Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Järvenpääläinen sushi on ilmiö! Japanilaiset kansanedustajat ihastuivat suomalaisen ruokakaupan tarjontaan: "Se on loistava asia"

0:51Japanilaiset vieraat maistavat suomalaista sushia.
Julkaistu 09.08.2018 12:13
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Japanin eduskunnan kuluttaja-asioiden erityiskomitean jäseniä kävi tällä viikolla tutustumassa järvenpääläisen ruokakaupan sushitiskiin – ja arvioit olivat ylistäviä.

Kun puhutaan hyvästä sushista, puhe kääntyy nykyisin väistämättä Järvenpään K-Citymarketiin, jonka sushi tunnetaan ympäri Suomen. Vuoden 2017 joulukuussa avattu sushibuffetin menestys on hurjaa; tällä hetkellä Järvenpäässä myydään 2300 kiloa, eli noin 57 000 sushipalaa viikossa.

– Tämä koko sushin tarina on ollut todella hullu! En villeimmissäkään unelmissakaan kuvitellut, että tämä kasvaisi näin isoksi, kauppias Markku Hautala kertoo.

LUE MYÖS: Järvenpääläisen Citymarketin kauppias haluaa tehdä maailman parasta sushia – hankki 17 000 kiloa japanilaista erikoisriisiä: "Ostin kaiken!"

– Seuraava vaihe on rakentaa uutta järjestelmää niin, että pystyisimme läpäisemään 75 000 – 100 000 sushipalaa viikossa.

Aidot japanilaiset raaka-aineet ja valmistusmenetelmät ovat tuoreuden lisäksi järvenpääläisen ruokakaupan valttikortteja. Vilkkaimpina päivinä sushit viedään käsistä sitä mukaan, kun niitä valmistuu.

Neljätoista minuuttia on Hautalan mukaan koko viikon keskiarvo siitä, kuinka kauan sushipalat viettävät tiskillä, ennen kuin ne lähtevät asiakkaiden matkaan.

"Toivomme lisää suosiota Suomessa sushille"

Sen lisäksi, että Järvenpäähän matkataan syömään sushia ympäri Suomen, sitä tullaan maisteleman myös Japanista saakka. Japanin eduskunnan kuluttaja-asioiden erityiskomitean delegaatio piipahti tällä viikolla Järvenpään K-Citymarketissa tutustumassa niin ruokakaupan toimintaan kuin siihen kuuluisaan sushiin.

Mitä mieltä arvoisa raati oli suomalaisen ruokakaupan sushista?

sushi2Delegaatio piti näkemästään.MTV

– Sushi on maailman kulttuuriperintöä, ja minulle itselleni erittäin suurta mielihyvää tuottaa se, että sitä saa Suomesta näin hyvää. Se on loistava asia, kuluttaja-asioiden erityisvaliokunnan jäsen Yoshitaka Sakurada kertoo.

– Minun mielestäni on loistavaa, että olette suomalaisissa olosuhteissa pystyneet tekemään näin hyvää sushia. Toivomme lisää suosiota Suomessa sushille, delegaation kuluttaja-asioiden erityisvaliokunnan jäsen Shintaro Ito lisää.

Mestarikokit eivät käytä muovihanskoja

Vaikka sushi on kuuleman mukaan loistavaa, muutamia eroja japanilaisen ruokakaupan tarjontaan löytyy.

Sakuradan mukaan suurin ero lienee siinä, että heillä sushipaloja ei saa valita itse, vaan ne myydään tyypillisesti valmiissa paketeissa.

Parhaimmissa paikoissa sushi valmistetaan asiakkaan tilauksesta ja syödään välittömästi, sillä sushi on parhaimmillaan tuoreena. Esimerkiksi aidon wasabin maku on parhaimmillaan vain 15 minuuttia valmistuksesta.

sushi järvenpääDelegaation mukaan sushitiskissä korostui suomalaisten mieltymys makirulliin.MTV

– Täällä tehdään hansikkaat kädessä, mutta kun mennään japanilaisiin mestarikokkeihin, he tekevät aina paljain käsin, ja siinä vaiheessa hygienian ylläpito on erityisen tärkeää. Ei saa olla bakteereita tai minkäänlaista sairautta. Kuluttajilla pitää myös olla suuri luotto, että kokilla on kaikki asiat kunnossa, Sakurada kertoo.

Ruokakauppa opettaa suomalaiset syömään sushia

Vaikka järvenpääläinen sushi on jo nyt maailmankuulua, Hautalan mukaan vielä he eivät vielä ole lähelläkään maalia. Koko ajan pitää pystyä parantamaan, oppimaan lisää ja olemaan tarkempi.

– Näen hämmentävänä sen, että meistä on tullut sellainen ilmiö, joka opettaa suomalaiset siihen, mitä hyvä sushi on. Ja me olemme ruokakauppa. Miten tämä on mahdollista! Hautala iloitsee. 

sushi1"Kun syödään sushia, kulttuuri on kaikilla sama", Ito toteaa.MTV

Toisen sushikoneen lisäksi Hautala aikoo lähitulevaisuudessa toteuttaa viime viikolla mieleen pälkähtäneen ideansa japanilaisen puutarhan rakentamisesta kaupan parkkihalliin.

– Kun ihmiset tulevat tänne kaukaa sushin takia, mikä ilme heidän kasvoilleen voisikaan nousta, kun he ajavat parkkihalliin ja näkevät, että ei voi olla totta, heillä on japanilainen puutarha!

Lisää aiheesta:

Sushibuffet on omalaatuinen suomalaisten suosikki, jossa japanilainen ruokakulttuuri on ymmärretty väärinJoonas osti supermarketista sushia ja hämmästyi: "Jos tosiaan mietitte, miksi sushibuffetin sushit ovat huomattavasti halvempia…"Tiesitkö tätä sushista? Moni mokaa soijan kanssa – eikä riisin kuulu olla tällaista!Unohda puikot! Suomessa vieraillut japanilainen kansanedustaja paljastaa, kuinka sushia kuuluisi oikeaoppisesti syödä Suomalainen ravintoloitsija kannustaa: Kaksi asiaa, jotka suomalaisten tulisi omaksua japanilaisesta ruokakulttuurista Järvenpääläisen Citymarketin kauppias haluaa tehdä maailman parasta sushia – hankki 17 000 kiloa japanilaista erikoisriisiä: "Ostin kaiken!"
RuokakauppaSushiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa
  • 1.11.08:15
    Alkoholi

    Testasimme, saako alkoholijuomia ostettua kaupasta yhdeksän jälkeen

  • 27.10.07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 26.10.09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 23.10.08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • 20.10.17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa