Lonkerokohulle yllättävä päätös – "kielletty" tuote otetaan sittenkin myyntiin ravintoloissa?
Ravintolamyyntiin liian vahvaksi laissa määritelty kuusiprosenttinen lonkero saattaa olla jatkossa myynnissä myös ravintoloissa. Tähän saakka tavallista vahvempaa lonkeroa on saatu myydä ravintoloissa vain pieninä annoksina.
Kesällä 2015 Suomen alkoholilainsäädäntö sai aikaan keskustelua lonkerokohun muodossa. Tuolloin Laitilan Wirvoitusjuomatehdas yllättyi lainsäädännöstä, jonka mukaan 6,0 tilavuusprosentin vahvuista lonkeroa ei saa myydä ravintoloissa kuin 8 senttilitran annoksina. Tehtaalla oli jo valmistettu erä kuusiprosenttista uutuuslonkeroa.
"Kielletty" tuote otetaan sittenkin myyntiin ravintoloihin?
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta kerrotaan, että alkoholilakiin ollaan tekemässä muutoksia, jotka saattavat mahdollistaa myös kohun keskiöön viime kesänä nousseen lonkeron myynnin ravintoloissa.
– Viime kesänä uutuustuotteen aiheuttama suuri lonkerogate on ollut yksi päätekijöistä tulevan alkoholilain muutoksen takana. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ilmoitti nimittäin eilen, että alkoholin nauttimista ravintoloissa helpotetaan normien ja säädösten purkamisella. Hänen mukaansa tällä pyritään parantamaan elinkeinotoiminnan edellytyksiä. Monet kollektiivista ihmetystä aiheuttaneet lakipykälät näyttävät siis tulleen tiensä päähän, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tiedottaa.
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka on mielissään muutoksesta, jonka odotetaan toteutuvan.
– Lonkerogate kuvasti ensinnäkin suomalaisten tunteita ylenmääräiseen sääntelyyn liittyen ja toiseksi tämän kansan intohimoista suhtautumista lonkeroon. Harmi homma, että piti mennä ikään kuin vaikeimman kautta tämän kanssa, mutta toisaalta hienoa, että hommat ovat nyt muuttumassa selvästi parempaan suuntaan. Jännä juttu, miten yhden tuotteen lanseeraus voi joskus johtaa jopa lakimuutokseen, Aarikka toteaa.
Toteutuessaan muutos tarkoittaa alkoholilain kohdalla esimerkiksi sitä, että jatkossa etyylipohjaisia yli 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä juomia saa tarjoilla ravintolassa enemmän kuin tähänastisen maksimimäärän 8 senttilitraa. Mahdolliseen muutokseen asti näitä tuotteita on saatavissa vain Alkoista.
Lähde: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan