Viime vuonna sosiaalisessa mediassa kiertäneestä Syyskuun Halparuokalaiset -haasteesta syntynyt Sari Riton ja Essi Määttän keittokirja Hyvää & Halpaa (Otava 2017) jakaa parhaat säästövinkit.
Ruokakulut voivat kertyä varsin suuriksi, jos sitä mihin rahaa kuluttaa, ei mieti hyvin tarkasti. Esimerkiksi jokaisena arkipäivänä työpaikkalounaaseen kulutettu kymppi paisuu 2400 euron kuluiksi vuositasolla ja joka arkipäivä ostettu valmisruoka maksaa keskimäärin 960 euroa vuodessa!
Monia tuotteita kannattaa vertailla: Kolme kappaletta kaupan leipää viikoittain maksaa vuositasolla jopa lähes 290 euroa, kun itse tehtynä vuosittaiset leipäkulut voisivat olla vain 70 euron luokkaa. Jos joka aamu valitsee kaurapuuron muroannoksen sijaan, kertyy päivässä säästöä 35 senttiä. Ei kuulosta merkittävältä, mutta vuodessa säästöä on syntynyt jo jopa 128 euroa.
Suunnittelemalla ja kuluja seuraamalla voi säästää kunnon summia, kertovat Sari Rito ja Essi Määttä uudessa Hyvää & Halpaa -kirjassa. Terveellisesti, hyvin ja halvalla on mahdollista syödä, jos kiinnittää kauppareissulla muutamaan asiaan huomiota.
Kilohinnat
Tuotteen kilohintaa kannattaa aina katsoa, vaikka helposti koriin valikoituu se pienempi pakkaus, jolla on alhainen hinta. Sen kilohinta voi kuitenkin olla moninkertainen verrattuna suurempaan pakkaukseen. Suurempia pakkauksia on helppo varastoida pakkaseen ja viikon ruokalista kannattaa suunnitella niin, että ruoka-ainetta voi hyödyntää moneen. Isosta jauhelihapakkauksesta syntyy sekä jauhelihakeitto että jauhelihapihvit.
Muista kuitenkin, että kilohinnoissa säästöjä syntyy vain, jos todella käytät koko tuotteen. Jos puolet menee hukkaan, kannattaa mieluummin ostaa pienempi paketti.
