Ethän tee näitä kaurapuurovirheitä? Suomalaiset puuroekspertit nimesivät yleisimmät sudenkuopat

1:19 Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje

Kaurapuuro lienee yksi Suomen suosituimmista aamupaloista. Puuron valmistuksessa kannatta kuitenkin olla tarkkana, mikäli haluaa mahdollisimman hyvän ja terveellisen lopputuloksen. Älä sorru näihin puurovirheisiin.

Haluatko täydellistä kaurapuuroa? Kokosimme yhteen puuroeksperttien antamat vinkit, joiden avulla vältyt pahimmilta sudenkuopilta puuroa valmistaessasi ja syödessäsi. 

Valitse oikeat kaurahiutaleet, tee puuro kattilassa

Kaura-kirjan (Readme 2020) kirjoittaja, kotitalousopettaja Arja Elina Laine ei suosittele käyttämään keitetyssä kaurapuurossa pikakaurahiutaleita.

– Suosittelen käyttämään vähintään tavallisen kokoisia tai isoja kaurahiutaleita, jotta niiden rakenne tuntuu. Pikakaurahiutaleet jättäisin suosiolla tuorepuuroon. Paras puuro tulee keittämällä se kattilassa. Syön toki välillä itsekin mikrossa tehtyä, mutta kattilassa tulee parasta, Arja neuvoo.

Älä sekoita puuroa liikaa

Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija, puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen vinkkasi aiemmin, ettei puuroa kannata sekoittaa liikaa kattilassa, mikäli haluaa siihen hyvän rakenteen.

– Puuroa sekoitetaan hyvin lyhyesti. Toiset haluavat sekoitella pitkään, jolloin beetaglukaania irtoaa ja puurosta tulee tahmeampa. Jos puuroa sekoitetaan paljon, niin tulee hyvin pehmeä lopputulos, Vuorinen sanoi.

Älä keitä liian kovalla lämmöllä

Kaurapuuron tarkoitus on hautua kypsäksi hiljalleen. Kun vesi on kiehahtanut kattilassa, joukkon lisätään kaurahiutaleet ja liesi käännetään miedolle lämmölle. Sitten puuron annetaan pulputella hiljalleen noin 8 minuutin ajan.

– Sitten lisätään maito. Voi laittaa kauramaitoa tai tavallista täysmaitoa. Tämän jälkeen otetaan lämmöt pois ja laitetaan kansi päälle, neuvoo Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija, puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen.

Älä unohda terveellisiä lisukkeita

Vaikka kaurapuuro onkin hyvää ihan sellaisenaan, olisi sen kanssa hyvä nauttia myös ravitsevia lisukkeita. Lisää puuroannokseesi vitamiineja esimerkiksi tuoreiden marjojen tai pakasteversioiden muodossa. Älä myöskään unohda proteiinia. Vaikka kaurapuuro itsessään sisältää sitä jo jonkin verran, pieni proteiinilisä esimerkiksi pähkinöiden tai puuron ohessa syödyn rahkan muodossa ei ole pahitteeksi.

Varo sokeriansaa

Puuron lisukkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta terveellisessä ja kuitupitoisesta puurosta ei tule sokeripommia. Esimerkiksi kuivatut hedelmät ja makeutetut pähkinävoit voivat äkkiä lisätä aamupuuroosi melkoisen sokerimäärän.

Jos joskus oikaiset ja teet kattilaversion sijaan nopeaa pikapuuroa mikrossa, lue tarkkaan pakkauksen kylki. Monet makeutetut pikapuurot voita nimittäin olla myös todella sokeripitoisia.

Liikaa suolaa ruokavaliossa? Jätä se puurosta pois

Tiesitkö, että puuroon ei välttämättä tarvitse lisätä lainkaan suolaa? Kaura-kirjailija ja kotitalousopettaja Arja Elina Laine suosittelee suolatonta puuroa. Syy saattaa yllättää.

– Itse syön puuroni suolattomana. Kymmenen kertaa, kun syö puuroa ilman suolaa niin alkaa maistaa sen kauran ihan eri tavalla. Kauran maku todella erottuu. En halua suolaa siihen pilaamaan kauran makua, Arja perustelee.

Älä unohda tuorepuuroa

Jos perinteinen kaurapuuro alkaa kyllästyttää, tee vaihteen vuoksi herkullista tuorepuuroa. Tuorepuuron voit valmistaa jo edellisenä iltana jääkaappiin ja makumaailmaa voi vaihdella lähes loputtomiin. Nappaa vinkit täydelliseen tuorepuuroon. 

Osittainen lähde: Everydayhealth.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja