Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Korvaa liha proteiinipitoisilla trendituotteilla – "superedullista ja monikäyttöistä"

Ruokakaupoissa on tarjolla liuta erilaisia papuja.
Ruokakaupoissa on tarjolla liuta erilaisia papuja.Shutterstock
Julkaistu 18.11.2015 19:58
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Arjen ruokamenoissa voi säästää suuriakin summia, kun ottaa arkisten tuotteiden hinnat syyniin. Esimerkiksi pavut ja kikherneet sopivat erinomaisesti arvokkaiden lihojen korvaajiksi.

Televisiosta tuttu kokki Meri-Tuuli Lindström suosittelee kiinnittämään huomiota muun muassa lihan hintaan, mikäli toiveissa on arjen ruokamenoissa säästäminen. Lindströmillä itsellään on arjen kuluissa säästävä ohjenuora lihan hinnan suhteen.

– En osta lihaa, jonka kilohinta on yli 15 euroa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että meillä ei syödä fileitä, vaan paljon hitaasti kypsyviä lihoja, Lindström kertoo Makuja.fi:lle.

Lindström ei ole kuitenkaan nyrkkisääntönsä suhteen aivan ehdoton. Joskus on aika herkutella esimerkiksi juhlan kunniaksi, ja silloin tällöin myös Lindströmin keittiössä paistuvat arvokkaammatkin pihvit.

VINKKI! Meri-Tuuli vinkkaa tarkistamaan ruokakaupassa, onko tarjolla alennuslihaa. Hän itse suosii punaisin tarroin merkattuja tuotteita, ja suunnittelee tarjolla olevien tuotteiden mukaan helppoja ja edullisia arkisia liharuokia.

Korvaa liha pavuilla tai kikherneillä

Edullisia ruhonosia liharuoissa suosiva ammattilainen muistuttaa, että jokaisella aterialla ei myöskään tarvitse tarjoilla lihaa lainkaan. Etenkin pavut ja kikherneet ovat sopivaa herkkua lihan korvaamiseksi – sekä hintansa että proteiinipitoisuutensa puolesta.

– Kikherneet ja kuivatut pavut ovat ihan huikean edullisia. Niitä minä käytän todella paljon, Lindström toteaa.

– Niistä voi tehdä keittoja, tahnoja, pataa tai pihvejä ja ne ovat ihan superedullisia ja monikäyttöisiä! hän vinkkaa.

Kuivattujen papujen ja kikherneiden kohdalla ei kannata pelätä niiden vaatimia esivalmisteluja. Kun ruoan suunnittelee vähintään yhden päivän etukäteen, ehtivät raaka-aineet liota kotona.

– Kuivatut pavut vaativat vain vähän suunnittelua. Jos haluaisin huomenna tehdä jonkin papuruoan, niin laittaisin ne vain likoamaan yön yli runsaaseen veteen, Lindström kertoo.

Hatunnosto juureksille ja kaaleille

Papujen ja kikherneiden lisäksi asiantuntija suosittelee kiinnittämään ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla huomiota raaka-aineiden hintoihin. Kaupasta ei välttämättä kannata ostaa talvella esimerkiksi juuri tomaatteja, jos niiden kilohinta huitelee viidessä eurossa.

– Kannattaa kaupassa aina katsoa, että mikä vihannes on milloinkin halpaa, sillä silloin se on usein parhaimmillaan, Lindström toteaa.

Talvella ammattikokin matkaan tarttuu hedelmä- ja vihannesosastolta useimmiten juureksia. Syynä tähän on sekä hinta että laatu.

– Nyrkkisääntöni on, että juureksia syön talven läpi kaikissa eri muodoissa. Ne ovat edullisia ja tuhteja, hän vinkkaa.

Myös kaalit kuuluvat Lindströmin suosikkeihin. Etenkin syksyllä ja talvella edulliseen hintaan myytäviä kaaleja on tarjolla tänä päivänä ruokakaupoissa lukuisia eri laatuja.

–Kaaleista voi loihtia miljoonia erilaisia ruokia, kuten rapeita marinoituja salaatteja tai keittoja ja patoja! Lindström kertoo.

Lisää aiheesta:

Pitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuro4 järkevää vinkkiä, joilla säästät ruokakuluissaKokit kertovat pakasteruokien parhaat topit ja pahimmat flopit: "Mauttomia ja sohjoisia"Ruokatoimittaja paljastaa 8 luottomuonaa – näitä ammattilaisen pakastimesta löytyy aina: "Hyötyä kenelle tahansa"Pakasteruoka, jota parjataan turhaan: ”Tuoreen veroista ja aivan loistava tuote” Parhaat vinkit ruokakuluissa säästämiseen – rahaa jää käteen jopa satoja euroja enemmän!
KasvisruokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kasvisruokavalio
  • 20.9.17:34
    Ruoka

    Helsingissä eletään "vegekuplassa" – suomalaisista vegaanilapsista selvisi uutta tietoa

  • 14.9.12:15
    Ruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 24.8.17:33
    Ruoka

    Tämä ruokavalio saattaa lähes puolittaa suolistosyöpäriskin

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti

  • 8.8.17:29
    Ruoka

    Pavel Tahkovuori oli lihansyöjä 26 vuotta, kunnes teki täyskäännöksen – tällaisia ruokia hän nyt grillaa