Tästä Hans Välimäki keskusteli Michelin-tarkastajan kanssa – yllättävä muutos arvosteluperusteisiin

21214828
Hans Välimäki on viime vuosina panostanut gastropubeihin. Str / Lehtikuva

Huippukokki ja ravintoloitsija Hans Välimäki yllättyi tällä viikolla Michelin-tarkastajan vierailusta hänen helsinkiläiseen Rikhard von Trappe -ravintolaansa. Makuja.fi otti selvää, mistä kaksikko keskusteli.

Hans Välimäki kertoo Makuja.fi:lle keskustelleensa tarkastajan kanssa hyvän tovin muun muassa nykypäivän fine diningista ja siinä tapahtuneista muutoksista. Sekä Välimäki että Michelin-tarkastaja olivat kumpikin huomanneet selkeitä muutoksia ruokakulttuurissa ympäri maailmaa.

– Puhuimme pitkät pätkät siitä, että mitä fine dining on nykypäivänä, Välimäki kertoo.

– Tarkastaja sanoi, että kyllä heidän politiikkansa on muuttunut siihen suuntaan, että ruoka voi olla ihan missä miljöössä tahansa, kunhan se maistuu hyvälle, Välimäki toteaa.

Gourmet-ruokaa ei aina tarjoilla palatseissa

Välimäki kertoo Michelin-tarkastajan kertoneen hänelle oivalluksesta, joka oli tehty noin vuosia sitten. Siihen asti parhaat ravintolat oli aina valittu todella prameissa puitteissa tarjoillun ruoan ehdoilla.

– He ovat huomanneet, että gastropubeista saa ihan yhtä hyvää ruokaa kuin palatseista. Siksi heidän on ollut pakko muuttaa pisteytyskäytäntöjään sillä tavalla, että enää ei vaadita palatsimiljöötä, Välimäki toteaa.

Sittemmin arvostetut Michelin-tarkastajatkin ovat kiinnostuneet esimerkiksi juuri Välimäen omistamien helsinkiläisen Rikhard von Trappen ja tamperelaisen August von Trappen kaltaisista gastropubeista. Tämän osoitti viimeistään tarkastajan tällä viikolla suorittama visiitti.

– Vähitellen he ovat alkaneet arvostamaan myöskin näitä niin kutsuttujaa matalamman profiilin paikkoja ihan samalla tavalla kuin palatsimaisia ravintoloita.

– Puhuimme eilen pitkään siitä, että ihmiset tykkäävät nykyään istua vähän rennommin ja nauttia olostaan ravintolassa, Välimäki toteaa.

"Jos ruoka on hyvää, niin se on hyvää"

Välimäki on luonnollisesti mielissään siitä, että nykypäivän arvostus hyvää ruokaa kohtaan laajenee myös rennompien ravintoloiden piiriin. Hänen mukaansa miljöö ei saisi määritellä sitä, mitä lautasella on.

– Jos pubissa laitetaan hyvää ruokaa, niin se ei saisi olla arvosteluperuste, että kyse on vain pubista, Välimäki toteaa.

– Jos ruoka on hyvää, niin se on hyvää ja sitä pitää myös arvostaa, Välimäki summaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja