Korvaa liha proteiinipitoisilla trendituotteilla – "superedullista ja monikäyttöistä"

shutterstock_93552583
Ruokakaupoissa on tarjolla liuta erilaisia papuja. Shutterstock

Arjen ruokamenoissa voi säästää suuriakin summia, kun ottaa arkisten tuotteiden hinnat syyniin. Esimerkiksi pavut ja kikherneet sopivat erinomaisesti arvokkaiden lihojen korvaajiksi.

Televisiosta tuttu kokki Meri-Tuuli Lindström suosittelee kiinnittämään huomiota muun muassa lihan hintaan, mikäli toiveissa on arjen ruokamenoissa säästäminen. Lindströmillä itsellään on arjen kuluissa säästävä ohjenuora lihan hinnan suhteen.

– En osta lihaa, jonka kilohinta on yli 15 euroa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että meillä ei syödä fileitä, vaan paljon hitaasti kypsyviä lihoja, Lindström kertoo Makuja.fi:lle.

Lindström ei ole kuitenkaan nyrkkisääntönsä suhteen aivan ehdoton. Joskus on aika herkutella esimerkiksi juhlan kunniaksi, ja silloin tällöin myös Lindströmin keittiössä paistuvat arvokkaammatkin pihvit.

VINKKI! Meri-Tuuli vinkkaa tarkistamaan ruokakaupassa, onko tarjolla alennuslihaa. Hän itse suosii punaisin tarroin merkattuja tuotteita, ja suunnittelee tarjolla olevien tuotteiden mukaan helppoja ja edullisia arkisia liharuokia.

Korvaa liha pavuilla tai kikherneillä

Edullisia ruhonosia liharuoissa suosiva ammattilainen muistuttaa, että jokaisella aterialla ei myöskään tarvitse tarjoilla lihaa lainkaan. Etenkin pavut ja kikherneet ovat sopivaa herkkua lihan korvaamiseksi – sekä hintansa että proteiinipitoisuutensa puolesta.

– Kikherneet ja kuivatut pavut ovat ihan huikean edullisia. Niitä minä käytän todella paljon, Lindström toteaa.

– Niistä voi tehdä keittoja, tahnoja, pataa tai pihvejä ja ne ovat ihan superedullisia ja monikäyttöisiä! hän vinkkaa.

Kuivattujen papujen ja kikherneiden kohdalla ei kannata pelätä niiden vaatimia esivalmisteluja. Kun ruoan suunnittelee vähintään yhden päivän etukäteen, ehtivät raaka-aineet liota kotona.

– Kuivatut pavut vaativat vain vähän suunnittelua. Jos haluaisin huomenna tehdä jonkin papuruoan, niin laittaisin ne vain likoamaan yön yli runsaaseen veteen, Lindström kertoo.

Hatunnosto juureksille ja kaaleille

Papujen ja kikherneiden lisäksi asiantuntija suosittelee kiinnittämään ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla huomiota raaka-aineiden hintoihin. Kaupasta ei välttämättä kannata ostaa talvella esimerkiksi juuri tomaatteja, jos niiden kilohinta huitelee viidessä eurossa.

– Kannattaa kaupassa aina katsoa, että mikä vihannes on milloinkin halpaa, sillä silloin se on usein parhaimmillaan, Lindström toteaa.

Talvella ammattikokin matkaan tarttuu hedelmä- ja vihannesosastolta useimmiten juureksia. Syynä tähän on sekä hinta että laatu.

– Nyrkkisääntöni on, että juureksia syön talven läpi kaikissa eri muodoissa. Ne ovat edullisia ja tuhteja, hän vinkkaa.

Myös kaalit kuuluvat Lindströmin suosikkeihin. Etenkin syksyllä ja talvella edulliseen hintaan myytäviä kaaleja on tarjolla tänä päivänä ruokakaupoissa lukuisia eri laatuja.

–Kaaleista voi loihtia miljoonia erilaisia ruokia, kuten rapeita marinoituja salaatteja tai keittoja ja patoja! Lindström kertoo.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja