Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Markalla Oukkidoukkeja ja Merkkareita" – karkinsyönnissä tapahtunut oleellinen muutos 30 vuodessa, ja tästä on maahantuojan mukaan kyse

1:32Huikea kokoelma! Suvi on kerännyt vanhoja karkkipakkauksia jo kymmenisen vuotta
Julkaistu 04.08.2020 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisten karkinsyönti on lähes tuplaantnut 30 vuodessa. Makeisten maahantuoja kertoo, mistä ilmiö luultavasti johtuu.

Videolla: Suomalainen Suvi on kerännyt vanhoja karkkipakkauksia jo kymmenisen vuotta - katso huikea kokoelma!

Kuinka paljon sinä syöt karkkia? TIlastojen perusteella jokainen suomalainen kuluttaa makeisiin 120 euroa vuodessa, kun vuonna 1990 summa oli käyvissä hinnoissa 58 euroa. Kotitalouksia kohden makeisten kulutus oli vuonna 1990 134 euroa vuodessa ja vuonna 2016 247 euroa vuodessa. Makeisten syönnin voi siis katsoa kaksinkertaistuneen viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Mistä tämä johtuu?  

Makeisten maahantuonnista vastaava Jarmo Kalliomäki Lunapark Scandinavia Oy:sta selittää ilmiötä muun muassa ihmisten käytettävissä olevien tulojen yleisellä nousulla.  

– Enää raha ei rajoita kulutusta edes nuoremmilla kuluttajilla, sillä myös lapsilla on maksusovelluksia kännykässään ja omat maksukortit, Kalliomäki pohtii.  

Karkkia myydään nykyään jopa rautakaupassa

Kolmessakymmenessä vuodessa maailma on muuttunut monin tavoin muutenkin. Kalliomäen mukaan siinä ajassa karamellien valikoima on Suomessa kasvanut huimasti ja kulutus monipuolistunut. Suurin vähittäiskaupassa tapahtunut muutos on ollut irtokarkkien tulo myyntiin. 

– Sen seurauksena myyntipaikkoja tuli runsaasti lisää, mistä ostettiin isompia kertaeriä, sillä itse valitsemalla sai juuri sellaisen pussin kuin halusi, Kalliomäki selittää.

Kalliomäen mukaan jatkoa tälle trendille on myyntipaikkojen monipuolistuminen: karkkia myydään nykyään kaikkialla, kuten vaikkapa rautakaupassa. Tarjonta lisää kysyntää. 

Kalliomäki kertoo myös toisesta ilmiöön vaikuttaneesta merkittävästä trendistä, lisäarvomyynnistä. Se tarkoittaa sitä, että karkin mukana myydään esimerkiksi lelu, tarra tai jokin pelikoodi. Oheistuotteiden avulla makeisista on voitu periä korkeampaa hintaa kuluttajan pysyessä tyytyväisenä. 

Ei enää vain karkkipäivän herkku

Karamelli ei ole nykyisin enää vain karkkipäivän herkku, vaan sitä on kohtuuden rajoissa lupa syödä myös arkena osana monipuolista ruokavaliota, joka on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. 

– Karkkitehtaalla ja hammaslääkärillä on käytännössä sama tavoite. Karkkia ei pidä syödä jatkuvasti eikä kerralla valtavia määriä. Ruokavalioon ja hampaiden hoitoon liittyvät suositukset voi myös makeisten valmistaja allekirjoittaa, Kalliomäki toteaa.

Myös kuluttajien vaatimukset ovat kehittyneet. Kalliomäen mukaan nykyisin osataan vaatia esimerkiksi uusiutuvan energian käyttöä valmistuksessa. Lisäksi vegaanisten ja gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa ja palmuöljyn käyttöön suhtaudutaan kriittisesti. Nämä trendit tulevat pätemään myös jatkossa. 

– Turvallisuuteen, ekologisuuteen ja eettisyyteen liittyvät vaatimukset tulevat varmasti kiristymään, mutta lopulta ratkaisevinta on herkullinen maku, Kalliomäki muistuttaa. 

Lue myös: Tässä ovat Fazerin syksyn uutuuskarkit ja -suklaat! Mukana muun muassa "hartaasti toivottu suklaalevy" sekä yllätys Turkinpippuri-faneille

Lisää aiheesta:

Irtokarkki, josta tuli yhtäkkiä todella suosittu – ilmiö selittää makeisten hurjaa menekkiäJouluherkkujen ystäville karu yllätys – mistä suklaan ällistyttävä hinta johtuu?MTV selvitti: Tällaisia ovat pikaruokapaikkojen kylkiäiset – yksi McDonald´sin klassikko katosi täydessä hiljaisuudessaNapsitko liikaa makeisia? Ravitsemusterapeutti kertoo, miten sokerin syöntiä voisi vähentääSuomalaisista suurin osa on ylipainoisia – lihavuustutkija puuttuisi sokeristen tuotteiden verotukseen: "Myös paljoustarjouksia tulisi rajoittaa"Suomalaisten irtokarkkien syömisestä paljastui erikoinen yksityiskohta – teetkö sinäkin näin?
RuokaMakeisetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:06
    Vappu Pimiä

    Vappu Pimiän mahtava hittikeitto: "Yksi arjen parhaista pelastajista"

  • Eilen09:04
    Puuro

    Kuinka monta grammaa puuroa pitäisi syödä aamupalaksi?

  • Eilen07:34
    Verot

    Näitä yllättäviä ruokia et voi ostaa lounasedulla

  • 11.10.09:03
    Puuro

    Terveyshyödyt, joita saat syömällä puuroa

  • 10.10.17:04
    Puuro

    Parasta puuroa ikinä! Takuuvarma kaurapuuro, puurovohvelit ja muut hittiohjeet