Vaivaako "ruokakrapula"? Näillä asiantuntijan vinkeillä helpotat oloasi

3:25 Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita
Yllä olevalla videolla kerrotaan, mitkä ruoat eivät sovi herkkävatsaisille.

Jos jouluna tuli ahdettua vatsa liian täyteen, kannattaa lähteä liikkumaan. Lisäksi olisi hyvä juoda vettä jokaisen drinkin tai viinilasillisen jälkeen. Ähkyä ei kannata kompensoida kituuttamalla seuraavana päivänä, sillä nälkäisenä saatat sortua jälleen ylensyöntiin.

Joulunaikaan itse kullakin on taipumusta herkutella liiankin kanssa. Lääkäri ja ravitsemusterapeutti Susan Kleiner kertoo Food and Wine -sivustolle, miten ruokaähkyn voi välttää seuraavallakin aterialla ja mitä voi tehdä, jos ei onnistunutkaan pysymään kohtuudessa.

1. Lähde liikkeelle

Ylensyönti hidastaa ruoansulatusta, minkä vuoksi tunnet olosi niin täyteenahdetuksi ja laiskanpulskeaksi. Suolainen ja sokeripitoinen ruoka imee nesteet ja järkyttää niiden tasapainoa kehossasi. Kannattaakin nousta ylös sohvalta, jos olo tuntuu tukalalta.

– Jo ruokailun jälkeinen kävelylenkki auttaa solujen aineenvaihduntaa palautumaan normaalimmaksi, minkä vuoksi olosikin parantuu, Kleiner kertoo.

2. Juo vettä

Vedenjuonti tekee hyvää ruoansulatukselle ja auttaa pitämään solujen nestetasapainon vakaana. Siemaile noin pari desiä vettä jokaisen drinkin tai viinilasillisen jälkeen.

Food and Wine -sivusto suosittelee myös jättämään digestiiveiksi tarkoitetut alkoholijuomat väliin. British Medical Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan viiniä tai snapseja raskaan aterian jälkeen ruoansulatuksen kiihtymisen toivossa nauttineiden ruoansulatus oikeastaan hidastui verrattuna niihin, jotka joivat vettä.

3. Syö normaalisti

Ajattelet varmaan, että syöpöttelyn voi hyvittää seuraavana päivänä sillä, että syöt hyvin kevyesti. Tämä on huono ratkaisu, sillä sinulle jää nälkä ja houkutus syödä liikaa kasvaa jälleen.

– Syö normaalisti. Keskity etenkin sellaisiin ruokiin, joissa on paljon liukenematonta kuitua ja vähän rasvaa. Esimerkiksi vihanneksia tai palkokasveja. Tällainen ruokavalio kiihdyttää aineenvaihduntaa (rasva hidastaa sitä) ja tokenet ruokakoomasta nopeammin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja