Suomalainen mansikka pystytään nykyään tunnistamaan ulkomaisesta mansikasta kemiallisen tutkimusmenetelmän avulla.
Menetelmällä on tarkoitus paljastaa elintarvikepetoksia, kuten sitä, että torilla myydään ulkomaista mansikkaa suomalaisena. Näin suojellaan paitsi kuluttajaa, myös rehellisiä kauppiaita ja suomalaista marjantuotantoa.
Tutkija Simo Jokinen Ruokavirastosta kertoo, että elintarvikevalvonnan yhtenä tarkoituksena on valvoa, että mansikat vastaavat sitä, mitä rasian kyljessä lukee. Laboratorio voi nyt auttaa selvittämään alkuperään liittyviä epäilyjä.
– Haluaisin uskoa, että kuluttaja haluaa, että tuote vastaa sitä, mistä hän ostohetkellä kuvitteli maksavansa.
Tänä vuonna tutkimuksia on tehty runsaat 20. Vuosittain tutkimuksissa on tullut vastaan muuta kuin suomalaista alkuperää olevia marjoja.
Lue myös: Ulkomaisia marjoja myytiin suomalaisina – näin viranomaiset pystyvät paljastamaan marjahuijauksen
Valvojat iloisia uudesta työkalusta
Yhden mansikkaerän tutkimus maksaa arvonlisäveroineen runsaat 200 euroa. Tutkimuksia teettävät erityisesti kuntien elintarvikevalvonnat, mutta myös marja-alan toimijat ja kaupat.
Esimerkiksi Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksiköllä on tänä vuonna mansikoiden jäljitettävyyttä koskeva projekti, jossa eri puolilta kaupunkia kerättiin vähittäismyyntipisteistä 17 mansikkanäytettä Ruokaviraston analysoitavaksi. Tulokset eivät ole vielä valmistuneet.
