Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Michelin-tähti voi olla ravintolalle rasite – "Jos tippuu tähtiä, se on bonusta"

2:15Michelin-tähti voi olla ravintolalle myös rasite
Julkaistu 24.02.2016 22:30
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Suomi jäi nyt toista vuotta peräkkäin ilman uusia Michelin-tähtiä, mutta entiset sentään säilytettiin.

Suomessa vain neljä ravintolaa on saanut Michelin-tarran oveensa. Syitä on monia, suurimpana se, että luksusillallisista nauttivia rikkaita on tässä maassa liian vähän. Michelin-tähden vaaliminen on ravintolalle rankka bisnes.

Suomalaiset Michelin-ravintoloitsijat eivät tähdistä stressaa - siis ne jotka ovat vielä jäljellä. Tärkeintä on se, että ovella tuulee ja pöydät täyttyvät.

Asiakkaan, ei tähtien takia

– Emme tee tätä työtä tähtien takia, vaan sen takia, että asiakkaat nauttivat. Jos siitä tippuu tähtiä, se on bonusta. Olemme hyvin tyytyväisiä, että säilytimme tämän yhden tähden, kuvailee helsinkiläisen Olo-ravintolan apulaiskeittiömestari Taneli Myllyvirta.

Suomalaisilla ravintoloilla ajat ovat tiukkoja. Lama on jatkunut jo vuosia ja varsinkin huippuravintoloita elättävät eniten korttia firman piikkiin vinguttavat pomot.

Tätä lystiä rajoitettu monissa yrityksissä. Helsingissä on  kaatunut jo kaksi ravintolaa Michelin-tähti rinnassa.

Michelin-tähti vaatii kaiken

Ravintoloita arvioivan Suomen gastronomian seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä sanoo suoraan, että Michelin-tähti voi olla rasite, eivätkä tätä kiistä ravintoloitsijatkaan.

– Tähti vaatii parhaat raaka-aineet ja huipputason henkilökunnan niin salissa kuin keittiössä. Tasosta ei voi tinkiä päivääkään, jos tähden haluaa säilyttää - puhumattakaan, että tahtoisi niitä lisää. Tämä voi olla liian kallista ravintolalle, kuvailee Lähteenoja-Niemelä.

Michelin-tähdellä palkitun Chef & Sommelier-ravintolan toinen omistaja Sasu Laukkonen pohtii asiaa huvittuneena. Hänelle oli täysi yllätys, että ravintola sai tähden pari vuotta sitten. Kyseessä on ”pieni kortteliravintola” Eirassa.

Tähti on lainaa, suomalainen ruoka ei

– Emme edes tavoittele toista tähteä. Ja palkintohan on meillä vain lainassa, se voidaan ottaa myös pois. Tarkastaja voi piipahtaa salaakin. No emmehän me koskaan tavoitelleet edes ensimmäistä, naurahtaa Laukkonen.

Michelin-rasitteista huolimatta gastronomien puheenjohtaja myöntää olevansa hiukan pettynyt siihen, että Suomeen ei tullut uusia tähtiä.

– Suomalainen ruokakulttuuri on kehittynyt huimasti. Laadukkaita raaka-aineita, lähiruokaa ja sesonkiruokaa vuodenaikojen mukaan. Meillä on hyviä ravintoloita - monessa hintatasossa, kehuu Lähteenoja-Niemelä.

– Me asiakkaat voisimme katsoa myös vähän peiliin. Jos syömme työpäivänä pikaruokaa emmekä käytä hyviä lounasravintoloita, ravintolat kaatuvat, suomii gastronomipomo.

Lamaa vastaan - luksuksella

Mutta, oi sitä luksusta, oi! Olo-ravintola ei lamasta piittaa, vaan tarjoaa ”jotain muuta”. Miten olisi 18 ruokalajin menu uniikeilta käsin tehdyiltä lautasilta omassa pikkuravintolassa.

Annokseen kuuluu miltei yksityinen kokki, joka tekee kattauksen juuri sinulle ja saat seurata kokkaamista ihan vierestä. Hinta 150 euroa!  Ja tietysti viinit vielä lisää hintalappuun.

– Takaamme että kyseessä on elämys, enemmän kuin tavallinen ravintolailta.

Niille, joilla ostovoima kestää.

Lisää aiheesta:

Moni ei ole kuullutkaan Jessen ja Jussin ravintolasta, vaikka se on porskuttanut jo 10 vuotta: "Helsingin tuntemattomin huippuravintola"Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"25 vuotta kahdeksan eri maan tähtiravintoloissa – suomalainen Michelin-kokki keksi huippuravintolansa idean puolivahingossa kotikeittiössään: "Se oli siinä"Tässä on Suomen paras ravintola – nousi ylivoimaiseen voittoonRuoka-ammattilaiset uskovat: Tämä suomalaisravintola tulee saamaan Michelin-tähdenHuippukokit ennustavat: Suomeen ehkä uusi Michelin-ravintola – ei tähtiä Helsingin ulkopuolelle
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 2.11.17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä