Paras tapa valmistaa kaurapuuro – yksi oleellinen ainesosa: "Mitä enemmän, sen parempaa"

Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje 1:19 Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje

Opettele valmistamaan täydellinen kaurapuuro! Videolla puuroekspertti Katjan ohjeet täydelliseen kaurapuuroon ja jutusta voit lukea, miten kokki Kari Aihinen puuronsa valmistaa. 

Kaurapuuron keittäminen kattilassa on helppoa, kunhan pitää mielessä pari oleellista valmistusvaihetta. Täydellisen kaurapuuron valmistus lähtee siitä, että valitaan oikeanlainen kattila. Kaurahiutaleita valmistavalta Raision Elovenalta vinkattiin MTV:lle aiemmin, että puuro kannattaa keittää riittävän laakeassa kattilassa, jossa puuro pääsee hautumaan kunnolla. 

Ensin kattilaan lisätään vesi ja suola. Kun vesi kiehuu, joukkoon laitetaan kaurahiutaleet

– Kiehahtamisen jälkeen liesi käännetään hyvin miedolle lämmölle, niin että se nippa nappa pulputtelee, noin kahdeksan minuutin ajan. Sitten lisätään maito. Voi laittaa kauramaitoa tai tavallista täysmaitoa. Tämän jälkeen otetaan lämmöt pois ja laitetaan kansi päälle, neuvoo Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija, puuroekspertti ja kokki Katja Vuorinen.

Entäpä sitten puuron sekoittaminen? Se on puuroekspertti Katjan mukaan makuasia. On hyvä tietää, miten puuron sekoittaminen vaikuttaa sen rakenteeseen. 

– Puuroa sekoitetaan hyvin lyhyesti. Toiset haluavat sekoitella pitkään, jolloin beetaglukaania irtoaa ja puurosta tulee tahmeampa. Jos puuroa sekoitetaan paljon, niin tulee hyvin pehmeä lopputulos. 

Näin Kari Aihinen valmistaa kaurapuuron

Viime vuonna toteutetun kyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista pitää kaurapuurosta. Tähän joukkoon kuuluu myös huippukokki Kari "Kape" Aihinen, joka keittää kaurapuuronsa veteen ja punaiseen maitoon, suhteessa fifty-fifty. Täydellinen lopputulos saadaan aikaan voilla ja suolalla.

Kape kertoo kuuluvansa niihin ihmisiin, jotka haluavat sekoittaa puuronsa kunnolla valmistusaiheessa.

– Sekoitan kaurapuuroa vispilällä koko keittämisen ajan, silloin siihen tulee hiukan risottomainen, elastinen rakenne. Voissa ei kannata säästellä, mitä enemmän on voita, sen parempaa kaurapuuro on. Mieluiten syön kaurapuuron mustikkakeiton ja tuoreiden marjojen kanssa, kertoo Aihinen.

Miten täydellinen kaurapuuro valmistetaan? Katso videolta helppo ohje!

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran syksyllä 2020.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat