Kozeen Shiwan on pettynyt Kari Aihiseen: "Nyt oli viimeinen kerta!"

Kape Ja Kozeen
Kari Aihisen (vasemmalla) mukaan hänen kommenttinsa on ymmärretty väärin. Kozeen Shiwan (oikealla) sanoo olevansa pettynyt Aihiseen.

Maahanmuuttajataustainen Michelin-kokki Kozeen Shiwan kertoo kokemastaan rasismista ja ottaa kantaan tuoreeseen Kari Aihiseen liittyvään kohuun.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla uutisoitiin toukokuun lopussa tuoreista Michelin-tähtiravintoloista Suomessa. Ensimmäisen tähtensä nappasi Helsingissä The Room -ravintolaa luotsaava Kozeen Shiwan. Kyseessä oli "Suomen nopein Michelin-tähti", sillä ravintola on ehtinyt olla virallisesti auki vasta neljä ja puoli kuukautta. Irakin Kurdistanissa syntynyt Shiwan on samalla ensimmäinen maahanmuuttajataustainen Michelin-tähtiravintoloitsija Suomessa.

Shiwan kertoi jo aiemmin MTV Uutisille kokeneensa uransa aikana paljon epäilyjä ja jopa rasismia, minkä vuoksi tähden saaminen tuntui erityisen hyvältä.

– Mua on vedetty alas vuosikausia ja musta on puhuttu pahaa. Olen ollut mukamas isopuheinen, mutta kappas mitä nyt kävi. Puheet on lunastettu.

Kozeen Shiwan ottaa kantaa Kari Aihisen kommentteihin

Shiwan haluaa toimia maahanmuuttajataustaisten ravintola-alan työntekijöiden äänitorvena Suomessa. Siksi hän haluaa ottaa nyt kantaa myös Kari Aihisen kommentointiin alan maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden rekrytointiin liittyen. Aihisen tuoreita kommentteja Sijoituskästi-podcastissa pidettiin rasistisina ja syrjivinä, ja tätä mieltä on myös Shiwan. 

– Minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään Kapea vastaan, mutta koska toimin tässä äänitorvena, niin minun on pakko näpäyttää ja kertoa, että tällainen ei käy. Tämä on todella tärkeä asia niille, jotka ääntään eivät saa kuuluviin.

Kari Aihinen kommentoi maanantaina MTV Uutisille kohua ja kertoi, että hänen kommenttinsa on ymmärretty väärin. 

– Kyllä ne ymmärrettiin väärin, täysin väärin! Kommenttini on irrotettu asiayhteydestä ja käännetty joksikin sellaiseksi, mitä ne eivät olleet, Aihinen totesi.

Shiwan muistuttaa, että kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Aihinen kokee tulleensa väärinymmärretyksi. 

– Tämä oli jo kolmas tai neljäs kerta. Kannattaisi miettiä, ennen kuin laukoo juttuja. Nyt oli viimeinen kerta, nyt ei saa enää jatkua tämmöinen pelleily!

Shiwan kertoo kokemastaan rasismista

Kozeen Shiwan kertoo itse uransa aikana kohdanneensa rasismia erilaisissa tilanteissa. Kun kokki haki 10 vuotta sitten töitä Helsingin eri ravintoloista, häntä ei kutsuttu yhteenkään paikkaan haastatteluun. Shiwanin mukaan on Aihisen vastuulla tarjota työnantajana turvallinen ympäristö riippumatta henkilön taustoista tai kielitaidosta.

– Ymmärrän myös sen puolen, että hänellä on yrittäjänä itsellään vapaus valita työntekijät. Mutta se, että miten sanot sen tuolla tavalla – ei missään nimessä. Se ulosanti ja ajatus siellä taustalla ei ole ok.

Shiwan kertoo itse vastikään heittäneensä neljä asiakasta ravintolastaan ulos epäasiallisen käytöksen vuoksi.

– Olivat jostain pieneltä paikkakunnalta, eivätkä osanneet käyttäytyä. Mies hyökkäsi loppujen lopuksi minua kohti ja solvasi venäläistä työntekijää. En siedä millään tasolla tuollaista.

Shiwan kokee olevansa nyt siinä asemassa, että voi nostaa esiin erilaisia epäkohtia alalla. Shiwan kertoo kuulleensa, että erään toisen suomalaisen Michelin-ravintolan yrittäjät ovat haukkuneet häntä ja puhuneet rasistiseen sävyyn jo vuosien ajan.

– Tämä on nyt iso opetus kaikille, että ei tällaista enää. Nyt kun maahanmuuttajasta on tullut skenen kuningas, niin tuo paska ei mene enää läpi. 

"Olen todella pettynyt Kapeen"

Shiwan haluaakin lähettää selkeän viestin kaikille: kannattaa pysyä mieluummin hiljaa, jos ei tiedä, mistä puhuu. 

– Jos et ole tummaihoinen, jos et ole kokenut syrjintää millään tavalla, niin älä hitossa puhu näistä asioista. Kapet ja muut. Pidä ulkomaalaiset pois suustasi. 

–  Te ette yhtään tiedä, miltä se tuntuu, kun sinut revitään omasta kotimaastasi johonkin ja vielä kohdellaan tuolla tavalla. Jos et ole koskaan kokenut sitä, niin et voi ymmärtää. 

Puheitaan ei Shiwanin mielestä voi myöskään korjata niin, että jälkeen päin kiistää tarkoittaneensa niillä mitään pahaa. 

– Se, miten sanoit sen, on tehnyt jo pahaa. Anteeksipyyntö on ihan merkityksetön loppujen lopuksi. 

– Olen todella pettynyt Kapeen, Shiwan toteaa vielä lopuksi.

Katso myös: Kozeen Shiwan lataa suorat sanat Michelin-tähdestään

Kozeen Shiwan lataa suorat sanat Michelin-tähdestään 4:13
Kozeen Shiwan kertasi tunnelmiaan Michelin-tähden saannin jälkeen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.