Kuluttaja: Suomalaisten maitotölkkien hinnoissa merkittäviä eroja – sisältö silti sama

maito
Shutterstock

Kuluttaja-lehden selvityksessä ilmeni, että monet Suomessa valmistettavat maitotölkit sisältävät samaa maitoa, vaikka niiden hinnoissa on eroja.

Lehden selvityksen mukaan esimerkiksi Arlan meijereissä valmistettavat rasvattomat Arla-, Pirkka- ja Kotimaista-maidot ovat käytännössä samaa maitoa. 

Tuotteiden hinnat kuitenkin poikkeavat toisistaan: Kotimaista-maito maksoi syyskuussa vertailtaessa 62 senttiä, Pirkka 79 senttiä ja Arla 85 senttiä. Kaikki nämä maidot valmistetaan Arlan Sipoon meijerissä sekä Hämeenlinnan Osuusmeijerissä.

Rasvattomissa, tavallisissa Arlan maidoissa sekä Pirkan ja Kotimaista-merkin alla myydyissä maidoissa kalori-, proteiini- ja hiilihydraattimäärät ovat täysin samat. 

Maitotölkkien sisältöä ei haluta kommentoida

Arla sekä sen meijerit olivat aluksi haluttomia kommentoimaan aihetta lainkaan. Lopulta Kuluttaja-lehti sai kuitenkin varmistuksen siitä, että esimerkiksi kolmea rasvatonta maitoa valmistetaan samasta raakamaidosta ja vieläpä samoilla linjastoilla ja laitteilla.

Myös muissa meijereissä toimintapolitiikka on lehden mukaan sama: Esimerkiksi Satamaidon ja Maitomaan meijereissä valmistetaan sekä maitoa että maitojuomia muun muassa Keskon Pirkka- ja Lidlin Pohjolan meijeri -brändeille.

SOK:n tuotelaatupäällikkö Riikka Nummi myönsi puhelimessa erään meijerityöntekijän sekä Arlan maidonhankintajohtaja Sami Kilpeläisen tapaan, että maidot ovat samanlaisia. Sittemmin Kilpeläinen pyörsi kommenttinsa, sillä hän ei voikaan kommentoida kaupan merkkeihin liittyviä asioita.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat