1:19

Kokki Linnea Vihonen muistuttaa oleellisimmasta asiasta kaurapuuron valmistuksessa: "Ei saa unohtaa"

Miten täydellisestä kaurapuurosta saisi vielä astetta parempaa? Kokki Linnea Vihosen herkullisen kaurapuuron salaisuus piilee muun muassa maapähkinävoissa sekä yhdessä ainesosassa, jota ei saa koskaan unohtaa.

Videolla ohjeet täydellisen kaurapuuron keittämiseen.

Kaurapuuron keittäminen kattilassa on helppoa, kunhan pitää mielessä pari oleellista valmistusvaihetta. Täydellisen kaurapuuron valmistus lähtee siitä, että valitaan oikeanlainen kattila. Kaurahiutaleita valmistavalta Raision Elovenalta vinkattiin MTV:lle aiemmin, että puuro kannattaa keittää riittävän laakeassa kattilassa, jossa puuro pääsee hautumaan kunnolla. 

Ensin kattilaan lisätään vesi ja suola. Kun vesi kiehuu, joukkoon laitetaan kaurahiutaleet

– Kiehahtamisen jälkeen liesi käännetään hyvin miedolle lämmölle, niin että se nippa nappa pulputtelee, noin kahdeksan minuutin ajan. Sitten lisätään maito. Voi laittaa kauramaitoa tai tavallista täysmaitoa. Tämän jälkeen otetaan lämmöt pois ja laitetaan kansi päälle, neuvoo Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija, puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen.

Entäpä sitten puuron sekoittaminen? Se on puuroekspertti Katjan mukaan makuasia. On hyvä tietää, miten puuron sekoittaminen vaikuttaa sen rakenteeseen. 

– Puuroa sekoitetaan hyvin lyhyesti. Toiset haluavat sekoitella pitkään, jolloin beetaglukaania irtoaa ja puurosta tulee tahmeampa. Jos puuroa sekoitetaan paljon, niin tulee hyvin pehmeä lopputulos. 

Kokki Linnea Vihosen täydellinen kaurapuuro keitellään hiljalleen

TV:n kokkiohjelmistakin tuttu keittiömestari Linnea Vihonen kuuluu myös kaurapuuron ystäviin. Linnealle maistuu kaurapuuro aamiaisena, iltapalana, eräretkillä tai pikapuurona kiireisen työpäivän keskellä. Linnea keittää yleensä arjessa puuronsa veteen, jolloin se voi hautua rauhassa ilman pohjaanpalamisriskiä. Lopussa kaurapuuro viimeistellään maidolla tai kauramaidolla, joskus myös riisi- tai kookosmaidolla. Myös Linnea korostaa kaurapuurossa suolan tärkeyttä.

– Kaurapuuro on parhaimmillaan rauhassa keitettynä, tosi miedolla lämmöllä puoli tuntia tai lähemmäs tunti. Lopuksi lisään maidon ja hauduttelen vielä hetken. Suolaa ei saa unohtaa, suolan tarkoitus on tuoda raaka-aineiden omat maut esiin. Kaurapuuroon voi vielä raastaa hiukan sitruunan kuorta tai tuoretta inkivääriä. Täydellinen lopputulos viimeistellään ruokalusikallisella maapähkinävoita, vinkkaa Vihonen.

Eräretkillä tarvitaan energiaa. Silloin Linnea lisää puuroonsa reilusti voita, jogurttia, pähkinöitä ja siemeniä. Linnealle on tärkeää, että kaurapuuro on myös silmänruokaa.

– Koristelen mielelläni puuroannokseni esimerkiksi pakastamillani marjoilla ja muilla puuron päälle laitettavilla kauniilla, syötävillä herkuilla, Linnea kertoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja