Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokavirastolla uusi "salainen ase" – nyt jäävät mansikkahuijarit nalkkiin!

1:23Näin Ruokavirasto paljastaa marjahuijauksia: Kemiallinen tutkimus erottaa suomalaisen mansikan ulkomaisestaKatso videolta, miten mansikkahuijauksen paljastava analyysi toimii.
Julkaistu 20.08.2024 12:02
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Suomalainen mansikka pystytään nykyään tunnistamaan ulkomaisesta mansikasta kemiallisen tutkimusmenetelmän avulla.

Menetelmällä on tarkoitus paljastaa elintarvikepetoksia, kuten sitä, että torilla myydään ulkomaista mansikkaa suomalaisena. Näin suojellaan paitsi kuluttajaa, myös rehellisiä kauppiaita ja suomalaista marjantuotantoa.

Tutkija Simo Jokinen Ruokavirastosta kertoo, että elintarvikevalvonnan yhtenä tarkoituksena on valvoa, että mansikat vastaavat sitä, mitä rasian kyljessä lukee. Laboratorio voi nyt auttaa selvittämään alkuperään liittyviä epäilyjä. 

– Haluaisin uskoa, että kuluttaja haluaa, että tuote vastaa sitä, mistä hän ostohetkellä kuvitteli maksavansa.

Tänä vuonna tutkimuksia on tehty runsaat 20. Vuosittain tutkimuksissa on tullut vastaan muuta kuin suomalaista alkuperää olevia marjoja.

Lue myös: Ulkomaisia marjoja myytiin suomalaisina – näin viranomaiset pystyvät paljastamaan marjahuijauksen

Valvojat iloisia uudesta työkalusta

Yhden mansikkaerän tutkimus maksaa arvonlisäveroineen runsaat 200 euroa. Tutkimuksia teettävät erityisesti kuntien elintarvikevalvonnat, mutta myös marja-alan toimijat ja kaupat.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksiköllä on tänä vuonna mansikoiden jäljitettävyyttä koskeva projekti, jossa eri puolilta kaupunkia kerättiin vähittäismyyntipisteistä 17 mansikkanäytettä Ruokaviraston analysoitavaksi. Tulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Elintarviketarkastaja Tarja Pusa kertoo MTV Uutisille, että he ovat todella iloisia uudesta menetelmästä.

– Nyt kun laboratorioanalyysi on tullut mukaan kuvaan, se antaa meille ihan uuden työkalun tehdä näitä jäljitettävyystarkastuksia, hän kertoo.

Elintarvikkeiden jäljitettävyyden tarkastaminen on perustyötä, jota tehdään kaikenlaisille elintarvikkeille. Tarkoituksena on paitsi taata kuluttajan oikeus tietää, mitä hän ostaa, myös tarvittaessa jäljittää esimerkiksi ruokamyrkytysten aiheuttajia.

Lue myös: Suomen vanhimman mansikkatilan omistajalta synkkä arvio: "Se on niin oikukasta touhua"

Laboratoriotutkimuksista vahvempaa näyttöä

Tavanomaisesti jäljitettävyyttä ja alkuperämaata selvitetään tarkastelemalla myyntikylttejä ja -pakkauksia sekä erilaisten jäljitettävyysasiakirjoja, kuten mansikoiden ostosta kertovia kuitteja ja papereita. 

Näihin verrattuna laboratoriotutkimus tarjoaa paljon vahvempaa näyttöä tarkastusten tueksi.

– Tarkastustyötä tekevänä valvojana olen tosi iloinen, että tällainen menetelmä on olemassa ja sitä voi käyttää jatkossakin tarkastusten tueksi. Asiakirjojen perusteella tarkastaminen ei välttämättä aina kerro kaikkea, Pusa kuvailee. 

Esimerkiksi kyltin tai kuitin voi väärentää, mutta laboratoriotulos on näyttönä vastaansanomattomampi.

– Tämä on sellaista, mikä on todennettavissa tieteellisin keinoin, hän sanoo.

Jos mansikkaa koskevissa laboratoriotuloksissa havaitaan jotain epäilyttävää, aloitetaan selvitykset siitä, mistä asia voi johtua. 

Tarvittaessa viranomainen voi pyrkiä tilanteen parantamiseen ohjauksella ja neuvonnalla, kehotuksilla tai jopa määräyksin ja kielloin.

Jos havaitaan lainvastaisuuksia, voidaan tarvittaessa tehdä jopa tutkintapyyntö poliisille.

Lue myös: Mansikka-Matti ei ole koskaan kokenut tällaista torikesää – norjalaisetkin ihmettelevät kallista mansikkaa

Menetelmässä tutkitaan veden eroja

Ruokaviraston tutkimusmenetelmä perustuu mansikan sisältämän veden analysointiin. Menetelmässä selvitetään veden sisältämien vedyn ja hapen stabiilien isotooppien suhteita.

Mansikan kasvupaikka pystytään selvittämään stabiilien isotooppien avulla, sillä maantieteellisesti eri alueiden kasteluvesi on erilaista. 

Tämä liittyy siihen, että eri puolilla maailmaa satavan veden isotooppikoostumus on erilainen. Koska kasteluvesi on pääsääntöisesti peräisin alueen sadevedestä, näkyy kasvupaikan sadeveden isotooppikoostumus mansikan sisältämässä vedessä. 

Ruokaviraston on koonnut kotimaisen mansikan stabiilien isotooppien suhteista tietokannan. Vertaamalla mansikkanäytteen tulosta tietokantaan voidaan arvioida, onko mansikka Suomesta.

Ulkomaisen mansikan tarkempaa kotimaata ei Ruokavirasto pysty päättelemään, koska Ruokavirastolla ei ole muiden maiden mansikoista vastaavaa tietokantaa.

Teoriassa menetelmän avulla voisi kuitenkin tunnistaa, missä päin Suomea mansikka on kasvanut. Kyse olisi kuitenkin lähinnä laajemman maantieteellisen kasvatusalueen tunnistamisesta.

– Emme varmaan esimerkiksi Jyväskylää tai Kuopiota pysty erottamaan, menevät liian lähelle nämä kaksi kaupunkia toisiaan, Jokinen kertoo.

1:51Mansikan pääsato jäi pieneksi ja huonoksiMansikan pääsato jäi tänä vuonna pieneksi ja huonoksi. Videolla Suomen vanhimmalta mansikkatilalta kerrotaan, miksi mansikalle kävi huonosti.

Lisää aiheesta:

Laboratorioanalyysi paljasti oudon yllätyksen suomalaisena myydyistä mansikoistaMustikkakeitto voi loppua kaupasta, jos Suomen marjayritykset eivät saa poimijoitaSalaattiraivo puhkesi: S- ja K-kaupat markkinoivat espanjalaista salaattia suomalaisena, koska se on "Suomessa pestyä" Laittomuudet elintarvikeketjussa ovat kasvussa – rikosten kirjo on laaja ja niitä on vaikea paljastaaMiksi ötököitä sisältäviä hernekeittoja ei vedetä pois myynnistä? Jalostajan toimitusjohtaja: "Nämä ovat ne keskeiset syyt"Netin DNA-testisivustot eivät ole huuhaata, mutta puutteita löytyy ja etiikka epäilyttää – "Siinä voi saada tietää, että omat sukujuuret ovat Tanskassa eivätkä omalta isältä"
MarjatMarjatRuokavirastoHuijauksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 21.6.16:00
    Marjat

    Laboratorioanalyysi paljasti oudon yllätyksen suomalaisena myydyistä mansikoista

  • 16.1.07:42
    Ruoka

    Helppoa! Anun terveellinen mustikkaherkku sopii vaikka aamupalaksi

  • 25.11.202414:50
    Thaimaa

    Marjanpoimijoiden olojen valvonnassa löytyi ensi kertaa moitteeton kohde

  • 08.10.202406:50
    Keksinnöt

    Suomalaiskeksintö voi osoittautua mullistavaksi – tässäkö ratkaisu sairaalabakteeriongelmaan?

  • 07.09.202415:58
    Syksy

    Poikkeuksellinen syyssää saattaa saada marjakasvien rytmit sekaisin