Seljanka kuuluu venäläisen keittiön tunnetuimpiin ruokiin. Meillä se on niittänyt suosiota mm. Yhtenä Mannerheimin lempiruoista. Marski tykkäsi nauttia sitä kalaversiona, mutta perinteisiin versioihin kuuluvat myös sieni- ja lihaseljanka.
Tämänkin ruoan alkutaival lähtee maaseudun köyhälistöstä, joka nautti tuota rikkaan mausteista lientä jo Iivana Julman aikoina 1500-luvulla. Sittemmin liemi on saanut mukaansa runsaammin höysteitä ja muuttunut koko kansan herkuksi. Tomaattisen voimakas keitto saa mukaansa mm. suolakurkkua, oliiveja, kapriksia ja chiliä. Tämä seljanka käyttää kalana lohta tuoreena ja lämminsavustettuna. Tuloksena moniulotteinen, rikas ja tulvillaan makua oleva keitto, joka toimii arjessa ja juhlassa. Upea talviruoka!
PS. Tsekkaa myös muut merelliset keittoreseptit:
• Tuoretomaattikeitto katkaravuilla
•
