Koronavirus palautti vanhan ruttokäytännön: Italiassa otettiin käyttöön "mustan surman viini-ikkunat"

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16 Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti

Italian Toscanassa on otettu käyttöön ruttoepidemian vuoksi aikoinaan keksityt viini-ikkunat. 

Vuosisatoja sitten Euroopassa riehui paiseruttopandemia, joka tunnetaan myös nimellä musta surma. Ruttopandemia tappoi peräti kolmasosan Euroopan väestöstä. Aasiasta liikkeelle lähtenyt vitsaus saavutti Italian myöhäiskeskiajalla. Uutiskanava Fox kertoo, että jo keskiajalla eläneet italialaiset ymmärsivät rauhoittavan viinilasillisen merkityksen pandemian keskellä. Nyt koronaviruspandemia onkin herättäny henkiin satoja vuosia vanhan tradition: viini-ikkunat.


Jos kuva ei näy, katso se täältä

Toscanan kaduilla kulkiessaan voi talojen seinustalta bongata buchette del vinon, viini-ikkunan. Ne ovat viiniravintoloiden, -valmistajien ja -kauppojen kivi- ja betoniseiniin kaiverrettuja pieniä ikkunaluukkuja, joista pystytään myymään juomia turvalliselta etäisyydeltä. 

Rutto, joka tunnetaan myös nimellä musta surma, tappoi Euroopan väestöstä 1300-luvulla muutamassa vuodessa peräti 30–50 prosenttia ja palasi vielä yli kolmen vuosisadan jälkeen tekemään tuhojaan. Tuolloin Italiassa kehiteltiin viini-ikkunat lähikontaktien minimoimiseen. 

Foxin mukaan viini-ikkunat ilmestyivät Toscanan katukuvaan 1600-luvulla globaalien pandemioiden myötä. Nyt, kun sosiaalista kanssakäymistä joudutaan taas välttelemään, viini-ikkunat on valjastettu uudelleen käyttöön. 

– Kaikki olivat kaksi kuukautta kotona, jonka jälkeen hallitus salli asteittaisen uudelleenavaamisen. Tänä aikana jotkut yritteliäät Firenzen viini-ikkunoiden omistajat käänsivät kellot taaksepäin ja ottivat jälleen viini-ikkunat käyttöön tarjoillaakseen niistä viiniä, kahvia, muita juomia, voileipiä ja jäätelöä. Ja tämä kaikki ilman kontaktia ja bakteereita, Italian viini-ikkunayhdistyksen nettisivuilla kerrotaan. 

Yhdistyksen puheenjohtaja Matteo Faglia kertoo, että ihmiset voivat koputtaa ikkunoiden puisiin suojiin ja saada sitten viinivarastoihinsa täydennystä suoraan tunnetuilta valmistajilta, kuten Antinorilta, Frescobaldilta tai Ricasolilta. Firenzessä on yli 150 viini-ikkunaa, joista osa on sittemmin muurattu umpeen. 

Jos kuva ei näy, katso se täältä


– Viini-ikkunat katosivat pikkuhiljaa ja moni puinen ikkuna menetettiin vuoden 1966 tulvassa. Nyt haluamme laittaa muistomerkin jokaisen ikkunan kylkeen, sillä sillä ihmisillä on tapana kunnioittaa niitä enemmän, kun he tietävät niiden historiallisen merkityksen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat