Michelin-tarkastaja vieraili Hans Välimäen ravintolassa: "En tosiaan odottanut tätä"

26261854
Michelin-tarkastaja yllätti Hans Välimäen. Lehtikuva

Huippukokki ja ravintoloitsija Hans Välimäki iloitsi Facebookissa ja Instagramissa siitä, että vuosittain Michelin-tähtien jakamiseen vaikuttava tarkastaja vieraili hänen ravintolassaan, Rikhard von Trappessa, Helsingissä.

Hans Välimäki yllättyi tällä viikolla täysin, kun hänen luotsaamassaan Rikhard von Trappe -ravintolassa illallistanut asiakas vilautti arvostettua lätkää, joka paljasti, että kyseessä oli Michelin-tarkastaja. Välimäki kertoi Makuja.fi:lle, että tarkastajan vierailu oli positiivinen yllätys – jonka vuoksi ei kannata kuitenkaan vielä hyppiä ilosta.

– Ei minulla ole mitään odotuksia, koska se on nyt vaan niin, että kun he ovat käyneet täällä syömässä, niin ei sen perusteella pysty ikinä mitään sanomaan. En jaksa sillä päätäni vaivata, Välimäki toteaa.

Näin tulkitset tähtiluokitusta:

Ensimmäinen Guide Michelin julkaistiin Ranskassa vuonna 1900, ja sitä jaettiin ilmaiseksi tuolloin jokaiselle auton ostajalle. Nykyään Guide Michelin on tunnettu instituutio, jonka hotelli- ja ravintolaoppaat kattavat lähes koko maailman Japanista ja Kiinasta Pohjois-Amerikkaan.Tähtiluokitus otettiin käyttöön oppaissa 1930-luvulla. Tähtiä voi olla yhdestä kolmeen, ja kaikkia tähtiravintoloita voi luonnehtia gourmet-ravintoloiksi.

*** Kolme tähteä annetaan ravintolalle, jonka keittiön antimien arvioidaan olevan sinällään matkan arvoisia.

** Kaksi tähteä merkitsee, että jos olet matkalla lähipaikkakunnilla, kannattaa tehdä mutka kyseisen ravintolan kautta.

* Yksi tähti kertoo, että ravintola on poikkeuksellisen hyvä kategoriassaan.

"Olin todella yllättynyt"

Tavalliselta asiakkaalta vaikuttanut Michelin-tarkastaja kertoi ruokailtuaan roolistaan Hans Välimäelle. Välimäki kohtasi pelätyn Michelin-tarkastajan rennoin mielin. Huippukokki kuitenkin myöntää, että vierailu tuli suurena, positiivisena yllätyksenä.

– En tosiaan odottanut tätä, Välimäki kertoo.

– Olin todella yllättynyt, kun hän tuli. OIen tavannut tarkastajia monta kertaa aikaisemminkin ja se on ihan hauskaa, hän jatkaa.

Huippukokki kertoo ottaneensa kaiken irti arvostetun ammattilaisen vierailusta. Kaksikko keskusteli muun muassa siitä, millaiseen suuntaan fine dining -on ympäri maailmaa edennyt.

– Minusta oli vaan hauskaa, että hän tuli moikkaamaan. Hän istui tuossa varmaan tunnin. Me joimme kahvin ja jaarittelimme niitä näitä. Se oli mielenkiintoista, hän toteaa.

"Teidät on noteerattu!"

Välimäki kertoo, että tarkastaja oli hyvin kiinnostunut sekä bistro-tyyppisen Rikhard von Trappen että fine dining -ravintola Välimäen toiminnasta. Huippukokki ei kuitenkaan usko, että yllätysvierailun perusteella jaettaisiin vielä arvostettuja Michelin-tähtiä.

– Ajatus tällaisessa vierailussa on se, että he kertovat ravintoloille ja ravintoloitsijoille, että teidät on noteerattu. He haluavat yleensä vähän keskustella siitä, että mikä on homman nimi, mitä bisnekselle kuuluu ja onko mitään uutta, Välimäki toteaa.

– Emme ole tähdänneet varsinaisesti mihinkään tähtiin, vaan pelkästään hyvään ruokaan. Hän sanoi myös, että jos jatkossa tulee jotain – ihan mitä tahansa – muutoksia, niin muistathan kertoa myös heille, Välimäki kertoo.

Tavoitteena Michelin-tähti?

Michelin-tähdet eivät ole Välimäelle vieraita, sillä niitä annettiin aikoinaan peräti kaksin kappalein hänen vuonna 2013 suljetulle ravintolalleen, Chez Dominiquelle. Tänä päivänä tähdet eivät kuitenkaan ole huippukokin tavoitelistalla ensimmäisenä. Välimäki muistuttaa, että Michelin-tähti tuo mukanaan paljon muutakin kuin mainetta ja kunniaa.

– Jos sellaisen saa, niin sitten tuotteenkin pitää olla sen mukaista. Jos olen rehellinen, niin kyllä meillä hyvää ruokaa täällä on, mutta emme me ole sitä tavoitelleet sitä mitenkään. Tuntuisi jopa vähän väärältä saada se juuri nyt, mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu, Välimäki toteaa.

– Kyllä se tietysti jossain vaiheessa olisi kiva saada, Välimäki toteaa salaperäisesti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat