Maailman terveimmät kansat – ovatko nämä ruoat selitys pitkään ikään?

shutterstock_93552583
Monet erityisen pitkäikäiset kansat suosivat papuja ruokavaliossaan. Shutterstock

Maailmassa on muutamia paikkoja, joissa paikalliset ovat erityisen terveitä ja elävät tavallista pidempään. Piileekö pitkän iän salaisuus näiden kansojen nauttimissa ruoka-aineissa?

Daily Mail -sivusto listasi kolme paikkaa maailmassa, joissa väki elää tavallista pidempään. Yhteistä näille kansoille on se, että heidän ruokakulttuurinsa poikkeaa tietyiltä osin muista kansakunnista.

Okinawa, Japani

Okinawassa asustavilla ihmisillä on hyvin alhainen riski sairastua syöpään ja sydänsairauksiin. Okinawalaiset saavuttavat koko maailmassa kaikkein todennäköisimmin sadan vuoden iän.

Syyksi okinawalaisten pitkäikäisyyteen ja terveyteen epäillään heidän syömäänsä merilevää. Tofun, riisin ja meren antimien lisäksi Japanille kuuluvalla saarella syödään paljon proteiinipitoista ja elimistöä puhdistavaa merilevää.

Costa Rica, Nicoya

Etelä-Amerikassa, Costa Rican tasavallassa, Nicoyan niemimaalla elää niin ikään erityisen pitkäikäinen kansa. Paikallisilla riski sairastua sydänsairauksiin tai kärsiä ylipainosta on harvinaisen alhainen, ja väki elää Nicoyassa erityisen pitkään.

Paikallisten terveyden salaisuutena pidetään sitä, että heidän ruokavalioonsa kuuluu paljon pieniä annoksia päivässä. Nicoyassa lihaa syödään vain vähän, ja ruokavalio koostuu pääosin riisistä, pavuista sekä vihanneksista. Päivän aikana pieniä annoksia syödään keskimäärin 4–5.

Sardinia, Italia

Myös Italian autonomisella alueella, Sardiniassa ihmisten eliniänodote on paljon keskimääräistä korkeampi. Saarella asuu myös erityisen paljon hyvin korkeaan ikään ennättänyttä väkeä.

Pitkän iän salaisuutena pidetään Sardiniassa punaviiniä, jota on tapana nauttia jokaisella aterialla. Viini valmistetaan Sardiniassa cannonau-nimisistä rypäleistä, jotka sisältävät erityisen korkeita pitoisuuksia resveratrolia, terveysvaikutteista antioksidanttia. Sardiniassa syödään niin ikään paljon härkäpapuja, hasselpähkinöitä ja manteleita. Toinen pitkän iän salaisuus on sardinialaisten mukaan heidän valmistamansa Pecorino Sard -juusto, joka valmistetaan paljon omega3-rasvahappoja sisältävästä lampaanmaidosta.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja