Italialaiskokki jyrähtää: Pizza ja pasta eivät ole epäterveellisiä!

pizza
Pizzapala silloin tällöin ravitsee niin kehoa kuin mieltä. Shutterstock

Pizza, aivan kuten moni muukin ruokalaji, muuttuu epäterveelliseksi vasta sitten, kun sitä syödään suuria määriä. 

Pizzaa, pastaa, mozzarellaa, parmesaania ja gelatoa. Italia on täynnä toinen toistaan herkullisimpia ruokia, mutta joskus saattaa tuntua siltä, että jo pelkkä näiden ruokien ajatteleminenkin saa housunkauluksen kiristymään. Rakkaiden ruokien väittäminen epäterveelliseksi on kuitenkin asia, jota ei kannata italialaiskokin kuullen sanoa.

Roomalaiskokki Eleonora Galasson pyytää kaikkia italialaisia herkkuja epäterveellisiksi luulevia ihmisiä tutustumaan tarkemmin Italian historiaan. 

– Pastaa on syöty antiikin ajoista lähtien, ja sen avulla italialaisista on kasvanut terveellinen kansakunta. Ilman sitä emme välttämättä olisi siellä, missä nyt olemme, Galasson toteaa.

Pastasta löytyy tuhansia erilaisia muotoja, joista voidaan valmistaa lukemattomia erilaisia ateriavaihtoehtoja myös erityisruokavaliota noudattaville. Naisen mukaan pasta onkin universaali ruokalaji, joka yhdistää ihmisiä taustasta riippumatta. 

Italialaiskokki paljastaakin, että hänen kaapistansa löytyy viinin lisäksi aina kylmäpuristettua oliiviöljyä, suolattuja kapriksia, öljyyn säilöttyjä anjoviksia, tomaattipyreetä ja runsaasti sekä kuivattuja että tuoreita yrttejä. Näistä raaka-aineista saa aina pyöräytettyä milloin vain nopean ja terveellisen aterian – vaikka pastan!

Epäterveellisyydestä puhuttaessa määrä on se, joka ratkaisee

Ja mitä tulee pastan lisäksi myös pizzaan, ruoan terveellisyys ei aina ole riippuvainen sen sisältämistä ravintoaineista – joskus pitää ottaa huomioon myös sen vaikutus mielenterveydelle. Jokainen meistä tarvitsee toisinaan elämäänsä pientä herkuttelua! 

Pizzan epäterveellisyyteen liittyvä myytin haluaa kumota myös amerikkalaisketju Papa Johnin toimitusjohtaja John Schnatter, joka vertaa pizzan syömistä kananmunan syömiseen; kohtuullisesti syötynä nämä molemmat ovat hyviä, suurina määrinä syötyinä eivät enää niin kovin terveellisiä.

– Pizza on itse asiassa terveellinen valinta, jos et syö sitä liikaa. Jos syöt yhden tai kaksi palaa, se on todella ravitsevaa, Schnatter toteaa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!