Milloin pasta on täydellisen kypsää? Henri Alén paljastaa lyömättömän vinkin

pasta 1
Pastalajikkeissa on mistä valita: niitä kerrotaan olevan jopa yli kuusisataa. Shutterstock

TV:stäkin tutun suomalaisen huippukokin mukaan pastaruokia ei ole helppo mokata, mutta muutama asia tulee ottaa valmistuksessa huomioon.

Pasta on monien aikuisten ja lasten suosikkiruoka. Durumvehnäjauhosta ja vedestä syntyvä italialainen herkku nautitaan yleensä erilaisten kastikkeiden seurana, joissa valinnanvaraa riittää yhtä paljon kuin pastalajeissa.

Pastan kerrotaan olevan parhaimmillaan al dente -kypsänä. Sana 'al dente' tarkoittaa sopivasti kypsää, hampaille mukavaa pureskeltavaa. Mistä kotikokki voi kuitenkaan tietää, milloin pasta on juuri täydellisen kypsää?

Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén antaakin vinkin, johon hän luottaa pastaa valmistaessa.

– Pastan keitossa on hyvä sääntö se, että usko sitä, mitä siinä pussissa lukee keittoajasta. Ne pitävät kutinsa, olen sen todennut, Alén kertoo.

Alénin mukaan liian raakaa pastaa tuleekin vältellä, mutta niin myös esimerkiksi rakettispagettia. Hyvän merkkiseen ja laadukkaaseen pastaan kannattaa panostaa.

– Niitä hyvän merkkisiä pastoja nyt on paljon, mutta sanotaan, että jos ei osta sitä halvinta makaronia, niin on jo hyvällä tiellä.

Keittäessä pasta on tärkeä laittaa kiehuvaan veteen, jota on kattilassa runsaasti. Näin Alénin mukaan tärkkelys pääsee irtoamaan eikä pastasta tule limaista.

Alénin mukaan pastaruokia ei kuitenkaan ole helppo mokata. Vielä yhden vinkin kokki antaa ruoanlaittoon.

– Nauttii vain, oikeasti, hän kiteyttää.

Muutaman laadukkaan aineksen lempipastansa Alén kertoi aiemmin Makuja-sivustolle: lue täältä, millainen pasta on kokin mukaan jumalaista!

***

Vuohenjuusto-broileripasta. 4:14

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!