Huippukokit ennustavat: Suomeen ehkä uusi Michelin-ravintola – ei tähtiä Helsingin ulkopuolelle

Tommi Tuominen Henri Alen Bystro
Tommi Tuominen ja Henri Alén ovat eri mieltä Michelin-tähdistä. Lehtikuva

Keskiviikkona viikolla selviää, myönnetäänkö suomalaisravintoloille uusia Michelin-tähtiä. Ravintola Demon Tommi Tuomisella on vahva epäilys siitä, että Suomeen saadaan uusi tähtiravintola.

Viisi suomalaisravintolaa sai viime vuonna Michelin-tähden. Yksi niistä, Luomo, on jo ehtinyt sulkea ovensa.

Helsinkiläisravintola Demolla on ollut yksi tähti vuodesta 2007 asti. Demon keittiömestari ja omistaja Tommi Tuominen uskoo, että tähtiravintoloiden joukkoon saataisiin uusi tulokas. Ne, joilla tähti jo on, saavat sen myös pitää.

Tuominen ei kuitenkaan suostu paljastamaan, mikä ravintola hänellä on mielessään.

– En sano nimiä, mutta sellainen fiilis on, että yksi paikka saattaa tulla lisää.

Tähti tulee jos on tullakseen

Tuominen avaa kevään aikana kaksi uutta ravintolaa yhdessä Henri Alénin kanssa. Entisen Haviksen tiloihin avattava Finnjävel saattaa olla tulevaisuudessa mukana myös Michelin-taistossa, mutta aktiivisesti Tuominen ei tähtiä tavoittele.

– Tähti tulee jos on tullakseen, mutta ei se ole mikään sellainen mitä lähdetään jahtaamaan. Tavoite olisi saada tupa täyteen ja ihmiset tyytyväiseksi, Tuominen sanoo.

Hän kuitenkin arvostaa Michelin-instituutiota, ja pitää oppaan arvioita luotettavina.

– Mielestäni se on harvoja arvosteluopuksia, mihin voin ainakin luottaa. Niillä on tietyt kriteerit, mitkä pitää täyttää, ja niillä on tarpeeksi käyntejä vuodessa. Arvostelut perustuvat johonkin muuhunkin kuin yhteen nopeaan kertakäyntiin.

– Heillä on vähän yli sadan vuoden historia tekemisestä, joten kyllä se mielestäni on luotettavampi kuin monet muut.

Henri Alén ei tähdistä välitä

Tuomisen uusi yhteistyökumppani Henri Alén ei koe Michelin-luokituksia omakseen, eikä halua tavoitella tähtiä nytkään. Hän kuitenkin kunnioittaa kollegansa Michelin-taustaa.

– Se ei ole ikinä ollut mun juttu, en ole koskaan ollut kauheasti sen perään. Ei minulla tietenkään ole mitään sitä vastaankaan, en voi loukata kollegaa. Itselleni se ei henkilökohtaisesti ole ollut tärkeää.

Alén ei usko, että keskiviikkona julkaistavassa Michelin Nordic Guide 2016 -oppaassa nähdään yllätyksiä. Hän arvelee nykyisten tähtiluokitusten pysyvän ennallaan.

Pekka Terävä veikkaa: Ei tähtiä Helsingin ulkopuolelle

Michelin-ravintola Olon ravintoloitsija Pekka Terävä toivoisi Suomeen lisää tähtiä, mutta ei uskalla vielä niitä ennustaa.

– Olen jo vanha kettu ja en uskalla iloita ennakkoon mahdollisista lisätähdistä esimerkiksi ravintola Ololle. Tulee jos on tullakseen, Terävä hymyilee.

Terävän mukaan Michelin-organisaatio on tunnetusti hyvin konservatiivinen ja yllätyksiä näkeekin oppaassa harvemmin.

– Tuntien Michelin-organisaation konservatiivisudeen, en usko, että tähtiä saadaan esimerkiksi Helsingin ulkopuolelle. Se olisi todella iso liike kyllä Michelinilta. Totta kai toivoisin sitä, mutta uskon, että näissä vanhoissa pysytään.

Henri Alénin ja Tommi Tuomisen uusi ravintola Finnjävel on myös realityohjelma. Katso alta ohjelman traileri!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja