Suklaan hinta alkaa olla ennätyskorkeuksissa. Ensi vuonna suklaa saattaa kallistua vielä lisää.
Jos aikoo tänä vuonna nauttia suklaakonvehdeista joulupöydässä, siihen saa varata neljäsosan enemmän rahaa kuin aiemmin: suklaa on kallistunut vuodessa yli 20 prosenttia.
Selitys asiaan löytyy osittain sieltä, missä kaakao kasvaa, eli Länsi-Afrikan Ghanasta ja Norsunluurannikolta. Ne tuottavat yli puolet maailmalla käytettävästä kaakaosta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt ja niiden mukanaan tuomat kasvitaudit ovat heikentäneet kaakaoviljelmien satoa.
Koska kaakao on suklaan tärkein raaka-aine, sen hinnan nousu on heijastunut myös suklaan hintaan.
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä muistuttaa, että suklaan arvoon vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin raaka-aine. Hintaa nostavat muun muassa tuotekehitys-, työ- ja pakkauskustannukset.
Lopullisen kuluttajahinnan määrittää kauppa.
Kaakaon futuurihinnat ovat Käkelän mukaan nousussa edelleen.
– Raaka-aineen hinta on lähes kolminkertaistunut tämän vuoden aikana. Futuurihinnat näyttävät nousua vielä ensi vuodenkin osalta, Käkelä toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
