Parhaat vinkit ruokakuluissa säästämiseen – rahaa jää käteen jopa satoja euroja enemmän!

säästövinkit
Omia ruokakuluja kannattaa seurata, jotta rahaa kertyy säästöön. Shutterstock

Viime vuonna sosiaalisessa mediassa kiertäneestä Syyskuun Halparuokalaiset -haasteesta syntynyt Sari Riton ja Essi Määttän keittokirja Hyvää & Halpaa (Otava 2017) jakaa parhaat säästövinkit.

Ruokakulut voivat kertyä varsin suuriksi, jos sitä mihin rahaa kuluttaa, ei mieti hyvin tarkasti. Esimerkiksi jokaisena arkipäivänä työpaikkalounaaseen kulutettu kymppi paisuu 2400 euron kuluiksi vuositasolla ja joka arkipäivä ostettu valmisruoka maksaa keskimäärin 960 euroa vuodessa!

Monia tuotteita kannattaa vertailla: Kolme kappaletta kaupan leipää viikoittain maksaa vuositasolla jopa lähes 290 euroa, kun itse tehtynä vuosittaiset leipäkulut voisivat olla vain 70 euron luokkaa. Jos joka aamu valitsee kaurapuuron muroannoksen sijaan, kertyy päivässä säästöä 35 senttiä. Ei kuulosta merkittävältä, mutta vuodessa säästöä on syntynyt jo jopa 128 euroa.

Suunnittelemalla ja kuluja seuraamalla voi säästää kunnon summia, kertovat Sari Rito ja Essi Määttä uudessa Hyvää & Halpaa -kirjassa. Terveellisesti, hyvin ja halvalla on mahdollista syödä, jos kiinnittää kauppareissulla muutamaan asiaan huomiota.

Kilohinnat

Tuotteen kilohintaa kannattaa aina katsoa, vaikka helposti koriin valikoituu se pienempi pakkaus, jolla on alhainen hinta. Sen kilohinta voi kuitenkin olla moninkertainen verrattuna suurempaan pakkaukseen. Suurempia pakkauksia on helppo varastoida pakkaseen ja viikon ruokalista kannattaa suunnitella niin, että ruoka-ainetta voi hyödyntää moneen. Isosta jauhelihapakkauksesta syntyy sekä jauhelihakeitto että jauhelihapihvit.

Muista kuitenkin, että kilohinnoissa säästöjä syntyy vain, jos todella käytät koko tuotteen. Jos puolet menee hukkaan, kannattaa mieluummin ostaa pienempi paketti.

Rinnakkaiset merkit

Kaikilta varmasti löytyy muutamia tuotteita, jotka on aina tottunut ostamaan siltä samalta merkiltä. Monet tutut tuotteet ja brändit ovat sijoitettu kaupassa katseen korkeudelle, jolloin niitä valitaan helpommin. Katse kannattaa kuitenkin suunnata myös kaupan alimmille ja ylimmille hyllyille, sillä saatat yllättyä. Joskus rinnakkaistuotteen voi saada halvemmalla ja parempilaatuisena, jopa luomuna.

Satokausituotteet

Juuresten, vihannesten, hedelmien, sienten ja marjojen hinta ja laatu vaihtelevat sesongin mukaan. Luonnollisia satoaikoja kannattaa seurata, sillä tuotteet saa silloin paljon halvemmalla. Edullisemman hinnan lisäksi kasvikset ovat usein tuoreempia ja laadukkaampia, sekä väri, maku, ja koostumus ovat parempia. Usein satokauden tuotteet tuodaan kaupoissa esiin, mutta kautta voi seurata myös erilaisista siihen tarkoitetuista kalentereista sekä netistä.

Marja- ja sienikausi kannattaa ehdottomasti hyödyntää, ja metsään mennä rentoutumaan poiminnan parissa. Kerran viikossa ostettu kaupan 200 gramman marjapussi maksaa vuodessa yli 86 euroa, joten itse keräämällä voi parhaillaan säästää satakin euroa.

Tee itse!

Puolivalmiit ja valmiit elintarvikkeet ovat monesti selkeästi kalliimpia kuin itse alusta asti tehdyt. Leipä kannattaa leipoa itse ja ranskalaiset valmistaa oikeista perunoista, jätä valmiit herkut kauppaan. Näin voit säästää rahaa, mutta syöt usein myös terveellisemmin. Itse tehtyjen ruokien sokerin, suolan, kovien rasvojen ja lisäaineiden määrää on helpompi hallita.

Jatkojalostus

Kauppalista kannattaa suunnitella hyvin, etteivät ruoat pääse pilaantumaan ja ruoantähteet kertymään. Ylijääneet muusit, keitetyt kasvikset, salaatit ja kastikkeet on kuitenkin helppo hyödyntää. Munakkaisiin saa helposti upotettua kasvisten, juustojen ja leikkeleiden jämät, sämpylät saavat ihanan koostumuksen puuron lopuista ja keitetyistä kasviksista saa soseuttamalla juureslettuja.

Kaikkien tähteiden hyödyntäminen, kun mitään ruokaa ei tarvitse heittää roskiin, on palkitsevaa ja sitä kannattaa kokeilla.

Suunnittelu ja kaupassa käynti

Pohjatyö kannattaa tehdä hyvin onnistumisen takaamiseksi. Viikon ruokalistaa kannattaa alkaa suunnitella tuotteiden ympärille, jotka täytyy käyttää varastosta pois ja miettiä, miten kaikki tuotteet ja tähteet voi viikon mittaan hyödyntää.

Ilman hyvin suunniteltua kauppalistaa hommasta tulee huomattavasti hankalampaa ja kauppareissujen määrä lisääntyy. Vaikka isompi kauppa olisi vähän kauempanakin, sieltä saa yleensä halvemmin kaikki viikon ruoka-aineet kuin pienestä lähikaupasta.

Kauppiailta kannattaa myös kysyä tarjoustuotteista, ja siitä, milloin on paras hetki tulla ostoksille. Kauppiaat kertovat varmasti ystävällisesti, milloin esimerkiksi heidän kaupassaan tuotteisiin hinnoitellaan punaiset ale-laput. Näitä tarjouksia kannattaa hyödyntää erityisesti kuivatuotteissa, jotka säilyvät pitkään.

Lähde: Sari Rito ja Essi Määttä: Hyvää & Halpaa (Otava 2017)

 ***

Miten vettä voi säästää kotona?

Veden lotraaminen kuriin 9:56

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.