Tuoretomaattikeitto katkaravuilla

tomaattikeitto katkaravuilla
Tuoretomaattikeitto katkaravuilla. MTV

Tomaatit ovat sesongissa nyt Suomessakin ja mikäpä olisi nautinnollisempaa kuin pyöräyttää tuoretomaateista herkullinen keitto? Keitto menee toki sellaisenaankin, mutta tasoa nostaa helpolla lisäämällä siihen lopuksi yrttisiä katkarapuja ja krutonkeja.

En ole keittoihmisiä, koska yleensä tarjolla olevat keitot ovat mielestäni tylsiä. Sosekeitot ovat hyviä, mutta kyllästyn yleensä puolivälissä yhden maun litkimiseen. Pienenä alkukeittona toimii. Perinteiset suomalaiset nakki- ja jauhelihakeitot ovat itselleni myöskin turhan hengettömiä. En ole koskaan syttynyt perinteisestä suomalaisesta kotiruoasta huolimatta kokkaajan taidoista.

Siksipä tekemäni keitot edustavat yleensä keittiöitä eri puolilta maailmaa ja niissä on vivahteita ja rakenteita joka suuntaan. Samoin myös tässä tomaattikeitossa, jota pystyt sävyttämään mielesi mukaan esim. yrteillä ja chilin määrällä. Olisipa tällaisia keittoja tarjolla lounasravintoloissa, niin voisin pitääkin soppapäiviä.

VINKKI! Mikäli aikaa on, anna keiton tekeytyä tunnin ajan ja lämmitä uusiksi.

PS. Tsekkaa myös muut keittoreseptit! 

PPS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(etenkin Stories) ja Twitterissä.

Tomaattikeitto katkaravuilla

4-6 hlölle
1 kg kypsiä tomaatteja (myös purkkitomaatit käy)
2 grillattua paprikaa, purkista
3 valkosipulinkynttä
1 tl chilirouhetta tai 0,5-1 mieto tuorechili siemenet poistettuna
puoli kouraa (tai maun mukaan) mieluisia yrttejä, esim. oregano, basilika, timjami
n. 180 g pussi katkarapuja, sulatettuna
1 tl kuivattua oreganoa
0,25-0,5 tl cayennepippuria
150 g vanhaksi menevää vaaleaa leipää
1-2 tl sokeria tai hunajaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Halkaise tai lohko tomaatit. Leikkaa kova kantaosa pois.

Soseuta tomaattilohkot blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää paprikat, valkosipulinkynnet, chili, ripaus sokeria ja puolet yrteistä ja soseuta tasaiseksi. Kaada seos kattilaan ja kuumenna liedellä kevyesti poreilevaksi.

Keiton poreillessa leikkaa leivästä reunat pois (ei pakko) ja leikkaa sisus noppakuution kokoisiksi. Laita paistinpannulle ja kuumenna se keskilämmölle.

Anna leipäkuutioiden paahtua joka puolelta. Lorauta sekaan hiukan oliiviöljyä ja pyöräytä kuutiot siinä. Ripottele päälle hiukan kuivattua oreganoa. Nosta krutongit sivuun.

Lorauta pannulle hiukan oliiviöljyä ja kuumenna se. Lisää kuivaksi taputellut katkaravut ja niiden paistuessa ripottele pinnalle kuivattua oreganoa ja cayennea. Paista vain hetki, älä anna tulla kumisiksi.

Maista ja mausta keitto. Lisää myös tarvittava määrä yrttejä. Annostele keittoa lautasille ja viimeistele katkaravuilla krutongeilla (ja vaikka hyvälaatuisella oliiviöljyllä).

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!