Hummerikeitto katkaravuilla - taivaallista

Hummeri on siitä kiitollinen raaka-aine, että siitä saa kaksi huippuruokaa kerralla. Hummeri Thermidor oli suurta herkkua ja seuraavana päivänä keittelimme kuorista upean keiton. Mietin syödessäni, että aloittaisin sillä kernaasti viimeisen ateriani. Hienostuneen voimakas maku.

Keiton pohja tehdään velouté-keittona eli vehnäjauhoilla suurustettuna liemenä, jonka runko luodaan runsaassa voissa freesatuilla kasviksilla ja hummerinkuorilla. Mukaan kalalientä, Tabascoa ja kruunuksi vielä tilkka konjakkia. Lopuksi höysteeksi katkarapuja ja juhlavan tyylikäs keitto on valmis. Makua voi pehmentää kermavaahdolla, mutta itse pidän vähemmän pyöreästä ja merellisemmästä makumaailmasta.

VINKKI! Jos haluat oikoa tai et saa käsiisi hummeria, käytä hummerifondia. Tai rapukestien jälkeisiä ravunkuoria tai vaikka katkaravun kuoria.

HUOM! Jauhojen ja voin suhde on olennainen. Jos voita on liikaa, se jää kellumaan valmiin keiton pinnalle ja jos liian vähän, osa jauhoista ei imeydy siihen ja keittoon jää jauhopaakkuja.

Hummerikeitto katkaravuilla
40 g voita
40 g vehnäjauhoja
200 g kasviksia (esim. varsiselleriä, sipulia, porkkanaa, fenkolia)
2 hummerin kuoret
1 l kalalientä
150 g kuorettomia katkarapuja
1 rkl tomaattipyreetä
Tabascoa maun mukaan (tai cayennea)
tilkka konjakkia maun mukaan (tai valkoviiniä)
suolaa
mustapippuria

OHJE: Pilko kasvikset. Kuumenna kattila ja lisää pohjalle voi. Freesaa ensin hummerinkuoria ja sitten kasviksia. Lisää tomaattipyree. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää kalaliemi mukaan vähitellen koko ajan vispaten, jotta keitto tulee tasaiseksi. Jauhot kypsyvät liemessä noin 20 min hieman alle 100 asteessa, joten keitto saa kiehua vain kevyesti kuplimalla.
Mausta keittopohja, siivilöi se ja kuumenna uudelleen. Tee keitto koostumukseltaan oikean vahvuiseksi lisäämällä lientä tai tarvittaessa saostamalla jauhoilla lisää. Mausta keitto Tabascolla, konjakilla, suolalla ja pippurilla mieleiseksi. Annostele keittoa lautasille ja lisää sulat katkaravut mukaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat