Kasvisravintolat ovat löytäneet paikkaansa gastronomisten perinteiden Ranskassa. Sijaansa ravintolamenuilla ja kotien ruokapöydissä yrittää nyt raivata alkoholiton viini.
Pariisissa toimii nyt suurkaupungin, ellei koko maan, ensimmäinen vain alkoholittomia juomia myyvä liike Le Paon Qui Boit, Juova riikinkukko.
– Vastaamme hyvin suureen kysyntään. Saamme jo ehdotuksia avata samanlaisia liikkeitä muualla Ranskassa, sanoo Juovan riikinkukon perustaja Augustin Laborde.
Maailmankirjat sekaisin? Kulttuurinen ja identiteettimaanjäristys?
Ei sentään.
Viime vuonna alkoholittomien viinien myynti maailmalla kasvoi edellisvuodesta 24 prosenttia. Ranskassa vastaava luku oli neljä prosenttia.
Koronapandemia toi idean viiniliikkeestä
Mutta muutosta kuitenkin.
Ja siinä Laborde haluaa olla avant-gardea, etujoukossa. Toki hänen liiketoimintaideaansa on ”kiittäminen” luonnonvoimasta, koronaviruksesta.
– Ajatus alkoholittomien viinien liikkeestä syntyi vuonna 2020, pandemian ensimmäisten sulkujen aikana. Lopetin alkoholin nauttimisen ja ajatus syntyi, kun huomasin, ettei täällä ole kauppoja alkoholittomille juomille, Laborde sanoo uutistoimisto Reutersille.
