Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kari Aihinen kokee tulleensa väärinymmärretyksi: "Minä en syrji ketään!"

Kari Aihisen kommentit aiheuttivat somemyrskyn.
Kari Aihisen kommentit aiheuttivat somemyrskyn.HK Scan
Julkaistu 03.06.2024 15:09

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Keittiömestari Kari Aihinen joutui somemyrskyn silmään kommenttiensa vuoksi. 

Sosiaalisessa mediassa nousi viikonloppuna kohu MTV:n ruutukasvonakin tutun keittiömestari Kari Aihisen kommenteista. Aihinen vieraili Sijoituskästi-podcastissa, jossa keskusteltiin muun muassa ravintola-alan rekrytointihaasteista.

Aihinen kertoi podcastissa olevansa onnekas, koska voi itse valita henkilökuntansa. Keittiömestari kertoi esimerkkinä turkulaisen Roster-ravintolan tarjoilijarekrytoinnista, johon tuli yhteensä 54 hakemusta.

Jos video ei näy, katso se täältä. 

– Mä sanon, että niistä on 40 semmoista nimeä, ketä ei pysty kerralla sanomaan oikein, että siellä on hyvin paljon ulkomaalaisia. Siitä mä oon myöskin erikoinen ravintoloitsija, että yhtä Portugalin lahjaa lukuun ottamatta mulla on Rosterissa täysin suomenkielinen ja suomea puhuva henkilökunta, Aihinen sanoi ja jatkoi vielä:

– Sillä ei ole mitään sillä tavalla merkitystä, mutta kaikki tämmönen työlainsäädäntö, moraalit, asenteet, käsitteet, uskonnolliset jutut… jos vertaan vaikka Roster Helsinkiä, kun mulla oli pahimmillaan sanotaan vaikka suoraan 7 eri kansalaista keittiössä ja siellä tulee hyvin helposti mies-naiskeskustelut ja kuka on esimies: "Mä en tuolta ota mitään vastaan, aina on tehty näin."

Lue myös: Kari Aihisen mukaan äitiys jarruttaa etenemistä huippukokiksi ja siitäkös soppa syntyi – pyytää nyt anteeksi

Somessa kuohuu: "Rakenteellinen rasismi elää ja voi hyvin"

Sosiaalisessa mediassa Aihisen kommentteja pidettiin syrjivinä ja rasistisina. Kommentit tulkittiin niin, ettei Aihinen palkkaa ravintolaansa sellaisia ihmisiä, joiden nimet kuulostavat hakemuksessa ulkomaalaistaustaisilta. 

Asiaan otti kantaa Instagram-tilillään muun muassa ruokavaikuttaja ja kokki Hanna Himanka.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Koko kansan tunteman keittiömestarin rasistinen ja vähemmistövihainen kommentti toi jälleen ei pelkästään ravintola-alan, vaan koko maan mustan pisteen esiin. Rakenteellinen rasismi elää ja voi hyvin, Himanka muun muassa kirjoitti.

Kommenttikentässä keskusteluun osallistui moni muukin tunnettu ruokakasvo.

– Tämä podista irroitettu video on tavallaan hieno opetusvideo. Jos katsot tämän videon ja sisältö ei mielestäsi ole rasistista, olet rasisti, kokki Pipsa Hurmerinta kirjoitti.

Lue myös: Kozeen Shiwan on pettynyt Kari Aihiseen: "Nyt oli viimeinen kerta!"

Kari Aihinen kommentoi kohua: "Minä en syrji ketään!"

Kari Aihinen ehti jo viikonloppuna kommentoida kohua muun muassa Ilta-Sanomille ja kertoi tulleensa väärinymmärretyksi. Nyt hän vastaa MTV Uutisten esittämiin kysymyksiin. 

Ymmärrettiinkö kommenttisi podcastissa mielestäsi väärin?

– Kyllä ne ymmärrettiin väärin, täysin väärin! Kommenttini on irrotettu asiayhteydestä ja käännetty joksikin sellaiseksi, mitä ne eivät olleet.

Selventäisitkö vielä, mitä halusit sanoa kohua herättäneellä kommentilla?

– Pointtini oli, että olen tehnyt elämässäni jotain oikein, koska haimme ravintolaani yhtä tarjoilijaa, saimme yli 50 hakemusta. Hakemusten määrä kertoo siitä, että ihmiset haluavat tehdä töitä kanssani. Minulla on suomea puhuva ja suomea ymmärtävä henkilökunta, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki työntekijäni olisivat kantasuomalaisia. Ei ole varmaan yhtään ravintolaa, missä henkilökunta olisi pelkästään kantasuomalaisia. Henkilökuntani puhuu ja ymmärtää suomea niin, että haastavatkin asiakastilanteet sujuvat. On tärkeää ajatella asiakkaiden turvallisuutta, ja hengenvaarallisten ruoka-aineallergioiden väärinymmärtäminen olisi katastrofaalinen asia. Niissä tilanteissa myös mahdollisesti asiakkaan puolelta nousevalla kielimuurilla voi olla hengenvaarallinen lopputulos. Siksi suomen kielen osaaminen ja ymmärtäminen ovat tärkeitä asioita.

Valitaanko ihmisiä/jätetään valitsematta työhaastatteluun pelkän nimen perusteella, kuten somessa on nyt asia tulkittu?

– Ei todellakaan! Naurettava väite. Olen joskus niin sanotusti palkannut CV:tä ja titteliä, tänä päivänä palkkaan ihmisiä: olet ihan kuka tahansa, mistä tahansa, mitä tahansa. Minä palkkaan ihmisen, en nimeä tai naamaa. Olen palkannut ihmisiä jopa pelkästään näkemäni potentiaalin perusteella. Ketään ei jätetä kutsumatta työhaastatteluun nimen takia, se on selvää.

Sanoit podcastissa, että olet iloinen siitä, että saat valita itse henkilökuntasi. Oletko mukana ravintolan rekrytointiprosesseissa?

– Minua käytetään usein työpaikkailmoitusten kasvona, koska olen julkisuudesta tuttu henkilö ja ihmiset tuntevat minut. Varsinaista rekrytointiprosessia hoitavat eri ihmiset. Ihmiset, joiden tiimeissä rekryn kautta valitut henkilöt tekevät töitä. Minä annan viimeisen hyväksynnän yhdessä prosessia hoitaneen henkilön kanssa, joka on myös haastatellut hakijat. Kommentillani tarkoitin sitä, että ravintoloihini hakee töihin niin paljon ihmisiä, että on mahdollisuus valita hakijoista osaamiseltaan parhaat henkilöt.

Mitä haluaisit sanoa niille ihmisille, jotka kokivat kommenttisi loukkaavina tai syrjivinä?

– Olen äärimmäisen pahoillani kommenttieni aiheuttamasta mielipahasta. Kommenttejani on irrotettu asiayhteydestä ja käännetty toisenlaiseksi kuin mitä niillä tarkoitettiin. Nyt koko aihe elää omaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa. Minä en syrji ketään! Minulla on töissä ulkomaalaisia ihmisiä, tulee aina olemaan. Asia on lähtenyt aivan laukalle, ja toivon tilanteen rauhoittuvan. Haluan painottaa, että minulle henkilökunta on kuin perhettä, ja siinä perheessä on tilaa jokaiselle – minulle taidot ja halu tehdä parasta ovat tärkeimmät asiat.

Lue myös: Suomen Michelin-ravintolat 2024 paljastettiin – uudet tähtiravintolat Rukalle ja Helsinkiin!

Lisää aiheesta:

"Itkin joka vuoron jälkeen" – ravintola-alan työntekijät avautuvat nyt järkyttävistä kokemuksistaanKozeen Shiwan on pettynyt Kari Aihiseen: "Nyt oli viimeinen kerta!"Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Hans Välimäki tulistui ministeri Aino-Kaisa Pekosen "käsittämättömästä" kommentista – ravintola-alalla kuohuu: "Ei ole todellista"Nyt puhuu yritys, joka vaatii työntekijöitään allekirjoittamaan 10 000 euron salassapitosopimuksen: "Somessa asiat lähtevät hallitsemattomalle liidolle"Suomalaisravintoloitsijan vastaus töykeään palautteeseen todistaa, ettei asiakas ole aina oikeassa – "maksetaan samalla mitalla takaisin"
RavintolatKari AihinenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 19.11.10:12
    Ruoka

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 6.11.16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat