Kuluttaja: Suomen huonoiten hyödynnetty herkku voisi olla miljardibisnes
Suomalaisten sienibuumi voisi parhaimmillaan kasvaa rahakkaaksi vientibisnekseksi, kertoo tuore Kuluttaja-lehti.
Poikkeuksellisen runsaan herkkutattisadon ansiosta monet suomalaiset ovat löytäneet tänä syksynä uuden harrastuksen, sienestyksen. Sosiaalinen media suorastaan pursuaa tattiotoksia: milloin niitä ollaan poimimassa lähimetsässä ja milloin niistä on syntynyt jumalaisen herkullinen tattipasta.
Tuoreen Kuluttaja-lehden mukaan tatit ja ylipäätään sienet ovat kuitenkin vielä yksi Suomen huonoimmin hyödynnetyistä luonnonvaroista. Niitä voitaisiin viedä ulkomaille niin paljon kuin metsästä irtoaa, kunhan poimijoita vaan riittäisi. Viljelyllä sienistä voitaisiin rakentaa jopa miljardibisnes.
Suomi on sieniviljelyn kehitysmaa – voisi olla miljardibisnes
Yksi tapa tehostaa sienibisnestä olisi sienien viljely. Sienenviljelyssä Suomi on kuitenkin vielä kehitysmaa, toteaa biologi Jouni Issakainen. Suomessa viljellään vain muutamaa sientä, vaikka mahdollisuudet olisivat paljon laajemmat. Viljellyt sienet eivät eroa ravintoarvoiltaan luonnonsienistä.
– Sienten kasvatusta voi opiskella pienin investoinnein harrastusmielessä. Siihen ei tarvita täysin steriloituja alustoja ja sienimöitä eli sienenviljelylaitoksia, Issakainen toteaa Kuluttaja-lehdelle.
Esimerkiksi Kiinassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa sienet ovat miljardien eurojen arvoinen bisnes. Suomesta puuttuu kuitenkin tämän tason osaaminen ja kysyntä sekä tuotantoketju tilalta kauppoihin. Hyvä esimerkki sienibisneksen toimivuudesta maailmalla on homesienien rihmastosta valmistettu sieniproteiinivalmiste quorn. Sama voitaisiin tehdä Suomessa vaikka siitakkeen rihmastolla, Issakainen muistuttaa.
Sienillä myös taskurahaa
Suomalainen poimii sieniä lähinnä omaksi ilokseen, mutta sienillä voi tehdä myös pienimuotoista bisnestä. Kuluttaja-lehden haastatteleman Arctic Internationalin tuoteyksikön johtaja Antero Kujalan mukaan esimerkiksi hyvälaatuisista tateista maksetaan poimijalle jopa 3-4 euroa kilolta.
Runsaan sienisadon ansiosta tämä voi tarkoittaa hyviäkin tuntitienestejä, sillä tuoreita sieniä saa myydä eteenpäin verottomana.
Lähde: Kuluttaja-lehti
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut