Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kaksi asiaa, jotka sinun täytyy muistaa, jos valmistat savukalaa – muuten voi kesäherkku mennä pilalle

Suomalaiset rakastavat savukalaa.
Suomalaiset rakastavat savukalaa.Shutterstock
Julkaistu 20.07.2019 09:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Savukalalla herkuttelu on kesän ykkösjuttuja. Savustamalla kalan maku nousee uudelle tasolle, tehden arkisestakin ruoasta makuelämyksen vailla vertaa, muistuttaa Pro Kala ry.

Ruokakaupoista löytyy usein valmiiksi savustettuja kaloja, mutta kalan savustamista itse kannattaa ehdottomasti kokeilla. Savustamisesta on tullut trendi, ja monesta kesäkeittiöstä löytyykin grillin lisäksi jonkinlainen savustin.

Muista kaksi asiaa: Valitse rasvainen kala ja älä kypsennä liikaa

Savustaa voi toki monenlaisia raaka-aineita, mutta kala on erityisesti aloittelevalle savustajalle helppo valinta. Sen savustaminen ei kestä tuntikausia, sillä kala kypsyy nopeasti. Kalan kanssa kannattaa ennemminkin varoa kypsentämästä sitä liikaa kuin pelätä, että se jäisi raa’aksi.

Ruoka savustetaan perinteisesti savustuspöntössä. Sellaisen voi rakentaa itse, mutta kaupoista löytyy myös valmiita savustuslaatikoita sekä sähkösavustimia. Kaupunkikokkikin voi savustaa käyttämällä uuniin soveltuvaa savustuspussia.

Testaa reseptiä: Savukalamousse – helppo herkku sopii leivän päälle tai uuniperunan täytteeksi

Savustukseen kannattaa valita rasvaista kalaa, kuten lohta tai siikaa, jotka säilyttävät mehevyytensä eivätkä kuivu yhtä herkästi kuin vähärasvaisemmat kalat.

Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Ennen savustamista kala suolataan kevyesti ja sen pinnalle sivellään öljyä tai kirkasta voisulaa.

Valitse mieluisa savustuspuru

Savustuksessa käytettävällä purulla on vaikutusta lopputulokseen. Perinteisesti kalan savustuksessa käytetään leppäpurua. Omena- tai kirsikkapuuta käyttämällä makuun saa hedelmäisyyttä. Amerikassa käytetään paljon hikkoria, jolla on erottuva ominaismakunsa.

Puruja voi myös yhdistellä! Muista kostuttaa purut – kostutukseen valittava neste vaikuttaa myös makuun. Veden sijaan voi testata vaikkapa olutta, joka antaa omaa makuaan.

Lähde: Pro Kala ry

RuokaKalaMakuja
not-found-image
Petra Tuominen
MTV Uutiset

Lisää aiheesta:

Helppo kikka täydelliseen savukalaan: "On kyllä mehevä"Tärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Mitä ruokaa kalasta kannattaa tehdä? Älä sorru harhakuvaan: "Turhan monella kotikokilla on luulo..."Jos teet usein vain uunilohta tai kalakeittoa, lue tämä: "Tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!"Aiotko grillata kalaa? Yksi oleellinen apuväline kannattaa kaivaa kaapista: "Pysyy todennäköisemmin myös mehevänä"

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen20:52
    Takaisinvedot

    Elonen vetää pitkoja myynnistä – allergiavaara

  • Eilen18:53
    Jouluruoka

    Suolakurkkutorttuja ja piparisipsejä: Makuraati arvioi joulun erikoisimmat hittiherkut

  • Eilen14:12
    Takaisinvedot

    Ostitko S-ryhmän kaupoista? Papuja vedetään myynnistä!

  • Eilen09:30
    Joulu

    Haluatko välttää jouluruuhkat? Tee jouluostokset tänä päivänä

  • Eilen06:51
    Jouluruoka

    Helppo ja takuuvarma lohitahna – ohje, jonka kaikki haluavat!