Suomi jäi nyt toista vuotta peräkkäin ilman uusia Michelin-tähtiä, mutta entiset sentään säilytettiin.
Suomessa vain neljä ravintolaa on saanut Michelin-tarran oveensa. Syitä on monia, suurimpana se, että luksusillallisista nauttivia rikkaita on tässä maassa liian vähän. Michelin-tähden vaaliminen on ravintolalle rankka bisnes.
Suomalaiset Michelin-ravintoloitsijat eivät tähdistä stressaa - siis ne jotka ovat vielä jäljellä. Tärkeintä on se, että ovella tuulee ja pöydät täyttyvät.
Asiakkaan, ei tähtien takia
– Emme tee tätä työtä tähtien takia, vaan sen takia, että asiakkaat nauttivat. Jos siitä tippuu tähtiä, se on bonusta. Olemme hyvin tyytyväisiä, että säilytimme tämän yhden tähden, kuvailee helsinkiläisen Olo-ravintolan apulaiskeittiömestari Taneli Myllyvirta.
Suomalaisilla ravintoloilla ajat ovat tiukkoja. Lama on jatkunut jo vuosia ja varsinkin huippuravintoloita elättävät eniten korttia firman piikkiin vinguttavat pomot.
Tätä lystiä rajoitettu monissa yrityksissä. Helsingissä on  kaatunut jo kaksi ravintolaa Michelin-tähti rinnassa.
Michelin-tähti vaatii kaiken
Ravintoloita arvioivan Suomen gastronomian seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä sanoo suoraan, että Michelin-tähti voi olla rasite, eivätkä tätä kiistä ravintoloitsijatkaan.
