestulkoon riisiä muistuttavaa ja lopputulos näyttääkin pastasalaattia enemmän "jyväsalaatilta". Pikkuinen orzo sopii kuitenkin kokonsa puolesta loistavasti pastasalaattiin.

Orzon kanssa salaatille ei kuitenkaan välttämättä kannata tehdä majoneesipohjaa, vaan luottaa enemmänkin kasviksiin ja tuoreisiin yrtteihin, ripaukseen suolaa sekä johonkin hapokkaaseen.

tortellini pasta

Täytetyt tortellinit ovat melkeinpä ruokalaji myös itsessään, mutta niistä saa jäähdytettynä myös erinomaisen ja totisesti täyttävän pastasalaatin. Tortellinien kanssa kannattaa yhdistää esimerkiksi tuoreita kirsikkatomaatteja, basilikaa, mozzarellaa ja balsamicoa.

Lue myös: Kari Aihisen superhelppo fetapasta – kuopiolaisperheeltä yksimielinen arvio: "Ei ehkä enää osteta eineksiä"

Muista nämä kun valmistat pastasalaattia

Salaattiin sopii parhaiten kuivattu pasta. Vaikka yleisesti ottaen tuorepasta tuntuukin ylellisemmältä, se sopii paremmin lämpimiin pastaruokiin. Tuorepasta on usein pehmeämpää kuin kuivapasta, jolloin lopputulos saattaa olla hieman sotkuinen ja vettynyt.

Edellä mainittujen pastan muotoa koskevien seikkojen lisäksi kannattaakin lähinnä kiinnittää huomiota korkealaatuisen kuivapastan löytämiseen. Jos pussissa lukee al bronzo, se tarkoittaa, että pasta on puristettu pronssisen suulakken läpi, joka tekee pastaan karheamman pinnan. Karheampi pinta tarkoittaa taas käytännössä sitä, että kastike ja näin ollen myös maku tarttuu pastaan paremmin.

Salaattia varten pastaa ei myöskään kannata keittää aivan kypsäksi, sillä se imee nopeasti nesteitä ja salaatin kastike voi saada pastan menettämään rakenteensa.

Pastaa kannattaa kypsentää hyvin suolatussa vedessä noin minuutin vähemmän aikaa kuin ohjeessa sanotaan, huuhdella pikaisesti ja heittää pastan sekaan öljyä. Sitten pastan voi levittää esimerkiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille jäähtymään.

Salaatin kastiketta ei kannata sotkea pastan joukkoon kun se on vielä kuumaa vaan odottaa, että pasta viilenee noin huoneenlämpöiseksi. Tällöin kastike tarttuu siihen optimaalisimmalla tavalla.

Lue myös: Täydellinen pastaruoka kesähelteille! Testaa Katin helppoa ohjetta: "Sopii monenlaisiin tilanteisiin"

Lue myös: Tämä pasta on valtava hitti, mutta yllättävän moni mokaa sen valmistuksessa: "Joka kerta, kun joku laittaa kermaa…"

Katso myös: Henri Alénin superhelppo pasta: ”Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…”

2:48Henri Alénin superhelppo pasta: ”Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…”Henri Alénin superhelppo pasta: ”Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…”

Lähde: Huffpost

Lisää aiheesta:

Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit – vältä pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Pitääkö pastaveteen oikeasti lisätä oliiviöljyä? Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Kokit paljastavat, mitä pasta-annoksia ei todellakaan kannata tilata ravintolassa: "Tehdään usein ennakkoon ja lämmitetään uudelleen"Pastamestari Jarkko lyö faktat tiskiin: Tämä on suomalaisten yleisin virhe pastan valmistuksessa – et kai sorru? Ethän lisää öljyä keitinveteen? Kahdeksan virhettä, jotka saattavat pilata pasta-ateriasi
RuokaPastaRuokaniksitMakuja
Farfalle, eli rusettipasta näyttää somalta salaatissa.Shutterstock
Rotelle-pasta muistuttaa kärrynpyörää.Shutterstock
Orzon ulkonäkö muistuttaa melkeinpä riisiä.
Shutterstock
Myös täytetyt tortellinit sopivat salaatin pohjaksi.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • 13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!