Kaurapuuro lienee yksi Suomen suosituimmista aamupaloista. Puuron valmistuksessa kannatta kuitenkin olla tarkkana, mikäli haluaa mahdollisimman hyvän ja terveellisen lopputuloksen. Älä sorru näihin puurovirheisiin.
Haluatko täydellistä kaurapuuroa? Kokosimme yhteen puuroeksperttien antamat vinkit, joiden avulla vältyt pahimmilta sudenkuopilta puuroa valmistaessasi ja syödessäsi.
Valitse oikeat kaurahiutaleet, tee puuro kattilassa
Kaura-kirjan (Readme 2020) kirjoittaja, kotitalousopettaja Arja Elina Laine ei suosittele käyttämään keitetyssä kaurapuurossa pikakaurahiutaleita.
– Suosittelen käyttämään vähintään tavallisen kokoisia tai isoja kaurahiutaleita, jotta niiden rakenne tuntuu. Pikakaurahiutaleet jättäisin suosiolla tuorepuuroon. Paras puuro tulee keittämällä se kattilassa. Syön toki välillä itsekin mikrossa tehtyä, mutta kattilassa tulee parasta, Arja neuvoo.
Älä sekoita puuroa liikaa
Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija, puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen vinkkasi aiemmin, ettei puuroa kannata sekoittaa liikaa kattilassa, mikäli haluaa siihen hyvän rakenteen.
– Puuroa sekoitetaan hyvin lyhyesti. Toiset haluavat sekoitella pitkään, jolloin beetaglukaania irtoaa ja puurosta tulee tahmeampa. Jos puuroa sekoitetaan paljon, niin tulee hyvin pehmeä lopputulos, Vuorinen sanoi.
Älä keitä liian kovalla lämmöllä
Kaurapuuron tarkoitus on hautua kypsäksi hiljalleen. Kun vesi on kiehahtanut kattilassa, joukkon lisätään kaurahiutaleet ja liesi käännetään miedolle lämmölle. Sitten puuron annetaan pulputella hiljalleen noin 8 minuutin ajan.