Viime vuonna tehty tutkimus suomalaisina myytyjen mansikoiden alkuperästä johti outoon tilanteeseen Helsingissä. Viranomainen selvittää yhä, mitä yhden mansikkaerän taustalta löytyy.
Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö tutki viime vuonna kesä–heinäkuussa mansikoiden jäljitettävyyttä keräämällä eri puolilta kaupunkia vähittäismyyntipisteistä 17 mansikkanäytettä Ruokaviraston analysoitavaksi.
Yhden mansikkanäytteen tulokset poikkesivat suomalaisesta mansikasta. Tulos varmistettiin sittemmin saksalaisessa laboratoriossa.
Lue myös: Ruokavirastolla uusi "salainen ase" – nyt jäävät mansikkahuijarit nalkkiin!
Vesi paljastaa mansikan kasvupaikan
Tutkimusmenetelmä perustuu mansikan sisältämän veden analysointiin. Menetelmässä selvitetään veden sisältämien vedyn ja hapen stabiilien isotooppien suhteita. Mansikan kasvupaikka voidaan tällä kemiallisella tutkimusmenetelmällä selvittää, sillä kasteluvesi on eri alueilla erilaista.
Laboratorioanalyysi tarjoaa viranomaisille uuden työkalun selvittää mansikoiden alkuperää. Tavanomaisesti mansikan jäljitettävyyttä ja alkuperämaata selvitetään tarkastelemalla myyntikylttejä ja -pakkauksia sekä erilaisten jäljitettävyysasiakirjoja, kuten mansikoiden ostosta kertovia kuitteja ja papereita.
Tarkoituksena on paitsi taata kuluttajan oikeus tietää, mitä hän ostaa, myös tarvittaessa jäljittää esimerkiksi ruokamyrkytysten aiheuttajia.
