Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maailmanmestaruuskilpailuihin valmistautuminen vaatii kokkijoukkueelta paljon – "kokeilla ei ole nälkä, ei jano, ei tarve käydä vessassa"

6:37Vieraina Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija
Julkaistu 09.09.2018 17:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Fazer Culinary Team valmistautuu paraikaa marraskuussa käytäviin kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin. Vahvuudekseen joukkue mainitsee pedantin tekemisen ja Pohjoismaiset raaka-aineet. 

Videolla vuoden kokiksi valittu Kalle Tanner kertoo, mitä tittelin saaminen oikein vaatii.

Kultaa kokkiolympialaisissa Suomelle catering-sarjassa voittanut Fazer Culinary valmistautuu paraikaa marraskuussa 2018 Luxemburgissa pidettävään Culinary World Cupiin.

Joukkueenjohtaja Karri Käki ja joukkueen kapteeni Mika Pesonen paljastivat, mitä kaikkea kilpailuun valmistautuminen ja itse kilpailu joukkueen jäseniltä oikein vaativat.

Vuoden 2018 teemana ruokahävikin vähentäminen

Fazer Culinary Teamiin kuuluu yhdeksän henkeä, joista kisapäivänä on lavalla neljä. Joukkueen jäsenillä on viisi tuntia aikaa valmistaa linjastolounas 150 hengelle sillä rajoitteella, että raaka-aineiden hinta saa olla enintään viisi euroa per asiakas.

Lounaan tulee sisältää kolme lämmintä pääruokaa, keiton, salaattibuffetin kastikkeineen ja lisäksi jälkiruoan.

fazer culinary team
Joukkue harjoitteli kilpailutilannetta Helsingin Stockmannilla.MTV

– Liikkeelle lähdetään käytännössä katsoen nollasta, eli esivalmisteluja ei ole. Tekemistä kyllä riittää, Käki kertoo.

Tämän vuoden teemana kilpailuissa on "Fighting Food Waste" eli ruokahävikin vähentäminen ja välttäminen. Teeman tulee näkyä niin ruoassa kuin joukkeen työskentelyssä.

"Ei ole nälkä, ei jano, ei tarve käydä vessassa"

Kisapäivä alkaa puoli kolmen aikaan aamulla, jolloin matka keittiölle alkaa. Aamuseitsemältä tavaroiden purkamisen ja tavaroiden järjestämisen jälkeen alkaa itse kisa, jolloin kokkaaminen pääsee käyntiin. 

– Seitsemältä alkaa kevyt viiden tunnin kokkaus, kahdeltatoista on lounas ja sen jälkeen pari tuntia tarjoilua. Sen jälkeen siivoamista pari tuntia, jolloin kello on neljä. Tilaisuuksien, edustukisen ja pisteiden jaon jälkeen kello on puoliyön paikkeilla. Se on lähestulkoon 24 tuntia hereillä ja siitä lähes koko aika paineen alla.

fazer culinary team1Tämän vuoden teemana kilpailuissa on "Fighting Food Waste".MTV

– Kokeilla ei ole nälkä, ei jano, ei tarve käydä vessassa sen päivän aikana, sillä keittiöstä poistuminen on melkoinen aikasyöppö, ja keittiöstä poistumiseen vaaditaan tuomaristolta lupa. Tätäkin on harjoiteltu, Pesonen kertoo.

Joukkue luottaa Pohjoismaisiin raaka-aineisiin

Kilpailun alussa jokaisella joukkueella on sata pistettä, josta aletaan vähentämään. Kansainvälinen tuomaristo arvostelee ruoan lisäksi muun muassa joukkueen työskentelytekniikkaa, työn jakamista, laitteiston ja tilan hyödyntämistä, ammattimaista työskentelyä ja aikatauluttamista.

– Jo viiden minuutin myöhästyminen on pistemäärässä niin iso rokotus, ettei voittoon ole mitään mahdollisuutta, Käki kertoo.

LUE MYÖS: Järvenpääläinen sushi on ilmiö! Japanilaiset kansanedustajat ihastuivat suomalaisen ruokakaupan tarjontaan

Pahimmaksi kilpailijoiksi Pesonen mainitsee Thaimaan, Ruotsin ja Tanskan. Luottamus joukkueeseen menestymiseen on kuitenkin kova.

– Luotamme Pohjoismaisiin raaka-aineisiin, ruokakulttuurimme kiinnostavuuteen ja totta kai joukkueen pedanttisuuteen. Teemme asiat just, eikä melkein, Pesonen kertoo.

– Tuodaan mukaan sellaisia asioita, joita lounaslinjastoruokailussa ei ole ennen nähty, pesonen lisää.

Lisää aiheesta:

Irtoaako Suomelle tänään maailmanmestaruus? Kokkikisoissa ennennäkemätön haaste: "Ei ehkä voisi Wolt-kuskeille antaa mukaan"Suomi viides kokkien Bocuse d'Or -mittelössä – useat maat sortuivat pääruoassa kikkailuun: "Ei ollut lopputuloksen kannalta mitään hyötyä"Kokkien MM-kisojen finaalipaikasta kamppaillaan erityisjärjestelyin – tällaisilla ruoilla Suomi tähtää kärkikolmikkoon: "Pakolliset raaka-aineet ovat kiinnostavia""Ihmiset saattavat ajatella, että kunhan ruoka näyttää ja maistuu hyvältä" – mitä valmistautuminen maailman arvostetuimpiin kokkikisoihin oikeasti vaatii? Tavoitteena kaikkien aikojen kisamenestys – näin Suomi treenaa kokkien MM-kisoihin: ”Aletaan tehdä pientä keittiötanssia”Tuhansia työtunteja, hikeä ja pettymyksiä – suomalaisen huippukokin arkea ei moni jaksaisi
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • Eilen11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • ke18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • ke06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"