Manhattan Clam Chowder - simpukkaa ja chorizoa jenkkityyliin

MTV Oy, All rights reserved

Joskus tulee tehtyä niin hyvää safkaa, että oikein ihmettelee itsekin. Toisaalta, kun raaka-aineet ovat viimeisen päälle ja joku tolkku niiden yhdistämisessä, pyhiä liittoja syntyy väistämättä. Keräsin toki vinkkejä pitkin nettiä ja ymppäsin jujuja mukaan. Jenkkityylinen chowder kun ei ole itselleni erityisen tuttu, muutaman kerran olen sitä syönyt raflassa ja kotona. Tällä kertaa annos lähti pussukasta sydänsimpukoita, joiden kutsua en voinut kalatiskillä vastustaa. Olin syönyt edellisenä päivänä pastaa, joten suosikkiannostani, pasta alla vongolea, en halunnut tehdä. Siispä nopea googlaus kaupassa ja kännykän ruutu alkoi täyttyä erilaisista chowdereista, paksuudeltaan keiton ja padan välimallista. Kun silmiin iski vielä Manhattan Clam Chowder ja siinä mukanaoleva chorizo, perjantai-illallinen oli tekemistä vaille valmis. Portugalilaisten siirtolaisten perinteistä alkunsa saanut tomaattinen chowder-versio on kirjattu ensimmäisenä Victor Hirtzlerin keittokirjaan Hotel St. Francis Cookbook vuodelta 1919.

Chowderin huono puoli on sen hinta. Sydänsimpukat maksavat meilläpäin pari kymppiä kilolta, mikä nostaa annoshintaa melkoisesti. Eikä chorizokaan ihan ilmaista ole. Mutta jos on tottunut paistamaan naudan sisäfileetä, niin sen hinnalla voisi joskus vetää makumaisemareitille tämän chowderin hekumalliseen maailmaan.  

Manhattan Clam Chowder

2-4 hlölle nälästä ja illallisesta riippuen

1 kg sydänsimpukoita

200 g chorizoa

100 g pekonia, hienonnettuna

3 rkl voita

1 tlk tomaattimurskaa

lasillinen kuivaa valkoviiniä

0,5 sitruunan mehu

1 sipuli, karkeasti pilkottuna

5 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

2 vartta varsiselleriä, sentin paloiksi pilkottuna

1 rkl vehnäjauhoa

1 rkl chilihiutaleita

1 rkl sokeria

muutama timjaminoksa, lehdet nypittyinä

kourallinen lehtipersiljaa

suolaa

mustapippuria

Huuhdo simpukat kylmällä vedellä. Koputa aukiolevia simpukoita. Mikäli ne eivät sulkeudu, heitä pois samoin kuin rikkinäiset.

Laita pekonisilppu kylmälle isolle pannulle tai kattilaan. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista pekoni rapsakaksi. Ota pekoni pois pannulta odottamaan. Laita pannulle chorizo-, sipuli- ja selleripalat ja kuullota muutama minuutti rapsuttaen pekonirippeet pannunpohjalta mukaan. Lisää valkosipulisilppu ja kuullota minuutti. Sekoita mukaan vehnäjauho ja anna sen kypsyä minuutin ajan. Kaada sekaan sitruunamehu ja valkoviini ja sekoita. Anna kiehua muutama minuutti. Kaada mukaan tomaattimurska, sokeri, chilihiutaleet, timjami ja persilja. Kiehauta ja anna porista 20 min. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos näyttää kuivakkaalta, lisää hiukan vettä (itse tein niukkaliemisemmän version). Kaada mukaan simpukat ja pekoni, peitä kannella ja anna porista hiljalleen muutama minuutti, kunnes kaikki simpukat ovat auenneet. Pyöräytä chowderia kauhalla ja nosta tarjolle.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.