Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän tee näitä kaurapuurovirheitä? Suomalaiset puuroekspertit nimesivät yleisimmät sudenkuopat

1:19Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje
Julkaistu 14.09.2020 10:18

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kaurapuuro lienee yksi Suomen suosituimmista aamupaloista. Puuron valmistuksessa kannatta kuitenkin olla tarkkana, mikäli haluaa mahdollisimman hyvän ja terveellisen lopputuloksen. Älä sorru näihin puurovirheisiin.

Haluatko täydellistä kaurapuuroa? Kokosimme yhteen puuroeksperttien antamat vinkit, joiden avulla vältyt pahimmilta sudenkuopilta puuroa valmistaessasi ja syödessäsi. 

Valitse oikeat kaurahiutaleet, tee puuro kattilassa

Kaura-kirjan (Readme 2020) kirjoittaja, kotitalousopettaja Arja Elina Laine ei suosittele käyttämään keitetyssä kaurapuurossa pikakaurahiutaleita.

– Suosittelen käyttämään vähintään tavallisen kokoisia tai isoja kaurahiutaleita, jotta niiden rakenne tuntuu. Pikakaurahiutaleet jättäisin suosiolla tuorepuuroon. Paras puuro tulee keittämällä se kattilassa. Syön toki välillä itsekin mikrossa tehtyä, mutta kattilassa tulee parasta, Arja neuvoo.

Älä sekoita puuroa liikaa

Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija, puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen vinkkasi aiemmin, ettei puuroa kannata sekoittaa liikaa kattilassa, mikäli haluaa siihen hyvän rakenteen.

– Puuroa sekoitetaan hyvin lyhyesti. Toiset haluavat sekoitella pitkään, jolloin beetaglukaania irtoaa ja puurosta tulee tahmeampa. Jos puuroa sekoitetaan paljon, niin tulee hyvin pehmeä lopputulos, Vuorinen sanoi.

Älä keitä liian kovalla lämmöllä

Kaurapuuron tarkoitus on hautua kypsäksi hiljalleen. Kun vesi on kiehahtanut kattilassa, joukkon lisätään kaurahiutaleet ja liesi käännetään miedolle lämmölle. Sitten puuron annetaan pulputella hiljalleen noin 8 minuutin ajan.

– Sitten lisätään maito. Voi laittaa kauramaitoa tai tavallista täysmaitoa. Tämän jälkeen otetaan lämmöt pois ja laitetaan kansi päälle, neuvoo Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija, puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen.

Älä unohda terveellisiä lisukkeita

Vaikka kaurapuuro onkin hyvää ihan sellaisenaan, olisi sen kanssa hyvä nauttia myös ravitsevia lisukkeita. Lisää puuroannokseesi vitamiineja esimerkiksi tuoreiden marjojen tai pakasteversioiden muodossa. Älä myöskään unohda proteiinia. Vaikka kaurapuuro itsessään sisältää sitä jo jonkin verran, pieni proteiinilisä esimerkiksi pähkinöiden tai puuron ohessa syödyn rahkan muodossa ei ole pahitteeksi.

Varo sokeriansaa

Puuron lisukkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta terveellisessä ja kuitupitoisesta puurosta ei tule sokeripommia. Esimerkiksi kuivatut hedelmät ja makeutetut pähkinävoit voivat äkkiä lisätä aamupuuroosi melkoisen sokerimäärän.

Jos joskus oikaiset ja teet kattilaversion sijaan nopeaa pikapuuroa mikrossa, lue tarkkaan pakkauksen kylki. Monet makeutetut pikapuurot voita nimittäin olla myös todella sokeripitoisia.

Liikaa suolaa ruokavaliossa? Jätä se puurosta pois

Tiesitkö, että puuroon ei välttämättä tarvitse lisätä lainkaan suolaa? Kaura-kirjailija ja kotitalousopettaja Arja Elina Laine suosittelee suolatonta puuroa. Syy saattaa yllättää.

– Itse syön puuroni suolattomana. Kymmenen kertaa, kun syö puuroa ilman suolaa niin alkaa maistaa sen kauran ihan eri tavalla. Kauran maku todella erottuu. En halua suolaa siihen pilaamaan kauran makua, Arja perustelee.

Älä unohda tuorepuuroa

Jos perinteinen kaurapuuro alkaa kyllästyttää, tee vaihteen vuoksi herkullista tuorepuuroa. Tuorepuuron voit valmistaa jo edellisenä iltana jääkaappiin ja makumaailmaa voi vaihdella lähes loputtomiin. Nappaa vinkit täydelliseen tuorepuuroon. 

Lue myös: Tiesitkö? Pensas- ja metsämustikalla oleellinen ero – näitä marjoja suomalainen ravitsemusterapeutti suosittelee erityisesti syömään

Osittainen lähde: Everydayhealth.com

Lisää aiheesta:

Kaurapuurosta saa helposti parempaa! Älä haksahda tähän valmistusansaanYksinkertainen lisä kaurapuuroon tekee siitä superherkullista: "Paras ja helpoin puuro vartissa"Teetkö sinä kaurapuuron näin? Helppo kikka parantaa makua oleellisestiKokki Linnea Vihonen muistuttaa oleellisimmasta asiasta kaurapuuron valmistuksessa: "Ei saa unohtaa"Joko testasit? Arja jättää kaurapuurosta yhden ainesosan pois ja siitä tulee täydellistä: "Maku todella erottuu"Arjalla on yllättävä keino, jonka avulla kaurapuurosta tulee helposti elämäsi parasta: Jätä yksi ainesosa kokonaan pois
RuokaPuuroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • 11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 08:15
    Aamiainen

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää