Viiniä voi pian ostaa myös sunnuntaisin – miten käy Alkon hittioluelle?

Kohti vaaleja: Kauppa haluaa viinit ja lääkkeitä hyllyilleen 10:20 Kohti vaaleja: Kauppa haluaa viinit ja lääkkeitä hyllyilleen
KATSO MYÖS VIDEO: Kauppa haluaa viinit ja lääkkeitä hyllyilleen. Tammikuisessa haastattelussa Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi ja Erikoiskauppojen liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen.

Viinihyllyt valtaavat pian päivittäistavarakaupat, mikäli hallituksen esitys menee läpi eduskunnassa. 

Kuten MTV Uutisten sivuilla aiemmin kerroimme, hallitus päätti torstaina antaa eduskunnalle esityksen käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien prosenttirajan nostamisesta kahdeksaan prosenttiin päivittäistavarakaupoissa. Nykyinen raja on 5,5 prosenttia.

Muutos mahdollistaa nykyistä vahvempien oluiden, siiderien ja viinien myynnin esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa. Sen sijaan etanolipohjaiset juomasekoitukset, esimerkiksi 7,5 prosenttia vahva lonkero, jäävät myytäviksi Alkoihin.

Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan kevään aikana eli se on todennäköisesti voimassa ennen juhannusta, mahdollisesti jo vappuna.

Ruokakauppoihin tulossa isoja viiniosastoja

Muutos ei tarkoita pelkästään jo olemassa olevien juomien myynnin laajentumista kauppoihin. Monet juomavalmistavat aikovat nimittäin lakimuutoksen myötä lanseerata tukun uusia juomatuotteita 8 prosentin vahvuuskategoriassa.

Olemme kiinnostuksella seuranneet lakimuutosta ja valmistautuneet tarjoamaan kuluttajille kattavan valikoiman tuotteita myös päivittäistavarakauppoihin. Uskon, että muutoksen myötä tulemme näkemään myös kaupoissa kunnon viiniosaston, Anoran viiniasiantuntija Markus Hannula kertoo MTV Uutisille.

Nyt monet tahot odottavatkin kuumeisesti tietoa lakimuutoksen tarkemmasta voimaantuloaikataulusta. Eduskunnan pitää vielä hyväksyä hallituksen esitys, mutta todennäköistä on, että lakimuutos tulee menemään läpi.

– Henkilökohtaisesti en näe, että se tyrmättäisiin, Hannula sanoo 

Hannula ei voi vielä paljastaa tarkemmin, mitä tuotteita esimerkiksi Anora on lanseeraamassa lakimuutoksen mentyä läpi.  

Tällä hetkellä tuotevalikoimista löytyy esimerkiksi 8 prosentin vahvuinen Fresita. Anoran päivittäistavarakaupan myynti- ja markkinointijohtaja Kari Lappalainenkommentoi MTV Uutisille jo viime kesänä muun muassa tämän tuotteen päätyvän mitä luultavimmin päivittäistavarakauppoihin myyntiin lakimuutoksen myötä. Lakimuutos laajentaa myös esimerkiksi joulun aikaan myytävien glögien valikoimaa ruokakaupoissa.

Viiniä myös sunnuntaina ja arkipyhinä

Anoran Markus Hannulan mukaan muutos toisi kauppoihin niin sanotusti "jokaiselle jotakin" eli laajahko viinivalikoima tuttuine tuotemerkkeineen. 

– Kaikkea mahdollista kuivemmasta vähän makeampaankin tuotteeseen.

Viiniasiantuntija uskoo, että osa kuluttajien viiniostoksista siirtyy todennäköisesti Alkosta päivittäistavarakauppoihin, vaikka kaupoista ei aivan saman vahvuisia viinejä saakaan.   

Juomavalmistajille isoin merkitys on kuitenkin Hannulan mukaan se, että Alkon noin 370 myymälän sijaan 8-prosenttisia juomia on jatkossa saatavilla tuhansista päivittäistavarakaupoista. 

– Mahdollisuus törmätä tuotteisiin ja niiden saatavuus kasvavat selkeästi.

Toinen iso asia on myyntipäivien määrän kasvaminen: monet päivittäistavarakaupat kun ovat auki myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinäkin.

– Se on asia, mitä moni ei tule ajatelleeksi tässä yhteydessä.

Historiallinen muutos

Hannula nimeäisikin tulevan lakimuutoksen yhdeksi kolmesta isosta alkoholilainsäädännöllisistä muutoksista Suomen historiassa. 

– 1932 loppui kieltolaki, 1969 oluet tulivat päivittäistavarakauppoihin ja nyt 2024 8-prosenttiset viinit ovat tulossa kauppoihin. Ei näitä kauhean usein tapahdu.

Hallitus on kirjannut ohjelmaansa kyseessä olevan yksi askel siihen suuntaan, että viinien myynti vapautuisi kokonaan, eli myös vahvempia viinejä nähtäisiin ruokakaupoissa. Nähtäväksi jää, millä aikataululla muutos voisi tapahtua.

Miten käy Alkon hittioluelle?

Alkon myydyin panimotuote on jo muutaman vuoden ajan ollut Olvin Tuplapukki -olut, jonka vahvuus on 8,5 prosenttia. Se ylittää siis nipin napin lakimuutoksen 8 prosentin rajan. 

Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä ei vielä suoraan kommentoi MTV Uutisille sitä, voitaisiinko Tuplapukin tai muiden tuotteiden alkoholiprosenttia mahdollisesti rukata kauppoihin sopivaksi.

–  Uusi tuotteita on kehitetty. Niitä ei ole kuitenkaan julkistettu vielä, kun ei tiedetä, tuleeko lakiakaan, ja jos tulee, niin milloin. Odotetaan eduskunnan päätös ensin ja julkistetaan sitten, Heikkilä kommentoi torstaina MTV Uutisille. 

Todennäköistä kuitenkin on, että myös panimoilta nähdään runsaasti erilaisia tuotelanseerauksia lakimuutoksen mennessä läpi. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!