Baskilainen kalakeitto
En liiemmin pidä suomalaisesta, maitoon tehdystä kalakeitosta. Sen sijaan rakastan monen muunlaisia mereneläväkeittoja, joista yksi tuli taas repertuaariin. Höysteenä baskilaisittain paprikaa ja tomaattia.
Pohjois-Espanjassa oleva baskimaa on Espanjan kenties korkealuokkaisinta kulinaarialuetta San Sebastiánin ruokamekka sen kärkenä. Alueella korostuu sesongin mukainen syöminen ja siksipä tämä keitto on omiaan kotimaisen paprikan satokautena. Tomaatit kaadoin purkista ihan vain laiskuuttani ja usein korkeatasoinen tölkkikama voittaakin hitusen turhan aikaisin kerätyt suomalaiset tomaatit. Chilikastike voi olla mitä tahansa kuten Tabascoa, Srirachaa, thaichilitahnaa jne. Tarkoitus on vain saada sillä keiton taustalle hiukan pikanttia sävyä, joten älä lorauta paljoa.
Viiniksi paritin onnistuneesti näytepullona saamani, mainion italialaisen luomuroseen Orsogna Lunaria Ramoro Pinot Grigio Rosé 2017.
VINKKI! Voit myös korvata osan kalasta äyriäisillä.
PS. Testaa myös ranskalaistyylinen kalakeitto tamperelaisen 4 vuodenaikaa -ravintolan tapaan.
Baskilainen kalakeitto
6 hlölle
1 kg haluamaasi vaalealihaista kalaa 5 cm paloina (käytin kuhaa)
2 punaista paprikaa, siemenet poistettuna ja ohueksi suikaloituna
1 keltainen paprika, siemenet poistettuna ja ohueksi suikaloituna
1 rkl punaviinietikkaa
2 sipulia, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
400 g hyvälaatuisia tölkkitomaatteja
5 sardellifileetä (tai anjovisfileetä)
muutama basilikanlehti, siivutettuna
muutaman timjaminvarren lehdet
chilikastiketta
1 tlk valkoisia papuja
1 dl valkoviiniä
1 dl oliiviöljyä
1,5 dl kanalientärapeakuorista leipää
Lämmitä iso kasari keskilämmölle ja lorauta hiukan oliiviöljyä pohjalle. Lisää sekaan sipulisilppu. Mausta se kevyesti suolalla ja anna pehmentyä hissukseen 10 min. Lisää hiukan öljyä ja laita sekaan valkosipulisilppu ja paprikasuikaleet ja anna pehmetä muutama minuutti. Lisää mukaan punaviinietikka ja valkoviini ja keitä se kasaan. Kaada sekaan tomaatit, sardellit, kanaliemi, timjami ja chilikastiketta maun mukaan (ei tuliseksi asti). Anna hautua muutama minuutti. Lisää sekaan pavut.
Ruskista kalapalat nopsaan oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisää ne mukaan soppaan ja anna hautua vielä muutama minuutti. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. Lisää lopussa basilikasilppu ja tarjoile heti maalaisleivän kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan