Panimoliitto ärähti uudelleen

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto jatkaa alkoholilain muutosesityksen arvostelua. Liitto moittii lakiesitystä siitä, että se kohtelee eri tavoin valmistettuja vahvoja lonkeroita eri tavalla.

Käsittelyssä oleva esitys tarkoittaa, että käymisteitse valmistetut 5,5–8 tilavuusprosentin lonkerot pääsisivät myyntiin 4 600 vähittäiskauppaan, mutta sekoittamalla valmistetut jäisivät vain Alkon myymälöihin. 

Liiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen ennakoi, että lakimuutos toisi varmasti kauppoihin lisää käymisteitse valmistettuja alkoholijuomasekoituksia.

– Jonkin verran on tullut vastaan sellaisia virheellisiä käsityksiä, että kaikki vahvat lonkerot ja alkoholijuomasekoitukset jäisivät Alkon myyntiin, mutta näinhän asia ei tosiaan ole. Käymisteitse valmistettu lonkero ei ole kadonnut minnekään markkinoilta, Loikkanen sanoo tiedotteessa.

Käymisteitse valmistettuja juomia kohdellaan eri tavoin myös verotuksessa, jossa käymisteitse valmistetun juoman vero on matalampi.

– Verkkokauppoja selaamalla voi huomata, että tällä veroerolla on merkitystä myyntihintaan. On hieman erikoista, että vain nämä matalamman verotuksen tuotteet vapautetaan laajempaan myyntiin, Loikkanen huomauttaa.

Valmistustavan mukaan erottelemisessa on myös tekniset haasteensa. Valviran mukaan valmistustavan valvonta on perustunut kolmen alkoholin käymisprosessissa syntyvän yhdisteen määritykseen. 

Näiden yhdisteiden määrille ei kuitenkaan ole asetettuja raja-arvoja, ja niiden lisääminen tuotteeseen on mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat